4 Aralık 2013 Çarşamba

RAKI VE ŞARAP..ÖN-ATA İÇKİLERİ

Orta Asya’da, Üst Asya’da Şamanlar merasime, ortalığı kötücül ruhlardan temizlemekle başlarlar, bunun için de rakı saçarlar.(Mircea Eliade, Le Chamnisme ),
Evrensel uygarlıkların milyon yılda doğduğu Pamir yaylâsındaki Qara-Tau Kültürü kuzeye doğru yol üstünde bulunan Kırgızistan’a varır. Qırgzistan Orta Asya’nın üzüm deposudur; ARAGI’nın ve şarabın burada akıl edildiğini düşünebiliriz.

Prof E. Feigl bana gönderdiği mektubunda, “şarabı da Türkler icat etmiş” diyordu.

Anadolu’da İVRİZ kabartmalarında Tanrısal kişinin elinde üzüm salkımı bulunmaktadır; Roma’ya en iyi şaraplar Anadolu’dan giderdi.


Divan edebiyatının esas temalarından en başta geleni şarap’tır:

Sun Ey Sâkî!… diye başlayan mısralardan birinde sunulanın şarap olduğunu bilirsiniz. Sâkînin şarap sunanı ki, buna “çeşnici başı” denir.

Haremde, odalıkların eğlencelerinin baş içkisi şarap, sonra rakıdır. .. Saz eşliğinde şarkılar söylenerek eğlenilirdi.

Sonuç: Osmanlı İmparatorluğunda müzik ve içki yasak değildi.


ARAGI, Araplar da ARAAKIİ (ikincl A uzun, sondaki İ harfı, I’dan kaydırılarak seslendiriliyor).Biz bu Arapçalaşmış Araki’yi, Rakı şeklinde duymuş, almış ve Rakıyı Arap içkisi sanmışız!..

Osmanlı İmparatorluğu’nda Rakı merkezlerinden biri Lübnan’daki Zahle idi. Araplarımız Zahle rakısını tercih ederlerdi.

     * Almanların millî içkisi, biradır. Hükûmetler kampa girdiklerinde binlerce litre bira tüketirler ve bu kamplarda Almanya’nın geleceği için kararlar alırlar

     * Fransızların millî içkisi, şarap’tır. Mükellef şatolarında, kampa girdiklerinde hükûmetleri, Fransa’nın en önemli sorunları konusunda kararlar alırlar. Binlerce şişe dünyanın en lezzetli şarapları dereler gibi akar
     * İngilizler’in kampa girmelerine gerek yok.. Onlar ilk Emperyalist olarak geleneksel olan kararlarını çoktan almışlar ve milyonlarca şişe whisky içmişlerdir
Sonuç: Büyük devlet olmak, büyük kararlar almak, büyük Emperyalist olmanın içkiyle hiç ilgisi yoktur.

Osmanlı İmparatorluğu’nu parçalama kararlarını, içkilerini bol miktarda içerek verdiler ve uyguladılar

Bugün AB’ye girmemizi ister görünerek çok şeyler koparabilmek üzere AB binasında geleneksel içkilerini içerek ülkemizi köşeye sıkıştırmaya çalışıyorlar.
Ve bu içkili kafalar, ülkelerini dünyanın en büyük, zengin ülkesi ve uzay endüstrisi sahibi yaptılar.

Atatürk döneminde İzmir’de bol bol Zeybek, Efe, Ankara ve İstanbul’da Kulüp, Altınbaş içilirdi… Tekel çok nefis şaraplar üretmeğe başlamıştı

Rakı içen Atatürk’ü, bu, halkıyla mucizeler yaratmış dâhîyi tanımak

     *  “T.C” amblemi hâline gelmiş olan 15 milyonluk Türkiye Cumhuriyeti’ni tebrik etmek, hayranlıklarını ifade etmek için gelen krallar ve cumhurreisleri arasında, merak ya da bir jest olarak rakı içenler bile vardı.
Atatürk öldüğünde
     * “25 kuruş ve lira” gümüş paraydı.

     *  İkinci dünya savaşı başladığında Almanlar Türk Lirası satın alıyorlardı…

     * Dolar, 1 lira 10 kuruş idi…

O dönemin bir çocuğu olarak söylüyorum

     * Başımız göklerde idi

     * Ne mutlu Türk’üm diye haykırıyorduk, bizi haritadan silmek isteyenlerin suratına!..

İçkiye dönelim:

Yıllar önce yayınlanmış bir istatistikte alkolik sayısı bizde “binde 1,5” gibi idi. Demek ki “rakı şişesinde balık olayım” derken yolunu şaşıranların sayısı nedeniyle İçki yasağı koymanın gereği yoktur.

ŞEREFE!...

T.C.Halûk Tarcan T.C.

Not: Boğazdan geçen her sıvı içilmiş olur ilkel kavramda içki’dir. Ancak , kullanılışta,İçki alkollu içeceklere denir

Alkolsuz içkilere de İçeçek adı verilir Ayran, portakal suyu, vişne suyu vb..Osmanlıcasında Meşrubat denir ki Şuuplar kelimesini çoğuludur ve daima yanlış kullanılır.
h.T.

2 yorum: