12 Aralık 2013 Perşembe

PUERTO REAL – SEVİLLA

Cadiz’deki kısa gezimizi tamamladıktan sonra körfezi kuzey kıyılarında bulunan ve çok popüler yaz mekanlarından olan Puerto Real’e geçtik. Önemli bir liman kabul edilen ve nüfusunun yaklaşık 40.000 civarında olduğu söylenen Puerto Real, Ekim ayı itibariyle sezonunu kapatmış görünüyordu. Evlerin büyük kısmı kapalı ve çok az sayıda dükkan açık vaziyette idi. Bu nedenle öğle yemeği için açık bir yer bulup yemekten sonra iki saat kadar süren yolculuğumuz için Sevilla’ya hareket ettik. (Sadece ilk iki resim Puerto Real’e ait)

Sevilla (okunuşu, Sevi:ya) (Arapça: İşbiliye) Endülüs (Andalucía) özerk bölgesinin merkezi ve en büyük şehri. Toplam nüfusu şehir merkezi ve kasabalar ile beraber 1.800.000 civarında
Şehir Atlas Okyanusundan 87 km kadar içeride, Guadalquivir Nehrinin doğu yakasında yer alıyor ve aynı zamanda bir iç liman olarak Endülüs'ün en önemli ve İspanya'nın dördüncü büyük kenti.

Sevilla, Avrupa’nın en büyük 3. Katedralinin bulunduğu şehir. Zengin Flamenko gösterileriyle de merkez kabul edilmekte. Tarihte Roma döneminde MÖ 2. Yüzyılda Hispalis adıyla tarih sahnesine çıkmış. MS 5. Yüzyılda Vandal krallığına başkent olmuş. 711’de Müslümanların egemenliğine gçrdikten sonra İşbiliye adını almış. Muvahhidillerin egemenlğinde 12. Yüzyılda en yüksek refah düzeyine ulaşmış. 23 Kasım 1248’de Kastilya ve Leon Kralı 3. Fernando tarafından ele geçirilmiş.

Batıdaki yeni kıtanın keşfinden sonra Yeni Dünya kaynaklarının aktığı bir merkez durumuna gelen Sevilla, iki yüzyıl boyunca İspanya'nın denizaşırı ticaretinde egemen bir konumda olmuş. Sevilla, 1588'de 150 bine varan nüfusuyla İspanya'nın en kalabalık ve en varlıklı kentine dönüşmüşse de İspanya'nın sömürge imparatorluğunun sarsılmaya başladığı 17. yüzyılda denizaşırı ticaret gerileme sürecine girmiş. Buna rağmen kültürel yaşam büyük bir canlanma göstermiş, İspanyol halkının övünç kaynağı olan ressam Diego Velázquez, Francisco de Zurbarán ve Bartolomé Esteban Murillo, heykelci Juan Martínez Montañés ile şair Fernando Herrera gibi büyük sanatçılar Sevilla kentinde yetişmiş. Miguel de Cervantes ünlü Don Kişot romanını Sevilla'nın hapishanesinde kaldığı sırada tasarladığı söyleniyor.




Bu genel bilgilerden sonra sırasıyla Santa Maria Katedralini, Alcazar Sarayını ve İspanya Meydanını gezeceğiz.

2 yorum:

  1. şu soğuk kış günlerinde bu geziniz ve yazılarınız o kadar güzel geliyor ki bana anlatamam içim ısınıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, çok güzel zamanda ve çok iyi hava şartlarında yaptığımız gezide sıcacık güneş hep bizimleydi. Sürekli içinizi ısıtması dileğiyle saygılar, sevgiler.

      Sil