12 Kasım 2015 Perşembe

DUOMO, TREVİSO

İtalya’ya gitmiş olanların bileceği gibi, İtalya kentlerinin tümünün merkezinde (tarihi merkezlerinde) “Duomo” denen katedraller vardır. Bir anlamda şehrin merkez kilisesi durumundadırlar.
Treviso Katedral’i (İtalyanca: Duomo Di Treviso, Cattedrale Di San Pietro Apostolo) Aziz Peter’e adanmış olup aynı zamanda Piskoposluk makamıdır.
Katedralin bulunduğu alanda 6. Yüzyılda bir tapınak, tiyatro ve hamamların bulunduğu tahmin ediliyor. Katedral 11-12. Yüzyıllarda Romanesk tarzda inşa edilmiş. 1768 yılında yapılan restorasyon sırasında sadece “Crypt” denen kilise mahzeni temelleri haricinde, Neoklasik stile dönüştürülmüş. Cephe kısmının 1836’dan kaldığı tahmin ediliyor. 7 Nisan 1944 günü yapılan bombardıman sırasında kütüphanesi büyük ölçüde yanmış.


Katedralin en büyük özelliği çan kulesinin tamamlanmamış olması. Yapımı sırasında boyutunun Venedik San Marko Basilikası’nın boyunu geçeceğini görünce Venedik hükümeti tarafından yarım bıraktırılmış.




İçinde bulunan “Malchiostro Chapel” bölümü Tullio ve Antonio Lombardo tarafından, freskoları İl Perdonone tarafından yapılmış.
“Malchiostro Annunciation” bölümünde Titian’ın eserleri bulunmakta. İki tuvalde Paris Bordone’ye ait.

Katedral mahzeninda şehir piskoposlarının mezarları bulunmakta. Piskoposluk müzesinin freskoları Tommaso Da Modena’ya ait imiş.


4 yorum:

  1. Bol fotoğraflı, ayrıntılı bilgiler sayesinde sizlerle birlikte gezmiş gibi olduk Bilgehan Bey. Emeğinize sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umuyorum sıkılmazsınız çünkü daha çok uzayacak gibi görünüyor.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. Merhabalar.

    Katedraller, manastırlar ve kiliseler hep ilgimi çeken yapılardır. Belki de dini yönüm ağır bastığı için olabilir. Çok güzel fotoğraf kareleri eşliğinde Treviso'da ki bu eşsiz tarihi güzellikleri görmüş olduk. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar diler teşekkürlerimi sunarım.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Treviso, insanı gerçekten etkileyen güzel bir şehir. Daha fazla vakit ayıramadığımız için üzüldük.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil