18 Ekim 2016 Salı

EYLÜL AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 3

 
KİTABIN ADI
Birgili Cennetoğlu (ve Ege’deki Efelerin yüzyıllar içindeki değişimi)
KİTABIN YAZARI

Etem Oruç

KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Berfin Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2016
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
270 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
9/10


Türklerin Anadolu’ya girişinden sonra hızlı bir biçimde Türk yerleşimciler Anadolu’ya yayılırlar. Pek çok Türkmen boyu da Ege’yi mesken tutar. Beylikler döneminde Aydınoğulları Beyliği önce Birgi daha sonra Aydın’da hüküm sürer.

Çok sayıda Türkmen boyu arasında yer alan Tahtacılar da bu beylik sonrası, Osmanlı’nın hakimiyet döneminde Sünni iktidar tarafından baskı görmeye başlar.

16. yüzyıldan itibaren Ege’de halk isyanları başlar. Birgili Cennetoğlu ile başlayan isyanlar, giderek Türkmenlerin sözcüsü olan Batıni, Tahtacı Yörük kökenli efelerin liderliğinde, kimlik değiştirir.

Kitapta, Cennetoğlu’ndan başlayarak Çakırcalı Mehmet Efe ve Yörük Ali Efe’ye kadar efeler ve isyanlar tarihini, efe kültürünü, efeliğe giriş törelerini değişik makaleler halinde bu kitapta okuma fırsatı yakalayacaksınız.

Bu kültürü tanımaya başlamak için iyi bir fırsat olabilir.


2 yorum:

  1. Merhaba Mehmet Bey, Anadolu'nun her köşesi direnç gösteren insanlarımızın hikayeleriyle dolu. Dolayısıyla Anadolu kültürü vatan toprağı kadar değerli.. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya tarihi gibi Anadolu tarihi de yoğun acılarla yoğrulmuş. Bunu kültürümüzün her zerresinde hissediyorsunuz. Ama her zaman da Anadolu'nun bağrından ezilenlerin sesini haykıranlar çıkmış, çıkabilmiş. Bu bereketli topraklar yetiştirdiği evlatlarıyla her zaman gurur duymalı.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil