18 Kasım 2014 Salı

AĞUSTOS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 11

 
KİTABIN ADI

Drina Köprüsü (На Дрини Ћуприја    Na Drini Ćuprija)

KİTABIN YAZARI

İvo Andriç

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Hasan Ali Ediz-Nuriye Müstakimoğlu
KİTABIN YAYINEVİ
Altın Kitaplar Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
1971
KİTABIN BASKI SAYISI
7. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
385  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
9,5/10 (Az sayıda dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Yazar İvo Andriç, Sokollu Mehmet Paşa tarafından, Vişegrad kasabasında yaptırılan köprünün bir anlamda tarihçesini anlatıyor. Andriç, köprünün yapılışından 20. yüzyılın ortalarına kadar Balkanlarda olan olayları ve Balkan insanın yaşantısını ve kozmopolitliğini köprü üzerinden anlatmakta. Drina Köprüsü bir romandan ziyade bir tarih kitabı gibi olayları sosyal yönleriyle de içeren bir kitap. Ancak, belki de kitabı ilginç kılan ve okutan husus, yazar olayları anlatırken bir kronikçi gibi davranmamış; esere bölgenin masallarını, efsanelerini, gelenek ve göreneklerini de katmayı ihmal etmemiş.
Kitabın en dikkat çekici özelliği  olayların kusursuz bir tarafsızlıkla anlatması. En acımasız hatta insanlık dışı sayılabilecek eylemlerde dahi (Abdi Ağa’nın köprüyü sabote eden ve yakalanan işçiyi kazığa vurdurması vb.) yazar yalnızca olayı, o sırada insanların ne düşündüklerini ve hareketlerinin sebeplerini anlatmakta; fakat herhangi bir görüş belirtmemektedir. Değerli bir Hümanist olan İvo Andriç eserinde çeşitli dinlerin ve soyların kaynaştığı bu bölgede en küçük bir din ve ırk ayrımı yapmadan, anlattığı olaylarda yer alan bütün kişilere eşit bir sevgi ve ilgi ile yaklaşıyor. Lotika ve Ali hoca gibi tarihi figürler kitabı okunmayı ve dahası köprüyü görülmeyi de insana istetiyor.
Yaklaşık 40 sene önce okuduğum bu kitap bende aynı keyifli duygular uyandırdı. Elbette şimdi hedefim Vişegrad’a gidip köprüyü fotoğraflamak, Kapija’da oturup köprünün geçmişinde anlatılanları hayal etmek. Lotika’nın mezarını da bulmayı umuyorum.


Ivo Andrić (d. 9 Ekim 1892 - ö. 13 Mart 1975), Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Hırvat yazar.
1892'de Travnik yakınlarında Dolac'ta doğdu. Zagreb, Viyana ve Krakow'da sürdürdüğü eğitimini Graz Üniversitesi'nde verdiği "Osmanlı Yönetimindeki Bosna-Hersek'te Kültür Yaşamı" konulu doktora tezi ile tamamladı. I. Dünya Savaşı sırasında milliyetçi etkinliklerinden ötürüAvusturya-Macaristan yetkilileri tarafından bir süre gözaltında tutuldu. Savaşı izleyen yıllarda Yugoslavya Dışişleri Bakanlığı'nda çalıştı.Budapeşte, Madrid, Cenevre ve Berlin'de dış görevlerde bulundu.
Yazarın en büyük özelliği kitaplarindaki olayları tarafsızlıkla anlatmasıdır. En acımasız hatta insanlık dışı sayılabilecek eylemlerde dahi yazar yalnızca olayı, o sırada insanların ne düşündüklerini ve hareketlerinin sebeplerini anlatmakta; fakat herhangi bir görüş belirtmemektedir. Hümanist olan Ivo Andrić eserinde çeşitli dinlerin ve soyların kaynaştığı bu bölgede en küçük bir din ve ırk ayrımı yapmadan, anlattığı olaylarda yer alan bütün kişilere eşit bir sevgi ve ilgi göstermiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder