19 Aralık 2013 Perşembe

ALCAZAR SARAYI - Reales Alcázares de Sevilla, -1

Sevilla’da görülecek en önemli mekanlardan ve Magrip (Endülüs) döneminden kalma en güzel yapı, katedralin yakınındaki Alcázar Sarayı'dır. Yapımına Muvahhidler döneminde, 1181'de başlanmış, ama Hıristiyan yönetimi altında 1364'te tamamlanmıştır. 
Alcázar Kraliyet Sarayı, şehrin ilk sarayıdır. Farklı binalardan oluştuğu için Alcázar Sarayları olarak da anılır, kraliyet ailelerinin konutu olarak700 yıla yakın kullanılmıştır.
İç mekan ve bahçelerde, müslüman, gotik, barok, rönesans stillerini bir arada görmek mümkündür. Su kemerleri, bahçe düzenlemeleri, hoş kokulu çiçekleri ile bin bir gece masallarındaymış hissi uyandırır. Kraliçe Isabel'in, denizcileri kıtanın keşfi için uğurladığı salon da bu sarayda yer alır. (Casa de la Contratación). Bu salonu aslında Isabel, yeni kıtanın keşfi ile canlanacak olan ticaret ortamını düşünerek ticaret odası olarak tasarlamıştır (1503). Bu ticaret yönetim binası 1717 yılında kadar devam etmiş, daha sonra Cadiz kentine taşınmıştır.
Sarayın en güzel bölümü, “Sefirler Salonu”dur. Buradaki at nalı kemerleri destekleyen zarif sütunlardan oluşturulan dekorasyon, Mağribî mimarinin mükemmel bir modelidir. “Sefirler Salonu”nun yandaki kapı ise “Oyuncak Bebekler Avlusu” diye anılan “Patio de las Munecas”dır. Bu adı almasının sebebi, duvarların dış yüzeyine kuklaya benzer iki oyuncak bebek başının çizilmiş olmasıdır. Diğer bir salon ise “Patio de las Doncellas” (Bakireler Salonu) kırk tanesi ikiz halde dizilmiş olmak üzere elli iki mermer sütunla çevrilmiştir. “Sala de Justicia”nın (Mahkeme Salonu) dış cephesi, göz alıcı renklerle parlatılmış, dış cephesine ışıl ışıl parlayan bir görünüm verilmiştir.
Alcázar'ın dış surlarının bir parçası olan, tuğladan 10 köşeli Altın Kule (Torre del Oro) günümüzde de nehir kıyısında çarpıcı bir görüntü oluşturur.
Resimlerin çokluğu nedeni ile bu saray gezimizi iki bölüm halinde vereceğim. Özellikle muhteşem duvar halıları ile onlarca çok değerli seramikten oluşan seramik müzesini detaylı yansıtmaya çalıştım.
Her ne kadar bahçesinden görüntüler veriyorsam da hem zaman darlığından ve hem de katedralin üzerine 2 saatte bu saray gezince artık adım atacak halimiz kalmadığından bahçe gezintimizi kısa kesmek zorunda kaldık. 
İki gün boyunca iyi seyirler dilerim.






















8 yorum:

  1. HEpsi harika..Fotoğraf çekmekten tam gezemediniz belki de tekrar gidilesi yerlerden valla.. Hele o halılar ne kadar harika sanat şaheseri..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru vallahi, şimdi geriye bakınca neden bu kadar acele gezmişiz diyorum. İnsanın bütün gününü ayıracağı geliyor.

      Sil
  2. Sayenizde yaz için Malaga'da yer ayırttık. Hem deniz ve güneşten faydalanırız, hem de çevre bölgeleri gezeriz diye düşündük. Başından beri takip ediyorum Endülüs turunuzu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tatil planınıza çok sevindim. eğer süresi ve kalınacak yerler hususunda danışmak isterseniz mutlaka önerilerim olur.. Şimdiden iyi tatiller. anılarınızı izlemeyi bekleyeceğim. Sevgi ve saygılarımla.(Tripadvisor yorumlarımda yardımcı olabilir.)

      Sil
  3. Merhaba Mehmet Bey,

    Hepsi de hakikaten birer sanat eseri. Bu tür eserler nerede olursa olsun, en azından benim için "insanın içini ısıtıyor" Yani sanatsal ve mimari değeri açısından... Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanın yarattığı bir sanat eseri dünyanın neresinde olursa olsun, insanı gerçekten çok etkiliyor. Bu gezdiğimiz yerlerde de eski İslam mimarisini taklit ederek uygarlığı yakalayan Hristiyan uygarlığının başlangıcını görmek oldukça ilginçti. Sevgi ve saygıyla

      Sil
  4. Çok etkileyici, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim. Saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

      Sil