9 Mart 2015 Pazartesi

BİR HASTALIK… BİR VEDA…

Geçen Çarşamba günü sabahı başlayan ilginç ve ağır bir griple günlerdir mücadele içerisindeyim. Perşembe günü zorunlu olarak yarım günlük çalışma dışında tüm süreyi evde ve yatakta geçirmek durumunda kaldım. Hala sıkıntıyı atlatamamakla birlikte artık işbaşı yapmak durumundayım.

Tüm kışı hastalıksız atlatmak sevincinde iken bu grip doğrusu oldukça yıkıcı oldu. Günümüzün virüsleri sürekli biçim değiştiriyor galiba. Zira bu kez ne boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu, ne ateş ve ne de burun akması. Sadece boğazınız tahriş olmuş hissi ile ya da boğazınıza bir şey takılmış ve gidermek için yapmak istediğiniz bir öksürük ile inanılmaz bir kırıklık ve bitkinlik.

İlk gün aşırı terleyerek kırılmanın önünü aldımsa da bitkinlik hiç bitmedi ve halen kısmen devam ediyor. Bu kez antibiyotiğe başvurmadan sadece dinlenerek bazı grip ilaçlarıyla ayakta kalmaya çalıştım. Sanırım birkaç gün içinde normal yaşama dönebileceğim. Bu kadarla bitmiş olmasını diliyorum. Yaşama sağlıksız bakmak kadar kötü bir şey yok. Herkese sağlıklı bir yaşam diliyorum. Toplumsal hayatta ne yazık ki bu tür hastalıklara her zaman yakalanma riskimiz var. Vücudun kısmen dirençli olması sayesinde daha kısa sürede ayağa kalkabildiğime inanıyorum.
Gelelim vedaya…

Günlük yaşamda sanırım herkesin sürekli okuduğu bir gazetesi vardır. Geçen seneler içerisinde onunla dost olursunuz. Hepsi olmasa da yazarlarının bir çoğunu takip edersiniz.

Benim düzenli Cumhuriyet Gazetesi okurluğum 1980’de başladı, ancak evimize 1960’lar da dahi girdiğini hatırlıyorum. Yeniyetmelik dönemlerimizde biraz sıkıcı gelse de geçen zamanda bir şekilde iletişimimiz hep devam etti.

35 sene dile kolay çok uzun bir süre. Cumhuriyet benim için bir okuldu, belki de Uğur Mumcu, İlhan Selçuk, Oktay Akbal, Melih Cevdet Anday, Server Tanilli, Onat Kutlar, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı ile Üniversite idi demek daha doğru olur. Gerçek bir aydınlanma kadrosuydu. Onların bir bir gitmesiyle birlikte cumhuriyet çınarımızda çöktü.

Hala Erol Manisalı, Orhan Bursalı gibi çok değerli yazarlarımız var. Ama yapılan aşılar artık farklı yeşermeler içerisinde. Gazete renkleniyor ve biz dinozorların, alışık olmadığımız söylemlere geçiyor. Yaklaşık altı aydır diken üzerindeydim. Gazeteyi almaya devam etmek üzere kendime sebepler üretmeye çalışıyordum. Ama olmuyor. Diyalektik artık genlerimizde farklılıklar ortaya çıkarmaya başladı.
Bakalım bu vedamız 1990’lardaki Hasan Cemal vedası gibi geçici mi olacak yoksa sürekli bir ayrılık mı? Zamanla bakıp göreceğiz. Yaşam bizi sürekli farklı noktalara savuruyor. Cumhuriyet Gazetesi kesinlikle savunulması gereken bir kale miydi? Yoksa birilerinin hedef haline getirdiği ve “Cumhuriyet”i yıkmakla eşanlamlı bir zafer kapısı mı? Bilmiyorum. Ama en azından gazetenin içinde olanların bizlerden çok daha fazla savaşması gerekirdi diye düşünüyorum. Ne yazık ki içlerinde düzene ve dümene uyanlar çoğaldı. Ama Mustafa Kemal’in bize bıraktığı şiarlardan en önemlisi “Hattı Müdafaa Yoktur Sathı Müdafaa Vardır, O Satıh bütün Vatandır”

“Aydınlık” günlerde buluşmak üzere…

16 yorum:

  1. Geçmiş olsun Mehmet Bey. Ne yazık ki bu hastalık hepimize uğruyor.. Yaklaşık 2 haftadır ayakta geçirdiğim grip, benim sesimi çok etkiledi. 3-5 gün sesim hepten kısıldı..Şimdilerde ise halen iyileşmiş değilim.. Sesimi fazla kullanamıyorum, dinlenmeye ihtiyaç var.. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Her insanda farklı etkiler yapan ve belirtiler gösteren bu hastalık insanı çok bunaltıyor. Umarım birkaç güne kadar atlatacağım. İlginize bilmukabele, geçmiş olsun dileklerimle, sevgiler, saygılar.

      Sil
  2. Merhaba Mehmet Bey,
    Geçmiş olsun. Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle selâmlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun, ilginize içten teşekkürlerimi sunuyorum.Saygı ve sevgilerimle.

      Sil
  3. Çok geçmiş olsun. Bir salgın var. Sevgiler ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize çok teşekkürler. İnsan başıba gelmeyince salgının farkında olmuyor. Saygı sevgi ve teşekkürlerimle.

