KİTABIN ADI : Tarihte Tanrı Fikrinin Doğuşu (Naissance de Dieu La Bible et L’historien)
KİTABIN YAZARI : Jean Bottéro
KİTABIN ÇEVİRMENİ : İsmail Yerguz
KİTABIN YAYINEVİ: Kırmızı Yayınları
KİTABIN BASKI YILI: 2010
KİTABIN BASKI SAYISI: 2. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI: 289 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ : 10/10
YORUM: Literatürde Eski Ahit olarak nitelenen ve Tevrat’ı oluşturan kitaplar dizisi, dini İslamiyet gözlüğü ile görenler için şaşırtıcıdır. Belki de İslamiyet ve dolayısı ile dini bildiklerini iddia eden pek çok kişi için, içeriği tam bilinmeyen bu Kutsal Kitapta sadece Tanrının inananlara yönelttiği sözler bulunmaz: Kutsal Kitap aynı zamanda ve öncelikle çok zengin yazılı belgeler derlemesidir; bu belgeler İÖ II. ‘den I. Binyıla, hatta, Bottéro’nun tespitiyle “Vaiz” kitabının eklenmesi MS 1. yüzyılı dek yazılmış, derlenmiştir. Bu süreç büyük ölçüde uygarlığın kaynağı olan Ortadoğu’da doğan dünya görüşümüzü, değerler hiyerarşimizi, davranış kurallarımızı, mantalitemizi, bilincimizi oluşturan uzun bir tarihsel dönemi kapsar.
Dolayısıyla geçmişin bütün kalıntıları gibi Kutsal Kitap da insanlık tarihine bağlıdır. Eski Sami dinleri uzmanı Jean Bottéro da Kutsal Kitap'a bir tarihçinin gözüyle bakmayı amaçlıyor bu kitapta.
Bottéro bu gözle baktığı Kutsal Kitap'ta arkaik, kimi zaman naif, çoğu zaman derin, kafamızı her zaman kurcalayan önemli sorunlarla ilgili düşünceler -nesnelerin var olmasının nedeni, hayatımızın anlamı ve evrensel kötülüğün nedeni- arasında, öncelikle eski İsraillileri Tanrı'nın mutlak tekliği ve mutlak aşkınlığı inancına götüren uzun yolu keşfeder -onların arkalarında bıraktıkları gerçekten yeni ve güçlü tek düşüncedir bu. Hem insanlığın çok tanrılı geçmişinden doğmuştur ve hem de çok tanrılı geçmişe rağmen doğmuştur.
Tanıtımı sayın Özdemir İnce’nin Bu kitap için yazdığı yazının son paragrafı ile bitireyim;
“OKUYUN, AKLINIZ AÇILSIN
Jean Bottéro’nun kitabının Türkçeye çevrilip yayımlandığı 2010 yılı, tıpkı 3 Aralık 1872 gibi bir dönemin başlangıcı. Bu kitabı önce dindarlar okumalı: Kitabı içlerine sindire sindire okurlarsa, dinden çıkmak yerine daha iyi, daha bilinçli mümin olacaklarına inanıyorum. İnsan imgeleminin, insan dehasının ürünü olmak, insan imgeleminden, insan elinden çıkmak hiçbir din kitabını değersizleştirmez.
Jean Bottéro’nun kitabı, (okurlarsa), bütün yazarların ve yazıcıların, yazar ve yazıcı adaylarının gözünü ve aklını açacak bir kitap. Ancak o zaman, soldan sağa yazılan bir yazıyı sağdan başlayarak okuma alışkanlıklarından kurtulabilirler.” (Makalenin tamamı için: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/16395073.asp?yazarid=72)
Jean Bottéro (30 Ağustos 1914 – 15 Aralık 2007
Başlıca eserleri;
• Ancestor of the West : Writing, Reasoning, and Religion in Mesopotamia, Elam, and Greece, Jean Bottéro, Clarisse Herrenschmidt, Jean-Pierre Vernant, and François Zabbal
• The Oldest Cuisine in the World: Cooking in Mesopotamia, Jean Bottéro and Teresa Lavender Fagan
• Everyday Life in Ancient Mesopotamia
• Religion in Ancient Mesopotamia, Jean Bottéro and Teresa Lavender Fagan
• The Birth of God, Jean Bottéro
Babamin elindeydi en son bu kitap, isteyipte bir turlu okuyamadiklarimin arasinda. Ama ilk firsatta okuyacagim bu sefer :)
YanıtlaSilSevgili Karayel (yanlış değil değil mi?)
YanıtlaSilBu kadar yakınınızda olduğuna göre okuyacağınıza eminim. Bitirdiğinizde yorumlarınızı öğrenmek isterim. Saygılar
İlginçmiş.Okunacaklar listeme alıyorum..sevgiler
YanıtlaSilSevgili Larenta,
YanıtlaSilBenzer kitapları okuduysanız seveceğinize inanıyorum. Saygılar.
Okumaya değer gibi görünüyor
YanıtlaSilÇok şey kazanırsınız
Sil