30 Kasım 2015 Pazartesi

AĞUSTOS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 11


KİTABIN ADI
İrlanda Güncesi (Irisches Tagebuch)
KİTABIN YAZARI

Heinrich Böll

KİTABIN ÇEVİRMENİ
İlknur Özdemir
KİTABIN YAYINEVİ
Can Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
1999
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   (İlk Yayın 1957)
KİTABIN SAYFA SAYISI
146 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Roman ve hikayeleri ile tanınan 1972 Nobel ödüllü değerli yazar Böll’ün, Türkçemizde yayınlanan tek gezi kitabı İrlanda Güncesi, son derece ilginç veriler taşıyan anlatımıyla ilgiyi hak ediyor.
!950’li yılların ortalarında ailesiyle İrlanda’ya gezi yapan Böll’ün anıları son derece ilginç kesitler taşıyor. O dönemde işsizlik ve yoksulluğun kol gezdiği İrlanda’da kiliseleri, mezarlıkları ve ıssız kasabaları gezen yazarın kaleminden, bugün Avrupa’nın refah toplumlarından biri olan İrlanda’nın, 19.yüzyıldan 1960’lara kadar geçirdiği yoksul, sürekli nüfusu eksilen ve aç bir toplumken  bu hale gelebileceğinin minik kıvılcımları hissedilebiliyor mu acaba?
İlk kez 1999 yılında okuduğum bu kitabı Böll okumaları çerçevesinde yeniden okuduğumda büyük bir keyif aldığımı söyleyebilirim.


2 yorum:

  1. Bu aralar Heinrich Böll kitaplarını tamamlıyorsunuz sanırım Bilgehan Bey. Darısı başımıza:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önceki yıllarda birçok kitabı vardı ve okumuştum. bu çerçevede Türkçede basılmış eksik kitaplarını tamamlayıp "Böll okumaları" çerçevesinde ilk yayınlanış sırasına göre tekrar okuyup blogda tanıtıyorum. Listemdeki son kitabı şu anda okuyorum ancak biriken kitaplar sebebiyle tanıtımları biraz gecikecek. Ne yazık ki değerli yazarın çok az eseri dilimize kazandırılmış vaziyette. umarım gelecek yıllarda diğer eserlerini de okuma olanağı buluruz.
      Okunmuş ve tanıtım için bekleyen kitapların sayısını bir türlü eksiltemiyorum. Önümüzdeki haftadan itibaren iki haftada bir haftayı tamamen kitap tanıtımlarına ayırıp sayısını azaltmak istiyorum. İtalya gezi notlarını biraz etkileyecek ama kitapları, zihnimde güncelliklerini yitirmeden blogda yazmak istiyorum.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil