17 Aralık 2015 Perşembe

EKİM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

KİTABIN ADI
Palyaço (Ansichen eines Clowns)
KİTABIN YAZARI

Heinrich Böll

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Ahmet Arpad
KİTABIN YAYINEVİ
Can Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2014 
KİTABIN BASKI SAYISI
2. Baskı   (İlk yayın 1963)
KİTABIN SAYFA SAYISI
253 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Savaş sonrası Almanya’da kağıtlar sanki yeniden karılmış gibidir. Milyonlarca insanın kırımından sonra toplum ve değerler darmadağındır. Bilinmeyen bir çok sorun ve çekişmeler su yüzüne çıkmaktadır. Böll, bu kitabında da bambaşka bir konuda toplum değerlerini sorgulamaya alıyor.
Hans Schnier, ailesi zengin bir katoliktir. Ancak bazı değerleri dikkate almayıp sevdiği bir uğraş olan “palyaço”luktan hayatı kazanmaktadır. Ama işleri gitgide bozulmakta ve tam anlamıyla parasızdır. Marie adlı Protestan bir kızla yaşamaktadır. Evliliği sürekli ertelemekte ve Marie’nin çocuklarını Katolik olarak büyütmeme isteğini sürekli ertelemektedir.
Marie evi terk eder ve Protestan kişilerle ilişki kurar. Schnier bazı kararlarından cayıp sadece Marie’nin dönmesini sağlamaya çalışmasına rağmen ilişki kuramaz.
Böll, toplumsal sorunları irdelerken, palyaçonun makyajlı çehresinin verdiği gizemi örnek alarak, gerçeklerin maskelenmesini benzetme yoluyla toplumsal eleştirilerini ortaya koyuyor.


4 yorum:

  1. 2. dünya savaşı ve sonrasının Avrupa'sı, sevdiğim bir dönemdir. İlk basım eski ama o zamanlar pek ses getirmemiş galiba. Kitapların da şansı oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorumunuzla hoş geldiniz. Böll, ilk dönem romanlarıyla büyük ölçüde savaş sonrası Almanya'yı işler. Pek çok kez belirttiğim gibi ne yazık ki kitaplarının çok azı dilimize çevrilmiş durumda. Palyaço, oldukça geç dilimize çevrilen bu nedenle Türk okuyucusunun çok az tanıdığı romanlarından birisidir.
      Bu romanında mezhep çatışmasının toplumu nasıl yaralayıp böldüğü gibi, şimdilerdeki Türk toplumunun aslında -şaşırtıcı biçimde ders olacak biçimde- günümüzde içine sokulduğu yeni -ve yanlış- bakış açısından toplumun nasıl yaralandığını yıllar öncesinden göstermesi bakımından önemli buluyorum.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. Bu kitabı özellikle alınacaklar listeme dahil ettim..Böll,adını duyduğum bir yazar olmakla birlikte bugüne kadar hiç alıp okumamıştım. İçinde yaşadığımız süreçlerle benzerlik taşıyan konuları ele aldığı için, kitap daha bir ilgimi çekti. Tanıtım için çok teşekkürler Mehmet Bey..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamı yansıtan bir yazar Böll. Çağının tanığı olmanın tüm gereklerini yerine getiriyor. Daha tanıtımını yapacağım çok güzel kitapları var.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil