7 Kasım 2014 Cuma

VARŞOVA, KISA, KISA…

Varşova gezisinde önemli anlatı noktalarına ilişkin konuları tamamladım. Ancak Krakov’a geçmeden önce tek tek sayfa ayıramayacağım bazı satır başlarını topluca vermek istiyorum:

NOWY SWİAT

Önceki anlatılarda değindiğim gibi bu cadde, ki “kral yolu”nun bir parçası sayılıyor, Varşova’nın en popüler caddesi. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki cadde, Kopernik anıtından başlayıp “Triple Cross Square”e (Plac Trzech Krzyży ) kadar uzanıyor. Kafe lokanta ve çok sayıda eğlence mekanı ile sabaha kadar yaşayan bir cadde. Caddenin geçmişi 16. Yüzyıla kadar dayanıyor. Varşova gezinizde mutlaka zaman ayırmanız gereken bir mekan olduğunu unutmayın



ZAPİECEK RESTORAN
Zapiecek, Polonya’da bir restoran zinciri. Meşhur olduğu temel nokta, yemeklerinin neredeyse tamamının Polonya yerel yemeklerinin olması. Polonya şehirlerinin tamamında birden fazla şubesi var. Pierogi denen Polonya iri mantılarının değişik çeşitlerini tatmanız için gezinizde mutlaka bir öğününüzü burada yemenizi öneririm.







ADLİYE BİNASI

Şehir gezinizde rastlayacağınız ve ilginç mimarisi ile sizi etkileyecek Adliye Sarayı’nı sadece dıştan görebildik. Caddenin iki tarafında yükselen binalar kompleksinin cadde boyunca devam eden kısmında her bir sütunun üzerinde Roma Hukuku’nun temel kavramlarının yer aldığı yazılar bulunmakta.




MERKEZ TREN İSTASYONU (Dworzec Warszawa Centralna)

1972’de başlayıp 1975’de tamamlanan istasyon şehrin merkezinde ve önemli bir ulaşım ağına sahip. Varşova’dan başka bir şehre gitmek istediğinizde en ucuz seçenek. Halk tarafından da çok tercih edilerek kullanılıyor. İnternetten değişik şehirlere tarifeleri inceleyebilir ve değerlendirebilirsiniz. Hızlı ve yavaş giden seçenekler var. Ücretler mesafe ve hıza göre değişiyor.


KÜLTÜR VE BİLİM SARAYI ( Pałac Kultury i Nauki)

Merkez tren istasyonunun hemen karşısındaki bu dev bina şehirde mutlaka gözünüze çarpacak. Zaman yetersizliğinden gezme imkanımızın olmadığı bina 42 katlı ve 231 metre yüksekliğinde ve 1955 tamamlanan bina, Stalin’İn talimatıyla Sovyet mimar Lev Rudnev’e yaptırılmış ve Polonya halkına hediye edilmiş.



GÖKDELENLER

Merkez Tren İstasyonu ile Kültür ve Bilim Saray’nın hemen arkasında yer alan bölgede şehrin en modern ve yüksek binalarının olduğu bölgede çok sayıda ve hepsi de birbirinden farklı mimariye sahip gökdelenler var.



 
BAR KAWOWY MURZYNEK (Stare Miasto, ul.Nowomijska 1/3)

Eski şehri gezdiğinizde öğle yemeği için ucuz ve keyifli bir seçenek vermek isterim. Çok canlı ve sempatik bir servisle verilen yemek oldukça ucuz ve lezzetli. Gezinizde denemenizi tavsiye ederim
.








2 yorum:

  1. Tertemiz reklam panolarıyla gözleri yormayan sokaklar binalar..ne güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabela kirliliğinin olmaması bile yeterli bir güzellik veriyor.
      Sevgiler.

      Sil