5 Mayıs 2011 Perşembe

MAYIS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1

 KİTABIN ADI : Kira Kiralina (Kyra Kyralina)

KİTABIN YAZARI : Panait İstrati
KİTABIN ÇEVİRMENİ : Bertan Onaran
KİTABIN YAYINEVİ : T. İş Bankası Kültür Yayınları
KİTABIN BASKI YILI : 2011
KİTABIN BASKI SAYISI:  1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 132 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ:  10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ:  10/10

YORUM: Kitabın kahramanı Stavro (Dagomir)’in yaşadığı serüvenler kitabın konusu. Çok sevdiği annesi ve kız kardeşi Kira ile eğlenceli ve keyifli yaşamı, babasının ve ağabeyinin evi basıp annesini döverek yaralaması ve evden kaçmaları ile bozulur.
Önce annesini, sonra çok sevdiği Kira’yı yitiren Stavro, onları aramak için yollara düşer. 19 yy. Osmanlı coğrafyasında geçen soluk kesici serüvenler kitabı bir çırpıda bitirmenizi sağlıyor.
Kitap, İstrati’nin 1923’de kaleme aldığı ilk kitabı. Türkçe’ye çevrilen diğer kitaplarında olduğu gibi insan temel öge. Kitabın  arka planında, o çağda bile imrenilen ve coğrafyasında hala etkili Osmanlı yaşamı, mekanlar, dil canlı biçimde kullanılıyor.
Hala İstrati’yi tanımadıysanız seveceğinizden eminim.


Panait Istrati, (d. 1884 - ö. 1935) Romen yazar. Balkanların Maksim Gorki'si olarak anılır.

Romanya'nın bir liman kenti olan İbrail'de doğan yazar, gençliğini, aralarında İstanbul'un da olduğu pek çok Osmanlı kentinde geçirdi. Babası Yunanlıdır. Mısır'ı, Lübnan'ı, Suriye'yi gezdi. Bu dönemde, bulduğu bir sözlük sayesinde Fransızca öğrendi. 1921 yılında, Fransa'nın Nice kentine giderken, yalnızlığı dolayısıyla ihtihar girişiminde bulundu. O sırada üzerinde Romain Rolland'a yazılmış fakat henüz göndermemiş olduğu bir mektup bulunuyordu.
İlk romanı Kira Kiralina (Yaşar Nabi Nayır tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir) 1923 yılında Romain Rolland'ın yazdığı önsözüyle birlikte basılmıştır. Panait Istrati tüm eserlerini anadili olan Rumence değil, Fransızca olarak yazmıştır. Türkçe'ye de çevrilmiş önemli eserleri arasında, Arkadaş (Mihail), Akdeniz, Sokak Kızı (Nerantsula), Angel Dayı, Kodin, Baragan'ın Devedikenleri, Uşak ve Sünger Avcıları gelir.
Gençlik yıllarında devrimci hareketlerin etkisine kapılmış olan Istrati, 1929'da Komünist Partinin daveti üzerine Sovyetler Birliği'ni gezdikten sonra umutsuzluğa kapılmış ve politik mücadelenin dünyada bir şeyleri değiştirmek için yetersiz olduğu fikrini edinmiştir. Pek çok romanında da politikadan, politik mücadeleden çok insanı insan yapan değerler üzerinde durması bu yüzdendir. Panait Istrati romanlarının çoğunda yaptığı yolculukları anlatır. Fakat gezdiği ülkeler değil, tanıdığı insanlar ön plandadır. Istrati'nin eserlerinde gerçek bir insan sevgisi hissedilir. Bu karşılıksız ve koşulsuz sevginin hikâyesindeki kahramanların başına getirdiği belalar kadar, onlara yaptığı katkı da nesnel bir biçimde anlatılır.
Panait Istrati'nin şaheseri olarak Arkadaş (Mihail) adlı kitabı gösterilebilir. Bu kitapta, Panait Istrati'nin pek çok başka romanındaki başkahramanı da olan Adrian Zografi ile Mihail'in arkadaşlığı anlatılır. Bu arkadaşlık, ideal bir sevgi görüşünü simgelemek için kullanılmıştır. Istrati birçok başka eserinde de arkadaşlık temasını kullanmıştır. Hatta bu eserlerin çoğunda büyük, efsanevi aşklar bile arkadaşlıklar uğruna feda edilmişlerdir.
Kaynak: Vikipedi

1 yorum:

  1. Merhaba,
    Damla’nın düzenlediği ankete daha çok katılımı sağlamak için katkıda bulunursanız memnun olurum.
    İyi günler dileğiyle.

    YanıtlaSil