21 Aralık 2015 Pazartesi

LJUBLJANA KALESİ İŞKENCE MÜZESİ

Önceki yazımda söz ettiğim gibi kalenin mahzen bölümünün bir kısmında işkence müzesi bulunmakta. Fazla geniş olmamakla birlikte çok yakın zamanlara kadar işkencede uygulanan bir çok malzeme burada sergileniyor.
İnsanın insana işkencesi neredeyse insanlığın yaşı kadar. Günümüzde dahi burada sergilenen veya sergilenmeyen bir çok malzeme ile insanlara işkence yapılmaya devam ediliyor. Ülkemizde dahi özellikle askeri dönemlerde karakollarda ve cezaevlerinde yaygın şekilde uygulanan işkence pek çok uluslar arası kuruluş tarafından insanlık suçu sayılsa da ne yazık ki devam ediyor.



Bu küçük müzede sergilenen işkence aletlerinin ne kadarı kaleye ait bir bilgim olmasa da bu aletleri insan yakından görüp inceledikten sonra, insana işkence yapabilmek için ne kadar kafa patlatıp alet icat edildiğini görünce hayret etmekten kendini alamıyor.




Bugün bir bakıp geçtiğimiz bu aletlerde zamanında nice canın uçup gittiğini duyumsamak ise insanın içini donduruyor. Fakat bunca aletin çirkinliği ve işlediği vahşete rağmen insanın işkence yapma güdüsünün bitmemesi çok daha dehşet verici.








6 yorum:

  1. Çok rahatsız edici:( Ben de hep düşünürüm bazı insanlar neden silah geliştirmek, işkence aleti tasarlamak için kafa patlatmışlar ve hala devam ediyorlar diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlık tarihine denk bu vahşet çalışmasının hala devam ediyor olması çok üzücü. Şimdi eski aletlere bakarak dehşet duyuyoruz ama daha gelişmişleri hala kullanımda.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. Bu kadar moral bozan başka bir müze olamaz herhalde...Hele o bacakları kıstıran diken diken alet ne fena bir şey ya:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlara ibret almaları için sergileniyorlar ama ne yazık ki insanlığın ders mers aldığı yok.
      Sevgi ve en derin Saygılarımla.

      Sil
  3. Merhabalar Mehmet Bey.

    İşkence müzesini biz de görmüş ve tanımış olduk. Elbette burada sergilenen işkence aletleri ürpertici ve hiç de güzel şeyler değiller ama, işte bu aletler bir gerçeği yansıtmakta. Gerçeklerden de kaçamayacağımız için, bu aletleri müzelerde sergileyip, insanlara acımasızca nasıl işkence ettiklerini ve ne tür işkencelere alet olduklarını anlatması açısından, olması gereken bir müze faaliyeti olarak kabul ediyorum.

    Paylaşımınız için emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumladığınız gibi olması ve ibret alınması gereken bir müze. Umarım gelecekte tüm insanlık geçmişte yaptığı bu vahşetten pişmanlık duyar.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil