23 Ocak 2015 Cuma

BEGİJNHOF

(Hollandalılar “Begaynhof” olarak okuyorlar) Burası Amsterdam’da çok ilginç ve yolunuz düştüğünde zaman ayırıp gezebileceğiniz bir yer.
Amsterdam Museum’un hemen yanında 14. Yüzyıldan kalma bir avludur. Etrafı binaların duvarları, bahçeleri ve kısmen duvarlarla çevrili. İki giriş kapısı var. Burası ilk kurulduğunda Roma Katolik kadınların kaldığı yarı dini nitelikli binalar topluluğu imiş. Benzerleri Kuzey Fransa, Belçika, Hollanda ve Kuzey Doğu Almanya’da da varmış.
Burası zamanla dini niteliğini kaybetmiş. Ancak şimdi burası yalnız yaşayan kadınlara tahsis edilmiş. Hangi şartlarla verildikleri konusunda bilgim bulunmuyor ancak avluya giriş kapısında, gürültü edilmemesi, fotoğraf çekilmemesi ve oturanların rahatsız edilmemeleri yönünde uyarılar bulunmakta.
Burayı ilginç kılan özellikle, resimlerde de göreceğiniz cephesi siyah ahşap kaplamalı ev, Amsterdam’ın en eski evi. Avluya giriş 08.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz. Avlunun üstü kapalı küçük çıkış kapısı oldukça ilginç süslemeli.



4 yorum:

  1. Hollanda, insanıyla, atmosferiyle ne kadar güzel bir ülke.Birkaç ay önce Eindhoven ve Rotterdam'ı görme fırsatım oldu. Bayıldım. Amsterdam'ı ziyaret edemedik, eğer fırsat olsaydı Begaynhof da listemdeydi. Bir daha ki sefere artık. Yani umarım:) Bu yüzden paylaşımınız bana çok iyi geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi, özellikle insanları yönünden, bugüne kadar gezdiğim tüm ülkelerin hepsinden daha fazla güleryüzlü, iyiniyetli ve yardımsever insanlar. Beni fazlasıyla etkiledi. diğer şehirleri de beğendiğinize göre tekrar gidilecek bir ülke.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. Yıllar önce Amsterdam'a gittiğimde Amsterdam Museum'u gezmiş ama yakınındaki bu tarihi komplekslerin olduğu BEGİJNHOF'ı gezmemiştik..ilk gidişim tur kapsamında olmuştu.. Tur programında burası yoktu.. Daha sonra London'da Öğrencilik (bekarlık ::)) yıllarımda arkadaşlarımla gittiğimizde kendi programımızı uygulamıştık ve hem Rotterdam'ı hem de Volendam'ı da içine alan bir tur yapmıştık.. Volendam'ı da çok beğenmiştim :) notlarım arasına aldım, diğer pek çok yer gibi!.. biz yurt içinden kafamızı kaldırıp yurt dışına çıkamıyoruz bir türlü.) inşallah gidebiliriz ;) gidemesek de, sizler gibi dostlarımız sayesinde bilgi sahibi oluyor, gezmiş gibi oluyoruz...teşekkürler Mehmet Bey.. Esenlikler dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volendam'da notlarım arasında. Sizin ülke gezilerinizi büyük dikkat ve beğeni ile izliyorum. Gezdiğim ve gezmediğim yerlerde yeni çok bilgiler ediniyorum.
      İlginize ve desteğinize çok teşekkürler. Saygı ve sevgilerimle.

      Sil