19 Mart 2015 Perşembe

"YOK"LAR ÜLKESİ KÜBA!

Küba’yı anlamak için “Küba’da neler yok” bakmak gerek... Küba’ya yaptığım yolculuk bir gezi değil, deneyim oldu benim için... Eşi benzeri olmayan tarihi ve yönetim sistemiyle, kimseye benzemeyen insanların ülkesi burası. Rom, puro, dans-müzik ve neşe... Buram buram “gerçek” zenginlik... Küba’yı anlamak için Küba’da neler yok bir göz atalım.
 “Çocuğum ne olacak” korkusu yok

İnsanın çocuğu için endişelenmemesinden daha büyük zenginlik yoktur herhalde. Bu ülkede daha kadın hamileyken, devletin kurduğu hamile merkezlerine gitme zorunluluğu var. 70’li yıllarda, hamile pilatesi başlatılmış bu merkezlerde, ayrıca çocuk bakımı için eğitim veriliyor. Doğan çocuk, devletin sayılıyor. Her tür sağlık ve eğitim hizmetini devlet karşılıyor. Eğitim de tabii ki eşit.
 Sağlığın için endişelenmek yok
11 milyon nüfusluk küçük bir ada olan Küba, tıp alanında dünyada en üst sıralarda. Çocuk lösemisini yüzde 80 oranında tedavi edebilecek kadar ileriler. 30 bin doktor çalışıyor. Sadece kendi ülkelerine değil, tüm Güney Amerika ülkelerine sağlık hizmeti veriyorlar. Tabii ücretsiz!
  Açlık yok

 Devlet, karneyle her aileye ihtiyacı olan yiyeceği dağıtıyor. Tavuk, et, pirinç, patates, şeker... Kişi başı, karnı doyuracak miktar, devlet eliyle veriliyor. Elbette, çuval çuval değil. Örneğin; kişi başlı aylık 2 kilo kırmızı et veriliyor meselâ. Tavuk dersen o daha çok. Eh bizim ülkemizde asgari ücretle geçinen biri her ay kişi başı 2 kilo et yiyebiliyor mu acaba?!
 İşsizlik yok
 Devlet herkese iş veriyor. Ve maaşlar arasında yüzde 3’ten fazla fark bulunmuyor. Doktor olmuşsun, garson olmuşsun pek fark etmiyor.
 Sokakta yatan evsiz yok

 Bana en ilginç gelen bu oldu. “En gelişmiş” diye tanımladığımız ülkeler bile evsiz kaynarken Küba’da bir tane sokakta yatan insan yok.
 “Kadına şiddet” yok!
Zaten genel olarak kavga-dövüş-bağırış-çığırış yok. Korna çalan bile yok. Hani, belediye suyuna sakinleştirici karıştırıyorlar diyeceğim ama belediye suyu da yok. Her yer doğal kaynak ve su fışkırıyor. Dönelim şiddete; elbette ufak tefek olaylar oluyormuş ama bir kadına hafifçe dokunmanın cezası bile 5 yıldan başladığı için belki de, öyle şiddete filan rastlanmıyormuş.
Hele “karısını öldüren kocalar var mı” sorusunu sorduğumda, bana sapıkmışım gibi bakmaya başladılar. “Nereden aklına geliyor böyle şeyler” dedi bana genç bir Kübalı kadın.
 Boşanma yok

 Çünkü evlenme de yok. Kübalılar genellikle resmi evlilik tercih etmiyor çünkü ayrılmak isterlerse işlemlerle uğraşmak istemiyor. Resmi imzaya gerek duymuyorlar çünkü boşanma sırasında paylaşılacak mal, mülk kısaca nafaka-miras gibi kavramlar yok. Zaten her şey devletin.
Ter kokan kimse yok

Sabun-şampuan karneyle. Hepsi Küba malı. Fazladan almaya kalkarsan pahalı. Ama herkes tertemiz.
 Eğlencesiz gün yok
 Müzik ve dans her şeyleri. Sanki ibadet gibi. Her ân her yerde eğlence var. Sokaklarda, meydanlarda toplanıp, dans ediyorlar.
Tarlalarda organik olmayan gıda yok

Tavuk çiftliği yok meselâ. Bahçelerde yetişiyor tavuklar, ayağı toprağa değiyor. Tıpkı çocukluğumuzdaki tavuklar gibi lezzetli oluyor.
“Kazık yemek” korkusu yok!

E her işletme devletin. Çalışanlar da devlet memuru. Ama bizdeki öğretmen evleri gelmesin aklınıza. Örneğin, Hilton Otel, Devrim sonrası olmuş Küba Özgürlük Oteli. En görkemli şovlar, en güzel caz kulüpler aslında hep devlet işletmesi. Ayrıca, Küba’da turistler de devlet koruması altında. Turiste zarar vermek en büyük suçlardan biri.
Para yok!
Evet para yok! Doktor, aylık 20 Euro karşılığı bir maaş alıyor. Hayır yanlış yazmadım; en yüksek maaş bizim paramızla aylık 60 lira. Az geldi değil mi! Şimdi “nasıl geçiniyorlar” diye düşünüyorsunuz. Ama işte elektrik de 0,50 kuruş. Ev kirası yok, sabundan yiyeceğe temel ihtiyaçlara para harcamak da yok. Hastane masrafı, eğitim masrafı yok! Çocuklara kalem almak bile yok. Lüks yok ama ihtiyaç da yok!
 Reklâm tabelası yok

 Asla yok. O yüzden Küba sokaklarını fotoğraflamak gibisi yok gerçekten.
BERNA LAÇİN

8 yorum:

  1. Merhaba Mehmet Bey,

    Öncelikle insana huzur veren, kendini rüyadaymış gibi hissettiren bu tatlı düş (bizim için) yazınıza teşekkür ederim.. Zira dünyada iyi şeyler de varmış dedirten bu gelişmeyi okudum... Lüks yokmuş... Nasıl yani? Bu doğal ve stressiz yaşam bizim için bir "lüks" değil mi? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim hayal ülkem Küba böyle bir yer.. Ama bu "yok"ları bir çok kişi için o kadar can sıkıcı ki.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Olanlar bizlere hayal gibi geliyor, ama Kübalılar gerçeği yaşıyor.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  3. Tam da bugün yazdığım yazımla ilgiliydi güzel oldu. İzninizle sizi yazımda alıntıladım.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Berna hanım, çok merak ettim. Siz hangi resorte güneşlenirken küba hakkında böyle bilgiler edindiniz? Keşke benim gibi halk arasında dolaşsaydınız, o fakirlik ve çaresizlik görseydiniz, eğer her gün pirinç fasulye yemek aç kalmamak demek se o zaman aç değiller. Kimin tarafından destekleniyorsunuz ki böyle yalanlar yayınlıyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendini tanıtmaktan korkan yorumcu!
      eğer bildiğin ve -maden gittin- fotoğraflayıp belgelediğin bilgiler varsa bunları yayınla da bizde bilelim. eğer yok ise sadece çamur atıp karalamak için yorum yazma...
      (İsmini yazmaktan çekiniyorsan bir daha yorum yazma)

      Sil