23 Ekim 2014 Perşembe

AĞUSTOS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 5

 

KİTABIN ADI

Clarissa

KİTABIN YAZARI
Stefan Zweig
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Gülperi Sert – Serpil Erfındık
KİTABIN YAYINEVİ
Can Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
2. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
184  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Bildiğiniz gibi, savaşı insanlığın yüz karası kabul eden ve 2. Dünya Savaşı sırasında Güney Amerika’ya göç eden Zweig, savaşın acımasızlığını yaşamasa da dünyanın bir yerlerinde sürekli ölen insanların acısı ve karamsarlıkla 1942’de yaşamına son verir.

Geride bıraktığı dev eserlerinin arasında 4 tane de yarım kalmış çalışması bulunmaktaydı. Uzun süre bu yarım eserler Zweig külliyatı içinde değerlendirilmemekteydi. 1981 yılında Knut Beck, Zweig’ın bıraktığı notlardan yola çıkarak “Clarissa”nın roman taslağını hazırlar ve ilk kez yayınlar.

Clarissa’nın ağzından anlatılan kitap 1902-1930 yılları arasında geçer. Clarissa, Avusturya’lı asker bir babanın kızıdır. Annesiz büyüyen Clarissa, erkek kardeşinin asker olmasından sonra çalışmak için Hofrat Siberstein’in asistanı olur. Hocasının çalışma yoğunluğu sebebiyle gidemediği, İsviçre’nin Luzern kentindeki konferansa onu temsil etmek için katılır. Haziran 1914’deki konferansta hayatı değiştirecek Fransız öğretmen Leonard ile tanışır…

Zwieg, bu romanında yine, zamanın ve savaşın acımasızlığı içindeki insanların kesişen hayatlarını ve parçalanmışlıklarını başarıyla anlatıyor. Eserin tamamlanmamış bölümleri ve notlarıyla bir yazarın roman çalışmasının detaylarını hissediyorsunuz.

Zweig ve edebiyatseverlerin okumasının kaçınılmaz olduğu bir kitap.

6 yorum:

  1. Zweig bu ay alacağım kitaplar arasında var. merakla bekliyorum bende. çok önemli yazar ve okumakta hayli geciktim. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de çok önemli bir yazar, okunmayı hak ediyor. Seveceğinizden eminim.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. Zweig in bu kitabını okumamışım. aklımda olsun. Teşekkürler tanıtım için ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam bir roman olmasa da Zweig'ı tanımak için önemli bir kitap diye düşünüyorum.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  3. güzele benziyor..geçen günlerde kitap siparişi verirken aklıma gelmişti bi kitap daha vardı diye..neyse yeni alınacak kitaplar arasına hemen ismini ekliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zweig kitapları kesinlikle okunacaklar listesinde olmalı.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil