17 Aralık 2014 Çarşamba

EYLÜL AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 6


KİTABIN ADI

Yılanların Öcü

KİTABIN YAZARI

Fakir Baykurt

KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Literatür Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
21. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
273  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Türk Edebiyatının en büyük yapıtlarından birisi karşınızda. Baykurt’un 1958’de kaleme aldığı roman toplumsal olaylara getirdiği farklı bakış açısıyla zamanında olay bir kitap olmuş zaman içerisinde başyapıt niteliği kazanmıştır. Aynı zamanda bir üçlemenin de ilk kitabıdır. Edebiyat dünyasında sık yapılan üçlemelerde ya dönemler itibariyle ya da temel düşünce etrafında yapıtlar üretilir.
Bu üçlemede Batı Anadolu’nun yoksul köylerinden Karataş köyünde yaşayan yoksul Kara Bayram ve ailesinin zaman içerisindeki dramı anlatılır. Köyünde yoksullarından olan Kara Bayram, karısı Haçça anası Irazca ve üç çocuğuyla yaşam mücadelesi verirken, ihtiyar heyetinin 2. azası Haceli köy içinde ev yapmak için köy muhtarı Hüsnü’yü arkasına alarak Kara Bayram’ın tam evi önüne temel kazar. Irazca ana ile Bayram temeli doldururlarsa da muhtar, Bayram’ı öldüresiye dövdürür. Bu arada Irazca ana Haceli’nin kerpiçlerini kırar. Haceli o hırsla Bayramın evini basar itiş kakışta yere düşen Haçça çocuğunu düşürür. Olaylar şiddetlenir…
Güçlüyle mazlumun, fakirin kavgası her yerdedir ve her an devam etmektedir. Bakalım gelecek nelere gebedir…
Yaşamınız boyunca mutlaka okumanız gereken ilk 500 kitap arasında mutlaka olması gereken bu kitap aynı zamanda yaşamında destanı…

12 yorum:

  1. Keşke Fakir Baykurt gibi yazarlarımızın devamı gelse..Şuan piyasada bir sürü Türk yazar var maalesef ki hepsi dizi kıvamında birbirinin aynı hikayeleri konu alıyor..Düşünüp yazılmıştan çok hayal kurulup yazılmış kitaplarla dolu piyasa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanında kıymetini bilemediğimiz değerlerimiz hiç olmazsa okuyarak, okutarak geçmişimize sahip çıktığımız gibi, gerçekte okunması gerekli kitapların çokça basılmasını, satılmasını, okunmasını sağlayarak, yoz edebiyatın önüne geçebiliriz diyorum.
      Sevgiler, saygılar.

      Sil
  2. harika.Ben diziye de baktım ama çok ağlamaklı olduğu için aşırı sıkılıyorum sanırım en kısa sürede kitabını alıp okuyacağım çok istediklerim arasında.yorumunuzda çok güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağlamaklı değil kesinlikle. toplumsal mücadele hiçbir zaman melodram değildir. elbette acı vardır ama bu yaşanması ve başarmak için geçilmesi gereken bir merhaledir.
      Okumanız dileğiyle,
      Sevgiler, saygılar.

      Sil
  3. "Irazca'nın Dirliği"ni okumuştum. Meğer o kitap bir üçlemenin 2. kitabıymış. Serinin ilki "Yılanların Öcü" nü de aldım, okuyacağım. Tanıtımınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın toplu eserlerini bilmeyen kimsenin tahmin edebileceği bir şey değil ki. Blog tanıtımlarında sürekli önerdiğim, yazarların mümkün olduğunca çok kitabını okuyup bilgi sahibi olmanın yararlı olduğu hususu. Hem yazarı çok daha iyi tanıyorsunuz hem de yazılan eserlerin yazılış öykülerini ve bağlantılarını keşfediyorsunuz. Yaşasın edebiyat diyorum.
      Sevgiler, saygılar.

      Sil
  4. Yılanların Öcü'nün seri olduğunu şimdi öğrenecek kadar cahilmişim haberim yokmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç üzülmeyin ben de yazarın eserlerini topladıkça ve kitaplarını aldıkça keşfettiğim bir husus. Böylelikle sırayla okuma şansınız olacak.
      Sevgiler, saygılar

      Sil
  5. Yılanların Öcü'nü okuduğumda ortaokul öğrencisiydim. O yaşlarda bile çok etkilemişti beni. En sevdiğim romanlar arasındadır. Tekrar okumayı düşünüyordum yazınızla karşılaştım. Çok haklısınız , kesinlikle okunmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir fırsat çıktı karşınıza üçlemeyi tamamlayarak öykü bütünlüğünü de sağlarsınız.
      Sevgi ve saygılar sunuyorum.

      Sil
  6. Fakir Baykurt'a karşı önceleri ben de ön yargılıydım.

    Son 1 yılda Onuncu Köy, Yayla, Kaplumbağalar, Tırpan, Amerikan Sargısı, Köy Göçüren, Yarım Ekmek, Kara Ahmet Destanı isimli romanlarını, Çilli, Karın Ağrısı, On Binlerce Kağnı, gibi hikaye kitaplarını okudum.

    Sonuç olarak "ne yazmış ama" diyorum. Ne yazmış ama, bizi yazmış, balkaymak tadında bizi anlatmış. İyi ki de yazmış.

    Ondan önce okuduğum yabancı yazarların kitaplarından aklımda kalan bir şey yok.

    Ama bizim yazarlarımızın eserleri öyle değil. Hepsi bizden.

    Talip Apaydın, Dursun Karaçam da ne yazmışlar ama. Mahmut Makal'ı da unutmamak lazım.

    Sizin de Fakir Baykurt'un tüm eserlerini bilinçli olarak okuduğunuzu görünce nasıl mutlu oldum anlatamam Üstadım.

    Buraya selam ve saygı bırakıyorum.

    KİŞİSEL BLOG ADRESİMİ DE BIRAKIYORUM: http://suatzobu.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuza candan teşekkürler. Türk edebiyatının gerçek değerlerini okumak ve tanıtmak bizler için adeta bir görev. Bir süredir yazarların yayınlanmış tüm eserlerini okuyarak hakkında daha iyi bilgi edinebileceğimden hareketle bazı yazarları okuyor ve blogda öneriyorum.

      Bloğunuza girdim. Çok değerli yazılar var ancak takipçi butonunu göremediğim için izlemeye alamadım.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil