30 Nisan 2015 Perşembe

NİSAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1

 

KİTABIN ADI
Lyon’da Düğün
KİTABIN YAZARI

Stefan Zweig

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Arif Gelen
KİTABIN YAYINEVİ
Can Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2009
KİTABIN BASKI SAYISI
2. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
204 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Stefan Zweig büyük bir hikaye ustası. Çok etkili ve yetkin hikayeler yazmış. Bu kitapta 5 hikayesi bir araya getirilmiş. Bunlardan Scharlach (Kızılhastası) ile Angst (Korku) ilk kez okuduğum ve çok etkilendiğim hikayeler oldu. Korku’da kadının başından geçen olayların hikayenin sonunda aldığı biçim ve hikayenin sonlanışı günümüzce pek çok dizi ve filme konu olabilecek değerde.
Kitapta yer alan hikayelerden “Laporella” daha önce yine Can Yayınlarından okuduğum “Amok Koşucusu” kitabında da yer alıyordu. Aynı hikayeyi iki farklı kitabında yayınlamak Can Yayınlarına yakışmıyor. Editörlerinin dikkat etmesi gerekiyor.
Değişik yayınevleri tarafından Zweig hikayeleri kitap olarak yayınlandığından “Die Gleich-Ungleich Shwestern –Benzer Benzemez kızkardeşler” ve “Die Hechzeite Lyon –Lyon’da Düğün” hikayeleri Remzi Kitabevi’nden çıkan –blogda daha önce tanıttığım- “Ay Işığı Sokağı”nda da yer alıyor. Her üç hikaye de tekrar okunacak kadar güzel.
Bu arada “Lyon’da Düğün” hikayesinin fonunda yer alan olayların geçtiği dönem Zweig’ın eşsiz bir biyografi Kitabı olan “Joseph Fouche” kitabında anlatılan, (Bu kitabı blogta tanıtmıştım. Ancak kitaba hiç yorum gelmemesi ve kitapseverlerin, kitap kurtlarının gözünden kaçan bir kitap olması beni üzdü doğrusu) Fouche’nin “Lyon Kasabı” ünvanını aldığı terör döneminde geçiyor. Ben de merak olarak kalacak bir düşünceyi sizinle paylaşayım. Acaba Zweig bu hikayeyi yazdıktan sonra mı Fouche’yi biyografisi için araştırmaya başladı yoksa Fouche’yi yazarken böyle bir hikayeyi mi yazma düşüncesi doğdu?
Hikaye severlerin ve Zweig hayranlarının mutlaka, güzel kitap arayanların ve kitap kurtlarının ile kesinlikle okuması gereken bir kitap!


6 yorum:

  1. merhaba,takipteyim, bana da beklerim
    http://meleginhediyeleri.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Melek hanım,
      İlginize ve desteğinize teşekkürler. yorumlarınızı bekliyorum.
      Saygı ve sevgilerimle.

      Sil
  2. Merhabalar.

    Okuduğunuz kitaplar hakkında yaptığınız paylaşımı çok değerli bulduğumu her sayfanızı ziyaret edişim de dile getiriyorum. Sizi bir kitap kurdu olarak görüyorum ve sizi bu yönünüzle hep takdir ediyorum. Çünkü okumaktan başka çaremiz yok, bunu da herkese anlatmanın yolunun da yine okumaktan geçtiğini biliyorum.

    Biraz Almanca bilirim. Yazarın adından ve kitap isimlerinden Alman olduğunu tahmin etmiştim, ama yanılmış da olabilirim.

    Bu güzel paylaşım için teşekkürlerimi sunar, devamını dilerim. Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep bey,
      Yerinde olarak gözlemlediğiniz gibi, Stefan Zweig, Viyana doğumlu ve Avusturya asıllı bir yazardır. Eserlerini Almanca olarak kaleme almıştır.
      Değerli yorumunuz için candan teşekkür eder saygılarımı sunarım.

      Sil
  3. Ben okumayı düşündüğüm kitabın konusu hakkında hiç kimseye fikrini sormam.. sormadım. Ama enteresan bir kabulleniş oldu biraz inat karakterimde, sizin okuyup yorumladığınız kitaplar içinde okunmamışları seçip öyle okumak gibi.. Lâf olsun diye yazılmamış, gösterişe meraklı olmayan, her edebiyatçıyı ve okuru kıskandıracak ciddiyette ve değerdeki yorumlarınız için sizi hem bir kere daha tebrik ediyor hem de teşekkür ediyorum sevgili Mehmet Bilgehan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de çok yerinde değerlendirdiğiniz gibi, her insan okumayı tasarladığı kitapları kendi akıl süzgecinde geçirerek, beynindeki beğeni dizgesi ışığında okur. Bazı tür kitaplar vardır ki, şu anda okumayı düşünmüyorum. (Keza bazı yazarlar...) Ama bazen blog kitap yorumlarında dikkatimi çeken kitaplar oluyor. Aldığım okuduğum ve kendime göre yorumladıklarımda da var.
      Kitapları bitirdikten sonra mümkün olduğu kadar ilk izlenimlerimle yorumlamaya gayret ediyorum. Ama blogdaki yazı sıkışıklığından istemememe rağmen gecikmeler oluyor. Verdiğiniz değerle onurlandırıyorsunuz.
      Sevgi ve en içten saygılarımla.

      Sil