15 Ekim 2014 Çarşamba

KOPERNİK BİLİM MERKEZİ VE PLANETARİUM (Centrum Nauki Kopernik)

Visla nehrinin hemen kıyısında çok geniş bir alana kurulmuş bulunan Kopernik Bilim Merkezi büyük bir park içerisinde kurulmuş bina komplekslerinden oluşuyor.
Caddeye bakan ön yüzünde bulunan bilim merkezinde görsel alanların yanında eğitici sergiler ve konuşan robotların yer aldığı bölümler var. Günün hemen her saatinde ana okulundan lise çağına kadar okul grupları getirilerek öğrenciler adeta görsel olarak eğitiliyorlar.
Ana binanın arkasında bulunan Palentarium ise farklı bir gösteri merkezi. En üst katında gözlem terası bulunmakta. Orta katta ise 70 kişilik bir oval salon var. Burada 3D ve 2D özel gösterimler filmler sunuluyor. Gezimize başlamadan önce yaptığımız araştırmada çok beğendiğimiz iki gösterinin hemen ilk gecemizde sergilenecek olduğunu keşfetmiştik.
İlki, Chopin’in noktürnleri eşliğinde uzay ve gezegenlerin filmi idi. Film gösterilirken bir piyanist tarafından noktürnler canlı performansla icra edildi. Saat 19’daki bu gösteri yaklaşık 50 dakika sürdükten sonra saat 20.30’da bir başka ilginç gösteriyi izleme şansı bulduk. Bu da, Pink Floyd’un ünlü cd’si “Dark Side of The Moon” eşliğindeki ses ve ışık gösterisiydi. 50 dakika süren bu gösteri de nefes kesici idi.
İki haftada bir sadece Cuma günleri yapılan gösterilerin biletleri tamamen satılıyor. Fiyatlarını tam anımsamamakla birlikte 20 + 25 Zloti gibi idi. En sonda verdiğim karanlık bir resim var. Bunu salonun içinde çekmeye çalıştım. Özellikle beyaz görünen sahne. Sahne aslında tüm tavanı kaplıyor. Oturulan koltuklar 160 derece yatar vaziyette izliyorsunuz tüm gösterileri. Önde de piyanoyu seçebilirsiniz.
Yolu Varşova’ya düşenlerin mutlaka görmesi gereken bir mekan.

2 yorum:

  1. Bilim ve sanat...

    "Bilim ve sanat, bir kuşun iki kanadı gibidir. Bu iki kanadı kullanabilen toplumlar uçar ve özgür olurlar. Uçamayan ise tavuk olur..."Tavuk toplum" önüne atılan bir avuç yemi gagalarken, arkadan yumurtalarının alındığının farkında bile olmaz." Charles Darvin Saygılar... Mehmet Bey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Darwin'in sözü o kadar gerçek ki, aksinin nasıl olduğunu ülkemiz gerçeklerinde apaçık görüyoruz. Atasözümüz der ki: "eller aya biz yaya". Ellerin nasıl kanatlandığının belgesini de bu yazı ile görüyoruz zaten.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil