18 Mart 2015 Çarşamba

OCAK AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4

 

KİTABIN ADI
Hadiye’ye Mektuplar
KİTABIN YAZARI

Reşat Nuri Güntekin

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Hazırlayan: M. Fatih Kanter
KİTABIN YAYINEVİ
İnkılap Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
Yayın yılı yazılmamış (Önsöz 2012 tarihli)
KİTABIN BASKI SAYISI
Kaçıncı baskı olduğu yazılı değil.
KİTABIN SAYFA SAYISI
256  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
8/10 


 Mektup, edebiyatın önemli dallarından birisi. Günümüz teknolojisi ne yazık ki mektup olgusunu yitirdi. Elektronik haberleşme ve telefon mektubun yerini almış durumda. Mektup hiçbir zaman yayınlanmak üzere yazılmazlar. İki kişi arasındaki özel yazışmadır. Ancak edebiyata mal olmuş ya da tarihsel kişiliklerin yazdığı mektupların çoğu zaman edebi ve tarihsel  niteliği bulunduğundan hem yazanı daha yakından tanımak bakımından ve hem de mektup metinleri içinde çoğu kez dönemine ilişkin taşıdığı ilginç bilgiler bunları her zaman okunur kılar.
Bu kitapta, değerli yazar Reşat Nuri’nin eşi Hayriye hanıma yazdığı mektuplar derlenerek bir araya getirilmiş. 1927 tarihinden 1941 tarihine kadar uzanan mektuplar değerli yazarı yakından tanımamızı sağlıyor. Son birkaç mektupta tarih yok. Derleyenin önsözde verdiği bilgiye göre mektuplar Reşat Nuri tarafından eski yazı ile kaleme alınmış. Kitabın sonunda mektup örnekleri ve bazı fotoğrafların da yer aldığı kitap, edebiyattan hoşlananlar için…


6 yorum:

  1. Merhaba Mehmet Bey,

    Mektup denildiği zaman insanda heyecan uyandıran ve sımsıcak duyguları taşıyan kendi çapında edebi değer taşıyan yazılar. Tanıtımınız bu anlamda çok önemli... Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mektupların her zaman en önemli özelliği samimiyet ve içtenliktir. anlık duyguları anlatır. İnsanı tanımak için birebirdir.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. Aslında eski tarihlerde yazılan mektuplar,dönemin tarihine ışık tutan bilgilerle doludur.Bu açıdan Reşat Nuri'nin bu mektupları çok önem arzediyor..Güntekin gibi çok sayıda Türk edebiyatına mal olmuş eski yazarların bu şekilde mektuplarıda bulunuyor..Türk edebiyatına eskiden bende çok önem verirdim..Bu nedenle eğitimde çok başarı elde ettim..Ders notlarım bu açıdan çok iyiydi..Ancak hayat şartlarının zorluğu bunların hepsini bir kenara koymama neden oldu..Ama yavaş yavaş kendime olan güvenimi kazanmaya çalışıyorum..İlerde belki olursa edebiyat türünde bir kitap yazmayı dahi düşünebilirim..Tabii hayat izin verirse..Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, yorumumda da bahsettiğim gibi mektuplar dönemlerini ve yazanlarını çok iyi anlatan metinlerdir. Bu nedenle tarih, edebiyat bakımından çok değerlidirler.
      Birikimli insanların her zaman yazmaları gerektiğini düşünürüm. Hazır olduğunuzu hissettiğiniz andan yazmalısınız.
      En derin teşekkürlerimle.

      Sil
  3. Mektup, günümüz için tedavülden kalkmış olan bir iletişim aracı..oysa neler gizlidir o sayfalarda!.. şimdi mazide kalan hoş bir sada/seda!.. Nostalji olan hatıraları ve duyguları yeniden yaşatmak adına..bu kitabı alıp okunmalı..Çok anlamlı bir tanıtım olmuş Mehmet Bey.Teşekkürler..esenlikler dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seveceğinizi tahmin ettiğim bir kitap. Değerli yazarımızı bu yönüyle tanımak çok ilginç.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil