12 Kasım 2014 Çarşamba

OSKAR SCHİNDLER’İN FABRİKASI (ul. Lipowa 4, Krakow, Polonya)

Yolunuz Krakov’a düştüğünde mutlaka görülecek yerler arasında bulunan bu özel mekan, Krakov gezimizde, eski şehir meydanında yaptığımız kısa gezintinin ardından ilk sıraya koyduğumuz yer.
Krakov’da Yahudi Ghettosu'nun hemen sınırında yer alan fabrika bugün müze haline getirilmiş durumda. Hemen herkes Oskar Schindler’i tanıyor ama ben hafızaları tazelemek bakımından kısaca bahsedeyim. Oskar Schindler (28 Nisan 1908 - 9 Ekim 1974), 2. Dünya Savaşı günlerinde, bugün müze olan fabrikasında (emaye ve mühimmat imalatı yaptırıyordu) çalıştıracağını söyleyerek 1.200’e yakın Yahudiyi soykırımdan kurtarmıştır.

Oskar Schindler’in hayatı 1982’de Thomas Keneally’nin yazdığı Schindler'in Gemisi (Schindler's Ark) kitabıyla dünya çapında tanınır hale gelmiş ve Steven Spielberg'in 1993 yapımı yedi Oscar kazanan Schindler'in Listesi (Schindler's List) filmine konu olmuştur.

Yahudi Mahallesi’nden giren sokağa saptıktan sonra yaklaşık 400 metre kadar ilerledikten sonra ilginç bir yaya tünelinden geçerek fabrika önüne geliyorsunuz. Bundan sonrasını ise resimler size fazlasıyla anlatıyor.









































































6 yorum:

  1. Bu utanç verici manzaralar insanlığın ibret alması için sergilendiği kesin.. İnsanlık bundan ders aldı mı dersek, hiç zannetmiyorum.. Ne yazık ki bu anlamda insanlık gelişme yerine, inadına "tarih tekerrür eder" demeye gelen ıspatın peşinde... Saygılarımla Mehmet Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, İnsanlık o kadar acılardan geçmesine rağmen hemcinslerine karşı vahşetini kesintisiz sürdürüyor. Umarım bizden sonraki kuşaklar insanlığın bir başka boyutuna ulaşmayı becerirler.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. izlediğimde gözyaşlarına boğulduğum filmlerden biridir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fabrika da cidden çok etkileyici, Dönemin eşyaları, malzemeler, görseller ve fabrikanın kendisi...
      Sevgiler.

      Sil
  3. İnsanın insana bu zulmü nasıl yapabildiğini anlamakta zorlandığım bu film tam bir insanlık ayıbı maalesef. Buna rağmen bütün bu olanlardan hiç ders almayan ve gün geçtikçe değişik boyutlarda hala yapılan zulümler ne zaman son bulacak bilemiyorum. Ne zaman insan olduğumuzu, neden varolduğumuzu hatırlayacağız? Üstelik yeni nesile neyi nasıl anlatacağız anlaması zor. Kızım geçen yaz bir Workshop nedeniyle gitmişti. Geldiğinde nasıl etkilendiği yüzünden okunuyordu. Umuyorum dünya daha kötüye gitmez ve bu tür katliamlar durur.
    Kaleminize ve objektifinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki resimler yaşanan dramları anlatmaya yeterli değil. Bir kaç gün sürecek Auschwitz notlarım da acıyı bin beter gösterecek. Umarım dünyamız daha iyiye gider.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil