22 Ekim 2014 Çarşamba

VARŞOVA ESKİ ŞEHİR (STARE MİASTO)

Varşova’nın eski şehri Vistül ırmağı kıyısında 13. Yüzyılda kurulmuş. Sonraki yüzyıl ise şehir duvarlarıyla çevrilmiş. Kral III. Zygmunt 1596’da, başkenti Krakov’dan Varşova’ya taşıdığı zaman şehrin su şebekesi kurulmuş, şehirde güzel ve gösterişli binalar inşa edilmeye başlanmış. Eski şehrin meydanı lüks malların satıldığı bir ticari merkez haline gelmiş. 19. yüzyılda şehrin dış duvarlarının hale görünen bir kısım örnekleri dışında büyük bölümü kaldırılmış. 1939’da İkinci Dünya Savaşı ile birlikte Varşova’ya ilk bombalar atılmaya başlamış ve 1944 yılındaki Varşova Ayaklanması esnasında eski şehrin büyük yıkılmışsa da savaştan sonra eldeki belge ve görsellere göre hızlı bir şekilde yeniden ayağa kaldırılmış.
Meydanın ortasında üzerinde Zygmunt sütunu ve sağda Kraliyet Sarayı bulunuyor .
Eski şehir meydanı, sokak araları ve sur duvarlarına kadar olan bölüm yavaş bir yürüyüşle, gezinerek, fotoğraf çekerek tahminen 2 saatlik bir zamanda gezilebiliyor. O kadar çok kafe ve restoran var ki hangisinde oturacağınıza karar veremiyorsunuz. Ancak özellikle meydanda bulunanlar, sokak aralarındakine göre biraz daha pahalı mönülere sahipler. Lezzet açısından ise hiçbir fark yok. Zamanınıza kısıtlı ve yemeği çabuk almak isterseniz sokak aralarındaki küçük yerleri tercih etmeniz gerekiyor.


Resimde gördüğünüz çana dokunursanız tekrar Varşova'ya gelirmişsiniz .


Arkadaki daracık pencereli bina da Varşova'nın en küçük evi .(Resmi büyütüp sağdan ikinci eve dikkatle bakın)




4 yorum:

  1. Gelişmişlik bu demek, tarihlerine sahip çıkıp yeni baştan onarmışlar.Darısı başımıza...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir müzede 1945'de Varşova'nın uçaktan çekilmiş 6 dakikalık bir filmini izledim.Taş taş üstünde yok deyimi ancak böyle bir yer için geçerli olabilir. Fakat Polonyalılar, hazır şehir dümdüzken yeni bir şehir kuralım demeyip her sokağı ve her binayı aynen ayağa kaldırmışlar. Evet, buna "gelişmişlik" denir. Tarihine ve geçmişine bağlılık tam bu olsa gerek. Saygı duymamak elde değil.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. Harika hele o küçük eve bayıldım :)) evet şehri aslına uygun halde tekrar inşa etmeleri ne güzel..darısı bizimkilerin başına..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koruma ve geçmişe sahip çıkmaları çok imrenilecek bir durum. Umarım ülkemizdeki bu yık yak yap karabasanı bir gün son bulur.
      Sevgiler.

      Sil