      Sil
  4. geçmiş olsun Mehmet Bey ballı ıhlamur öneririm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize çok teşekkür ederim. Bol adaçayı içtim. Onuda deneyeceğim. Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  5. Çok geçmiş olsun Mehmet Bey.. Yaklaşık bir haftadır bende de benzer sıkıntılar var. Önce bizleri ziyarete gelen annemde kısık kısık öksürükle başlayan değişik tür gripal virüsle mücadelemiz oldu..Onları iyileştirerek gönül rahatlığı içinde uğurlarken..ardından bende başladı benzer sıkıntılar. Sizinkine benzer şikayetleri yaşadım..Boğazımda kurulukla başlayan kısık kısık öksürükler ve sanki boğazıma bir şey takılmış gibi bir hisle..öksürme gereği...3-4 gün böyle ayakta geçirmeye çalıştım..baktım olmayacak bugün dr.a gittim..Benzer şikayetle gelen çok hasta vardı. Bu da değişik bir tür virüsmüş!. Neyse ki antibiyotik yok. Burun damlası, öksürük şurubu ve soğuk algınlığı ilaçlarımı aldım..Kendime söz verdim biraz istirahat edeceğim..
    Her şayin başı sağlık.. Gelmiş geçmiş olsun diyelim..Sıcak içecekler iyi geliyor özellikle salep çok işe yarıyor ;)

    Gazete konusundaki düşüncelerinize aynen katılıyorum. Ben 'Vatan, Emek, Namus' diyen 'Aydınlık'ı önemsiyorum. Geleceğimiz Aydınlık olsun diyorum...

    Sağlıklı ve dingin ve biraz da yorulmayacağız sakinlikte iyi haftalar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hastalıkta saydığınız semptomlar tamamen aynı. Sizinle de aynı ilaçları kullanmışız.(Sadece ben de dr. yok (!)) Bugün biraz ayakta sürüklenmekle birlikte sanıyorum birkaç güne kadar atlatacağım. Dediğiniz gibi sadece dinlenerek geçirilmesi gereken bir hastalık. Dünyaya sağlıklı bir pencereden bakmak kadar güzel bir şey yok. Size ve tüm yakalananlara acil şifalar.
      Evet, artık bazı şeyleri korkmadan haykırmak gerekiyor. Aman oyum boşa gitmesin kaygısıyla verilen oyların hiçbir işe yaramadığı ortaya çıktı. "Kefere Kemal" diyenleri baştacı edenlere verilecek oyum yok. "Dersim" takıntısıyla ne parti başkanı olunabilir ne de Başbakan, olsa olsa iktidara yol...
      Hayırlısı.
      Asla yorulmamak üzere yola çıkanlar hiçbir zaman yorulmazlar. Aydınlık bir geleceği yaratmak elimizde.
      Sevgi ve en derin Saygılarımla.

      Sil
  6. Geçmiş olsun.. veda deyince blog hesabınızı kapatıyorsunuz sandım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize çok teşekkür ederim. Sağlık sorunları gözönüne gelince her zaman başsorun olur. Herkese sağlıklı günler dilerim. Blogda vedaya henüz hazır değilim. Her şeyi söylemediğime inanıyorum. Günün birinde heyecan biter mi bilmem. Ama şimdilik değil.
      Yalnız sizin bir süredir hem yazıdan hem de yorumlardan uzaklaştığınızı görüyorum. Umarım sebepleri geçici sorunlardır. İyi bir takipçimi yitirmek istemem.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  7. Çok geçmiş olsun..."Yaşama sağlıksız bakmak" demişsiniz yazınızda. Evet, çok doğru demişsiniz. İnsan hasta olunca yaşam bir yüke dönüşüyor. Kimse sağlığını yitirmesin gerçekten.
    Başlıkta veda lafını görünce bir an blog vedası sandım. Neyse ki değilmiş :) Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederi ilginize. Elden geldiğince iyileşmeye gayret ediyorum. Hala izlerinin devam etmesi sanırım yeni virüslerin dirençlerini gösteriyor.
      Vedanın blog vedası izlenimi yaratması ilginç geldi. Gerçekten bu aralar o kadar blog kapandı ki, bir kısmı da sanırım heyecanlarını kaybedip duraklamaya başladılar. Sürekli ve verimli olabilmek gerçekten zor. Ama önceki yorumlarda da değindiğim gibi şimdilik vedayı düşünmüyorum. Sizlerin değerli yorumları devam ettiği müddetçe sürdürmeyi istiyorum.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  8. Geçmiş olsun. Daha iyisinizdir umarım. Acayip bir salgın var. Ben de aynı şikayetlerle okula gidemedim bugün.
    Cumhuriyet gazetesi konusunda da çok haklısınız. Değişim var ve ben de hoşlanmıyorum bundan. Gerekli miydi, anlayamıyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dileklerinize içtenlikle teşekkür ederim. Bugün 9. gün ve normale oldukça yaklaşmış vaziyetteyim. Umarım sizi çok etkilemez. Geçmiş olsun.
      Veda ise uzun süre düşündüğüm ve oldukça zor verdiğim bir karar. Bunu da saldırının bir çeşidi olarak algılıyorum. Gazetenin yok olması onların başarısı olacak! Umarım sahip çıkarlar.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil