14 Ocak 2015 Çarşamba

2014 YILI KİTAP OKUMA RAPORUM

     Eski yılı geride bırakınca genellikle geçen bir yılın muhasebesi yapılır. Yapılanlar ve yapılamayanlar gözden geçirilir ve önümüzdeki sene için hedefler belirlenir.
     Birkaç yıldan beri  önceki senenin kitap okuma değerlendirmelerini yapıyorum. Ülkemizde, yayınlanan tüm istatistiklerde ne yazık ki kitap okuma oranı ve sayısı son derece düşük çıkmakta. Bırakın gelişmiş ve çağdaş dediğimiz Avrupa devletlerini, neredeyse 3. Dünya ülkelerinden bile geri durumdayız. Oysa yayınlanan o kadar çok ve çeşitli kitap var ki, neredeyse sevdiğiniz tür kitapları takip etme şansını dahi bulamıyorsunuz. Bu garip çelişki bile kitap ve okuyucu sayısında istenen artışı bir türlü sağlamıyor.
     Kitap okuma işinin önce eğitim ve sonra öğretim işi olduğunu kabul etmek gerekir. Eğitimin ise okuldan önce evde başladığı kuşkusuz. Çocuk daha okula başlamadan evde büyüklerinden bu sevgiyi evde almaz ise zamanla kendisine bu alışkanlığın kazandırılması oldukça güç. Bunun çeşitli nedenleri var kuşkusuz. Kitap okuma, sırf okusunlar diye ödev biçimine sokularak dayatmacı bir zihniyet sergileniyor. “Müfredat programı” bahane edilerek, özellikle öğretmenler, kitap seçiminde özgür bırakılmayıp kısıtlanıyor. Özellikle Türkçe ve Edebiyat derslerinden kitap okuyup tartışmasının yapılmaması, kitabın neden okunması gerektiği çocukların bilinç altına yerleştirilmemesi de bir etken elbette. Okumanın bir yaşam biçimi, olayları, çevreyi ve evreni algılamakta bir rehber olduğu çok kez göz ardı ediliyor. Nedenler, niçinler sıralanıp gitse de gençler yıllar içerisinde boş yetişmeye devam ediyorlar. Ülkemizin enerjisi boş konularda harcanıp duruyor.
     Gelelim benim geçen yıl itibariyle raporuma: Bunu 2012 ve 2013 ile karşılaştırmalı veriyorum.

2012 yılı
2103 yılı
2014 yılı
Okunan toplam kitap
71
70
90
Okunan toplam sayfa
24.965
28.681
30.623
    
     Bu sene geçmiş seneler sayısını oldukça geçmiş bulunuyorum. Sayfa sayısında ciddi bir sıçrama olmaması ise kitapların sayfa sayısı ortalamasının daha düşük olduğunu vurguluyor.    Geçen yıl da belirttiğim gibi okunan sayfa sayısı kitaplar dışında düzenli takip ettiğim birkaç dergiyi de kapsamakta
      Blogda tanıttığım kitaplarımı takip eden dostlarım bilirler, kitapta zaman zaman seçici davranırım. Değişik düşüncelerle hiç okumadığım yazarlar olduğu gibi, çıkan tüm kitaplarını aldığım ya da toplamaya çalıştığım yazarlar vardır. Roman dışında seçici ve özellikle okumaya çalıştığım kitaplar ise, Tarih –Cumhuriyet Dönemi, Atatürk üzerine, Osmanlı ve Bizans üzerine- Arkeoloji –özellikle Anadolu ve eski Anadolu Uygarlıkları ve Bilim –popüler bilim, Darwinci kuram- üzerinedir. Bu sene daha çok, okumayı sevdiğim yazarların tüm eserlerini okuyarak tamamlamaya daha ağırlık verdim. Dostoyevski’nin halen baskısı olan tüm kitaplarını okudum. Bir kaç eksik kitabın baskılarını henüz bulamadım. Reşat Nuri Güntekin, Stefan Zweig, Umberto Eco ve John Steinbeck okumalarım yeni yılda da devam edecek.

     Elbette sınırlarım bunlar değil.  Bazen kitapçılarda,  “beni al” diye tutturan kitapları da okumayı sürdüreceğim. Kimbilir belki yeni yazar ve kitaplarla tanışmamız da devam eder     Bu seneye ait raporumda bu kadar. Herkese yeni yılda bol ve keyifli okumalar diliyorum.

10 yorum:

  1. Böyle bir muhasebeyi ben de yapayım en kısa zamanda..bakalım ne çıkacak merak ediyorum.. Bu yıl 100'ün üzerinde kitap okumak gibi bir hedefiniz varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çok blog tarafından böyle yıllık muhasebeler yapılması ve yayınlanması herkes için faydalı olacaktır. Değerlendirin derim. Yeni yıl hedefim için 100 demesem bile her sene bir önceki seneyi geçmeyi istiyorum.
      Sevgiler, saygılar.

      Sil
  2. Çok güzel böyle bir şey benim de aklımda .
    2015 de geçen yılların iki katına çıksın okumalarımız :)
    Saygılar, selamlar ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar çok yıllık yayınlanırsa okuyanların coşkusu artacak umuyorum. 2015 yılı da herkes için bol okumalı geçsin.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  3. Okuduğunuz kitap sayısını görünce gerçekte çok imrendim Mehmet Bey.. Ne yazık ki ben bu kadar okuyamıyorum.. Tenefüsleri bile kendime okuma fırsatı olarak yaratıyorum.. Dolayısıyla çocuklara örnek olmak, onları özendirmek hedefim.. Ve...o kadar çok okumak istediğim kitap var ki... Yetişemiyorum.. Sizi kutlarım..Bu güzel alışkanlığınız herkese örnek olsun dileğiyle, saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap okumaya yetişememek gerçekten benimde başımda. Okuyacak o denli çok kitap var ki. Zaman ise hep yetersiz. En verimli okumalarımı sabah 06-07 arasında yapabiliyorum.
      Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

      Sil
  4. 2014 gerçekten verimli olmuş , kutlarım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha o kadar çok okunacak kitap var ki...
      Saygı ve sevgilerimle.

      Sil
  5. Nice.güzel okumalariniz olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bol kitaplı bir yıl olmasını diliyorum. Sevgiler.

      Sil