29 Ocak 2015 Perşembe

AMSTERDAM MUSEUM

Amsterdam’ın önemli müzelerinden birisi olan bu müze aynı zamanda kent müzesi sayılmakta. Oldukça merkezi bir noktada, Dam Meydanı’na 5 dakika yürüyüş mesafesinde, Centraal Station’dan 1, 2 ve 5 numaralı tramvaylar ile iki duraktır. (Spui durağı)
Ziyaret Pazartesi-Cuma 10.00-17.00 arasında hafta sonu ve tatillerde 11.00-17.00 arasında yapılmakta. Yaş ve grup indirimleri bulunmakla birlikte tam bilet 12.00 Euro. O gün için geçerli Amsterdam Card’ınız var ise giriş ücretsiz. Müzede halen “DNA Amsterdam” adı altında sergilenen eserler yanında girişte ücretsiz edineceğiniz broşürlerde, aldığınız broşürün diline göre, broşür üzerindeki barkodu makineye okutarak izleyeceğiniz noktalarda 1-1,5 dakikalık, yüzyıllar ve seneler içerisinde Amsterdam’ın kuruluşundan bugüne gelişini anlatan kısa filmleri izleyebiliyorsunuz.

İçeride fotoğraf çekmek mümkün. Kente ilişkin oldukça değişik görseller de var. Örneğin bir bisiklete binerek önünüzde değişen manzara ile 1930’ların Amsterdam sokaklarından bisikletle dolaşıyorsunuz.







 Şehir tarihinin önemli isimleri bir resimde toplanmış. Aşağıdaki listede isimleri yazıyor. Anna Frank, Johann Cruyff, Bira fabrikatörü Heineken vs.





İlginç bir standa da 1960’larda ilk gelen Türk işçilerinin anlatıldığı fotoğraf ve resimler yanında sürekli oynayan video kayıtları da bulunmakta.
Amsterdam’ı bir kent olarak tanımak bakımından bu müze oldukça önemli

4 yorum:

  1. Sevgili Bilgehan Amsterdam gezisini keyifle okuyorum tekrar gezmiş gibi oldum.Heyecanla Volendam kısmını bekliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resimleri sana iletemeden yazıyorum. İyi mi, selamlar, sevgiler.

      Sil
  2. Merhaba Mehmet Bey,

    Eğlenceli bir müze olarak baktım. Zira bir dönemin içinde gibi hissettim kendimi. Tek anlaymadığım Türk işçilerinin müzeye girmiş olması.. Belki kuşkuyla baktığım için olabilir. çünkü bu insanlara güvenmiyorum... Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu müze gerçekten ilginçti. Tam anlamıyla bir kent müzesi. Neredeyse kentin kesintisiz bütün tarihini vermişler. Yazamadığım ve resimleyemediğim daha pek çok özel noktaları var. Fakat ilginç olan kapitalist bir ülke, zengin bir ülke, ama değindiğim gibi insan olarak bugüne kadar en insancıl, güleryüzlü ve gerçekten samimi bir toplum olarak Hollandalılar'ı gördüm. Restoranından, hediyelik eşya dükkanına, biletçisinden, gümüş işleri yapan birçok işyerinde Türkler ile karşılaştım. Topluma kaynaşmışlar ve gördüğüm kadarı ile Hollandalılar'da Türklere karşı önyargı ve nefret yok.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil