25 Haziran 2015 Perşembe

HAZİRAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

 

KİTABIN ADI
Dostoyevski - Mektuplar
KİTABIN YAZARI

-

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Derleyen: Hüseyin Kandemir
KİTABIN YAYINEVİ
Çizgi Kitabevi Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
151 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Mektup, iletişim çağının hızlandığı son 30 yıl öncesine kadar çok önemli bir iletişim yolu idi. Henüz telgraf ve telefonun devreye girmediği 19. Yüzyılda ise neredeyse en önemli haberleşme vasıtasıydı.
Büyük Rus yazarı Dostoyevski, derlenen mektuplarıyla edebiyatseverlerin önüne çıkıyor. Yaşamında mektuplaşmayı sevmeyen ve bundan nefret ettiğini mektuplarında dahi söylemekten çekinmeyen Dostoyevski zorunlu olarak pek çok konuda yazışmak zorunda kalmış. Tahminen 1.500 civarında mektubu olduğu kabul edilen yazarın, bu kitapta 54 adet mektubu yer alıyor. Mektuplar 1838-1876 tarihleri arasını kapsıyor.
Mektuplar kişinin özel duygu ve düşüncelerini yansıtması bakımından tasarlanıp yazılan hikaye ve romanlardan daha fazla yazarın iç dünyasının tanınmasını sağlar. Bu bakımdan mektuplar kanımca hem yaşantısını ve hem de sorunlarını öğreneceğiniz dev bir kaynak.
(Not: Dostoyevski okumaları çerçevesinde daha önce Ararat Yayınevi’nin 1973 baskılı bir “Dostoyevski Mektupları” kitabını tanıtmıştım. Şimdi kitaptaki 25 mektup önceki kitapta da yer alıyor. Diğer mektuplar farklı olduğu gibi ilk kitapta olan ama bu kitapta yer almayan mektuplar da var.
Yazarı yakından tanımak isteyenler için bir şans olduğunu belirtiyorum.
(2. Not: Dostoyevski okumaları bu kitapla sona erdi. Ne yazık ki temin edemediğim ve baskısı uzunca süredir yok olan bazı kitapları var. Bulabildiğim takdirde tüm külliyatını tamamlamayı arzu ediyorum)



6 yorum:

  1. Merhabalar.

    Rus edebiyatının ünlü roman yazarı Dostoyevski'nin bu eserini ben de okumayı arzu ediyorum. Tanıtımınız için, her zaman olduğu gibi yine teşekkür edeceğim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dostoyevski'nin iç dünyasını tanımak bakımından önemli. Umarım okuma olanağı bulursunuz.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. Dostoyevski'yi tanımak açısından okunası kitaplardan biri...Keyifli okumalar dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki bu kitap ile Dostoyevski külliyatı -henüz yeni baskısını temin edemediğim birkaç kitap dışında- sona erdi.
      Tüm edebiyatseverlere önerebilirim.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  3. Merhaba Mehmet Bey,

    Dostoyevski benim yaşama bakışımı değiştiren bir yazar. Dolayısıyla bu tanıtımınız benim için öncelikler arasında... Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap okudum diyebilmenin ABC'si içinde yer alan Dostoyevski'yi insan olarak tanıyıp anlamak için mektupları önemli.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil