26 Ekim 2011 Çarşamba

AĞUSTOS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1

KİTABIN ADI : Çin’de Bir Çinli’nin Başına Gelenler (Les
                  Tribulations d’un Chinien en Chine)

KİTABIN YAZARI : Jules Verne
KİTABIN ÇEVİRMENİ : Ender Bedisel
KİTABIN YAYINEVİ : İthaki Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI:  2010
KİTABIN BASKI SAYISI : 1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 320 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ : 10/10
YORUM:
Jules Verne, 150 yıl öncesinden ışık saçmaya devam ediyor. Gününün koşullarında yazdığı romanların günümüzde bile bu denli popüler olabilmesi-kalabilmesi dehasının gücünden geliyor.
Yıllardır ülkemizde çocuk romanları yazarı olarak tanıtılan Verne, ülkesinin dışına adım atmadan yazdığı bunca çeşitli romanla nasıl evrenselleşebildiğinin satır aralarında romanlarından anlaşılıyor.
Kahramanlarını tüm dünya halklarından seçen Verne’in bu romanında da kahramanı, Çin’in zengin ailelerinden birisinin varisi Kin-Fo. Ancak boş yaşamdan bıkan Fo, üstelik bir de servetini kaybettiğini öğrenince büyük aşkı Le-U lehine büyük bir yaşam sigortası yaptıktan sonra, dostu ve arkadaşı Filozof Wang’dan kendisini öldürmesini ister. Ancak bir süre sonra servetini kaybetmediğini öğrenince, ortadan kaybolan Wang’ın bulup isteğinden vazgeçtiğini anlatabilmek için yollara düşer.
Romanın sonunda Filozof Wang’ın verdiği büyük yaşam dersini öğreniyoruz.
Bu büyük dahiyi henüz okumadınızsa çok şey kaybediyorsunuz derim.

3 yorum:

  1. Merhaba, blog sayfanızı otobüste Konak yönüne Atatürk il halk kütüphanesinden yeni kitap almaya giderken okudum. Ve hemen bu kitabı aradım kütüphanede maalesef yoktu ? Ama üzülmedim hani en azından çocukluğumdaitaplarını kaç kere okuduğum jules Verne'nin sadece çocuk kitapları yazarı olarak hatırımda kalmasını engellediğiniz için. Kütüphanede Jules Verne'nin başka kitaplarını buldum ve serilerini okumaya Osmanlı zamanında geçen bi konuya sahip, "İnatçı keraban" adlı kitabıyla başladım. Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Şeniz,
    Güzel bir seçim. İnatçı Keraban, Verne'in gerçekten İstanbul'da başlayıp biten ve kahramanı bir Osmanlı Türk'ü olan güzel bir romanıdır. Verne burada bizlere güzel bir Karadeniz turu yaptırıyor. Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
  3. Jules Verne'nin pek çok kitabını okudum ama sözünü ettiğiniz bu kitabını ilk kez sayfanızda gördüm...tanıtım etkileyici olunca ben de listeme aldım en kısa zamanda okumak istiyorum..teşekkürler, esenlikler...

    YanıtlaSil