10 Haziran 2016 Cuma

MAYIS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 3


KİTABIN ADI
Mızraklar, Mızraklar, Tüfekler, Tüfekler (Alabardos, Alabardos, Espigardos, Espingardos)
KİTABIN YAZARI

Jose Saramago

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Işık Ergüden
KİTABIN YAYINEVİ
Kırmızkedi Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2015
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
130 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Jose Saramago, son kitabı “Kabil”i tamamladıktan sonra, yepyeni bir romana başlar. İlginç bir konu da yakalamıştır;

Artur Paz Semedo, Bellona Silah Fabrikası’nda çalışmaktadır, karısı Felicia’dan ayrı yaşamaktadır. Biraz da karısının dikkati çekmesiyle, çalıştığı işyerinin, 1930’lardaki İspanya İç Savaşı’ndaki rolünü araştırma hevesi uyanır. Patronuyla görüşmesi başta başarısız geçse de sonradan şirket arşivlerinde araştırma iznini koparır…

Saramago ne yazık ki bu çatıyla başladığı kitabını tamamlayamamıştır. Günlüklerinden bazı satırlarda bu kitabıyla ilgili görüşleri isim bulma hevesleri ve bazı gelecek konu örgüsüne ilişkin öngürüleri de kitapta yer alıyor. Ayrıca kitaba Fernando Gomez Aguilera ve Roberto Saviano’nun iki güzel makalesi de eklenmiş. Yine bir hoşluk olarak kitapta Günther Grass’ın çizimleri de bulunuyor.

Jose Saramago’nun anısına saygıyla…

                                              

2 yorum:

  1. Körlük adlı kitabıyla tanıdım Saramago'yu. Yazım dili, ilk defa Saramago okuyanlar için ilginç karşılanabilir. Çünkü yazar, noktalama işaretlerinden sadece nokta ve virgül kullanır. Karakterlerin karşılıklı diyaloglarını bile bu doğrultuda yazar.
    Daha sonra Kabil'i okudum. Gerçekten çok zevk aldım. Sonralarda Mağara adlı kitabını okumayı denedim. Lakin diğer kitapları kadar zevk alamadım kitaptan. Bir zaman sonra sıkılıp bıraktım.
    Üstünden biraz zaman geçtikten sonra bir şans daha vermeyi düşünüyorum kitaba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saramago'nun dilimizde yayınlanmış tüm kitaplarına sahip olmak benim için gurur verici bir keyiftir. Kitapları arasında farklı beğeniler olabilir. Ama Filin yolculuğu, Görmek, Lizbon Kuşatması Tarihi, Bütün İsimler ve Baltazar ile Blimunda gibi çok güzelleri de vardır.(Hepsini sayamadım)
      İyi okumalar, sevgiler, saygılar.

      Sil