13 Mart 2015 Cuma

OCAK AYINDA BU KİTABI OKUDUM -2


KİTABIN ADI
Yayla
KİTABIN YAZARI

Fakir Baykurt

KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Literatür Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2011
KİTABIN BASKI SAYISI
2. Baskı (İlk baskı 1977, yayınevinde 2. Baskı)
KİTABIN SAYFA SAYISI
272  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


 Çakır Hasan beraberinde eşi, gelini ve torunlarıyla her sene olduğu gibi Morsay Yaylası’na çıkar. Oğlu Rotterdam’a işçi gitmiştir. Bu kez yaylaya daha önce tanıştığı Hoca Bey (Prof Asım Al) ve ekibi arkeolojik kazı için gelmişlerdir. Çakır Hasan elinden geldiğince yardımı esirgemez.
Bir gün torunu Gülcan aniden hastalanır. Yayla’dan ilçe 2 günlük yoldur. Hoca Bey’in ise Jeep’i vardır. Çakır Hasan torununu kurtarabilecek midir?
Fakir Baykurt’un geçiş romanlarından birisi. İlk çıkışını köy romanlarıyla yapan Baykurt, artık Türkiye’nin de dönemsel sorunu olan Avrupa’ya işçi göçüne kayıtsız kalmayacak, romanlarında işlemeye başlayacaktır.
Bu romanda işçi göçünün yanı sıra, bürokrasinin ve olaylara sınıfsal bakışın kahredici gerginliği, üniversite gençliğinin bürokrasiyle sınavı da ilginç değerlendirmeler olarak yer alıyor.



2 yorum:

  1. Zamanında köy ensütüleri üzerinde çalışırken tanışmıştım Fakir Baykurt ile gerçekten güzel bir yazar. Beğendiğinizi puanlardan görebiliyorum ama kişisel görüşünüzü sorabilir miyim?

    Blogunuzu sevdim. Bir de ben de yeni bir blog açtım bakmak isterseniz.

    http://kanvekuller.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sayın ziyaretçim,
      İsminizi bilemeyince "Sayın lord" diye hitap edemedim nedense, bağışlayın.
      Fakir Baykurt daha çocukluk yıllarımda tanıştığım, bende iz bırakan yazarlardandır. Türk Edebiyat tarihine getirdiği soluk tartışılmaz. Yeniden yayınlanan tüm külliyatını alıp okuyarak yorum yapmaya çalışıyorum. Bloğumda -genellikle- sevdiğim ve değer verdiğim yazarları yorumluyorum.
      Takip etmenize sevindim.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil