23 Aralık 2013 Pazartesi

KASIM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1

 
KİTABIN ADI
Ötekiler
KİTABIN YAZARI
Tuncay Özkan
KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Kırmızıkedi Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2013
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
171 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
8/10 


Ötekiler, Tuncay Özkan’dan bir roman. Ya da kendi deyişiyle Silivri’de tanıdığı Hüseyin Yanç’ın hayat hikayesinden bir kesit. Romanda gerçek kişilerin bir kısmının isimleri zorunlu sebeplerle değiştirilmiş.

Kod adı Rızgar, doğuda yetiştiği ortamın etkisiyle önce sol fraksiyon örgütlerde çalışmaya ve çatışmaya başlar. Yakalanıp cezaevine düşmesinden sonrasında toplu firar gerçekleştirip kaçanların etkisiyle PKK’ya girer. Uzun yıllar PKK saflarındadır. İç bünyedeki bölünme sırasında teslim olmayı düşünür. Sorgusu ve cezaevi yaşamından sonra askere alınır. Bu kez geçmişi ve yöreyi iyi bilmesi sebebiyle ordunun keşif öncüsü olarak PKK’ya karşı savaşır. Askerliğin bitiminde kendisine doğru bir hayat tarzı belirlemek için İstanbul’a gelir, evlenir, çocuk sahibi olur ve bir gün patronunun kendisini ihbarıyla kendini Silivri’de Ergenekon kazanında bulur.

Olaylar bambaşka bir dünyayı anlatıyor. “Yaşamayan bilmez” derler hani. Fırtınalı bir yaşam ve bu döngünün dışına çıkmak isteyen fakat başaramayan yüzlercesi gibi bir hayat. İnanın ya da inanmayın, istediğiniz gözle ya da düşünceyle okuyun, galiba böyle hayatlar var… Ötesi size kalmış.

2 yorum:

  1. Merhaba Mehmet Bey,

    Aslında her insanın bir hayat hikayesi var... Ama galiba "fırtınalı" olandır insana insan olmayı öğreten. Saygılar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru aslında. Ama dediğiniz gibi her zaman insan bu yaşamda üstün gelemiyor, pek çok hayat kaybolup gidiyor. O zaman da durup düşünmek gerekiyor: Neden?
      Sevgiler sunuyorum.

      Sil