24 Aralık 2014 Çarşamba

EKİM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 3

 
KİTABIN ADI

Irazca’nın Dirliği

KİTABIN YAZARI

Fakir Baykurt

KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Literatür Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2011
KİTABIN BASKI SAYISI
15. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
285  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Karataş köylü Kara Bayram ve ailesinin mücadelesi, 2. Kitapta da sürmekte. Irazca ana, adli makamlara şikayet etmekte israrlıdır. Kara Bayram ise bir sonuç çıkmayacağına inanmakta ama bir çıkış yolu aramaktadır.
Kara Bayram’ın büyük oğlu Ahmet hayvanları gütmek için yaylaka çıktığında muhtarı oğlu ve Haceli’nin kardeşi dostça yaklaşıp uzak akrabaları Ahmet’e güven verirler ama bir süre sonra Ahmet’e tacize yeltenince, Ahmet onların bıçağını kullanıp Hacelinin kardeşini yaralayıp köye kaçar. Fakat başına geleni sadece anası ve Irazca’ya açabilir. Kara Bayram duyunca deliye döner.
Kaymakama şikayet dilekçesi saldırganları tutuklatır ama kısa süre sonra salınırlar. Kara Bayram yine saldırıya uğrayıp feci bir dayak yer aylarca Burdur’da hastanede kalır. Artık köyden kente göçme fikri zihnine yerleşmiştir. Irazca ana göçe direnirse de gitmelerini engelleyemez. Kara Bayram ve ailesi Burdur’a göçer. Karı koca hastanede işe girerler. Çocuklar okula başlar. Mutluluk gelecek midir?...

4 yorum:

  1. Merhabalar okuduğumu hatırlıyorum..ne güzel anlatmıştır..yalın bir dille tekrar okumak isterim..dostlukla kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önceki Yılanların Öcü yorumunda bu kitabın üçlemenin 2. kitabı olduğundan bahsetmiştim. Haftaya da son kitabın tanıtımı olacak.
      Sevgiler, saygılar.

      Sil
  2. Evet o mücadele hep sürüyor... Dolayısıyla son cümlenizde sorduğunuz gibi, o gün bugündür o mücadeleyi veren insanlarımız, mutluluğu hep bekliyor... Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutluluk umudu olmasa toplumsal çelişkilere karşı mücadele sürer mi? Bunu anlayanların mücadelesi sürüyor ve sürmeye devam edecek. Bu farkındalığı yaşamayanlar ise yaşam daha zor.
      Sevgiler, saygılar.

      Sil