16 Eylül 2013 Pazartesi

TEMMUZ AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4

 
KİTABIN ADI
Çatıdaki Pencere (Claraboia)
KİTABIN YAZARI
Jose Saramago
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Pınar Savaş
KİTABIN YAYINEVİ
Kırmızıkedi Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2012
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
306 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


2 yıl önce yitirdiğimiz büyük edebiyatçı Saramago’dan hoş bir sürpriz. 

Türkçe’ye çevrilmiş tüm kitaplarını almakla ve okumakla övündüğüm değerli yazarın henüz 31 yaşında iken ilk yazdığı ve yayınevine gönderdiği, ancak hiçbir açıklamasız yayınlanmayan kayıp romanı. Saramago’nun 1940-50 arasında yazdığı ve 1953’de yayınevine gönderdiği bu kitabı yayınlanmayınca yazar 30 yıl kadar hiç roman yazmadı, şiirle uğraştı. 1989’da yayınevinden gelen bir telefonla kitabının akibetinden haberdar olan yazar, yayınevinin yayınlama teklifi reddeder ve gidip müsveddeyi geri alır. Ölümüne kadar müsveddeyi tekrar okumayan değerli yazarın ölümünden sonra bu kitabı okurla buluşturan eşi Pilar’dır.

1940’lar Lizbon’unda geçen roman, bir mahallede ayakkabı tamircisi olan Silvestre’nin, maddi koşullar sebebiyle bir odasını kiraya vermesiyle başlar. Romanın kahramanları aynı sokağın değişik haneleridir. Roman nitelik itibariyle siyasi değildir. Salazar Diktatörlüğü’nünden bahsetmez. Ancak yaşına göre yazdığı bu romanın niteliği, bize dev romancının gelişini adeta haykırmakta. Ölümüne kadar siyasi kimliğinden ödün vermeden yaşayan bu dev romancıyı henüz tanımadıysanız edebiyat adına çok şey kaybediyorsunuz demektir.

8 yorum:

  1. Körlük ve ardından Görmek adlı romanları ile tanıdım kendisini.Edebiyat dünyası için büyük bir isim.
    bu kitabını da okumak isterim değerli yorumlarınız ışığında , keyifli okumalar dilerim.

    YanıtlaSil
  2. Gonca hanım,
    çok güzel iki kitabı okumuşsunuz. Ancak Saramago bir deryadır. "Baltazar ve Blimunda", "Lizbon kuşatması Tarihi" "Kabil" vs gibi daha nice görkemli yapıtlar var. Zaman içinde ulaşmanız dileğiyle sevgi ve saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Okuduğum her kitap sonrasında Saramago hayranlığım artıyor. Kitaplığımda okunmayı bekleyen kitaplardan birisi de Çatıdaki Pencere. Görmek ise öncelikli tercihim olacak...
    Bol kitaplı günler dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Filiz,
      Saramago'nun bize hoş bir sürprizi bu kitap. Ancak bahsettiğim gibi o denli güzel kitapları var ki, hepsini okuduktan sonra bu okumam bana keyifli bir "Madeira" tadı verdi. Sevgiler, saygılar.

      Sil
  4. Bu kitabı ben de çok merak ediyorum. Ama sizin hızınıza yetişmek mümkün değil Mehmet Bey. Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seda hanım,
      Kitap, özellikle Saramago'yu sevenler için mükemmel bir sürpriz oldu. Eğer diğer kitaplarını okuduysanız farklı formatı dikkatinizi çekecek.
      Kitaplara gelince, daha önce belirttiğim gibi elimde epeyce kitap birikti. ekim sonuna kadar bunların tüm yorumlarını tamamlamayı düşünüyorum.
      Sevgi, saygı ve dostlukla esen kalın.

      Sil
  5. Bu nasıl bir inatmış yazarda şaşırdım doğrusu.. Ama bir yandan da takdir ettim ilkelerinden ödün vermeden para derdine düşmeden yazmış demek ki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jose Saramago'yu tanımadan, bu davranışın ayırdına varmak zor. ama kendisine tam yakışan bir davranış.

      Sil