30 Haziran 2016 Perşembe

HAZİRAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4

 
KİTABIN ADI
Kızıl Rosa – Rosa Lüxemburg’un Resimli Yaşam Öyküsü (Red Rosa – A Grphic biography of Rosa Luxemburg)
KİTABIN YAZARI

Kate Evans

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Devrim Kılıçer
KİTABIN YAYINEVİ
Epos Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2016
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
220 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
9/10 


20. yüzyılda Avrupa’da hareketlenen sosyalist akımlar Rusya ile birlikte en çok Almanya’da ses getirir. Bunda Rosa Lüksemburg’un yanı sıra Karl Liebnecht, Clara Zetkin gibi ünlü sosyalistlerin büyük payı vardır.

Ufak tefek ve çelimsiz Rosa vücudunun çok öte zihinsel yeteneği ve yüksek bilimsel kariyeri ile kısa zamanda Alman Sosyal Demokrat Parti’nin önde gelen ideologlarından olur. 1. Dünya Savaşı’nın sonlarındaki kaos ortamında partinin “Spartakist” adı verilen ve Rosa’nın da içinde bulunan devrimci kanadı, Almanya’da sosyalizme geçilebileceği inancındadır. Rus devriminin itici etkisine rağmen, öznel koşullar yanlarında olmaz ve olabilecek devrim engellenir, Spartakistler ezilirler, Rosa öldürülür.

Bu büyük devrimciyi tanımak için, kendi mektuplarından yola çıkılarak hazırlanan çizgi roman Rosa’yı tanımak için mükemmel bir fırsat.

Anısına saygıyla…


2 yorum:

  1. Son zamanlarda çizgi romanlar da bir hayli artış var. Okumak ciddi bir iş ve zaman gerektiriyor. Çizgi roman ise oldukça pratik, daha çabuk okunan ve görsel hafızayla da desteklendiği için tercih edilen bir tür haline geldi. Kitabı notlarım arasına aldım. Aşırı sıcaklarda en güzel etkinlik, gölge bir ortam ya da klima serinliğinde okumak.. Büyük devrimciyi tanımak isterim. Paylaşım için teşekkürler Mehmet Bey.. Esenlikle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rosa'yı bu kadar zamandır sol siyasetle ilgilenmeme rağmen yakından tanımamak benim için de büyük bir talihsizlik. Hakkında ciddi hazırlanmış bir biyografi daha aldım. Sanırım yaz aylarında okuma fırsatı bulacağım. Sevgiler, saygılar.

      Sil