17 Mart 2015 Salı

OCAK AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 3

 
KİTABIN ADI
Yukarı Mahalle (Tortilla Flat)
KİTABIN YAZARI

John Steinbeck

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Ayşegül Çetin Tekçe
KİTABIN YAYINEVİ
Remzi Kitabevi
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
7. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
184  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


 John Steinbeck, hikaye ve romanlarında belirgin olarak insan portreleriyle uğraşır. Onları yaşadığı zaman ve konuma uygun olarak betimler. Kahramanlarına karşı çoğunlukla tarafsızdır, onları anlatırken iyi yanlarıyla abartmaz. Kahramanlarının içindeki insanı ortaya koymaya çalışır. Sıradan insanlardır kahramanları. Sınıfsal konumları belirgin derecede düşüktür. Kültürsüzlükleri ise onları insan olmaktan çıkarmaz. İlginç olan hepsi yaşamı sever ve doludizgin yaşarlar.
Bu kitap, önemli romanlarından birisidir. Danny, bir serseridir, avaredir, çalışmadan yaşamayı sever. Zorunlu hallerde aç kalmamak için çalışır. Askerden döndüğünde yine beş parasız ve evsizdir. Ancak bir akrabasından ona Monterey kasabasında iki ev birden kalmıştır. Birine yerleşir. Birinde de kira vermeleri kaydıyda kendi derbeder arkadaşlarının yaşamasına izin verir. İstediği kira hiçbir zaman gelmese de umrunda değildir. Arkadaşlarının yaşadığı ev yangında kül olur. Elbette gelen evsizleri evine buyur eder.
Evde birçok serseri genel bir uyum içinde yaşarlarken Danny bir ruhsal bunalım geçirir. İyileşmesi şerefine tüm kasabayı kapsayan bir şölen verilir. Bu çılgın gecenin sonunda Danny çılgınlığın zirvesinde aradığını bulacak mıdır?
Steinbeck’in anlattığı insanları tanımak ister misiniz?


6 yorum:

  1. Fareler ve İnsanlar okumuştum. Bu da çok iyidir eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Steinbeck'i daha çok okumanız dileğiyle saygı ve sevgiler

      Sil
  2. Steinbeck dünya edebiyatının kazandığı nadir yazarlardan biridir..Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya edebiyatının en büyük değerlerindendir. İyi bir edebiyat alt yapısı için mutlaka bu dev yazarları okumak gerekiyor. Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  3. Yazarın edebiyata kazandırdığı çok sayıda eser var. "Fareler ve İnsanlar" ,"Cennetin Doğusu" ve "İnci" yi okudum. Hepsini okumayı istediğim için de çok sayıda eserini sahaflardan aldım. "Cennetin Doğusu"nu şayet okumadıysanız onu da okuyun derim.
    Sevgilerimle ve saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Fareler ve İnsanlar"ı halen okuyorum. "Cennetin doğusu" 1970 li yıllarda radyoda arkası yarın olarak defalarca dinlediğim bir roman ve okunacaklar arasında. Steinbeck kitaplarını zaman içinde tüm külliyat olarak okumak ve yorumlamak istiyorum.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil