28 Mart 2016 Pazartesi

PİAZZA della SİGNORİNA (Signorina Meydanı) FLORANSA

Floransa’nın centro storico kısmının önemli meydanlarından birisi Signorina Meydanı’na yürüyoruz. Ponte Vecchio’dan Arno’nun karşı kıyısına geçtiğinizde Palazzo Vecchio (Eski Saray)’yu sağınıza alarak yürüdüğünüzde bu meydana ulaşıyorsunuz.
Meydan bir açık hava müzesi görünümünde. Meydanda Neptün havuzu ve havuzda da Neptün heykeli bulunuyor. Neptün heykelinin yanında mermer atlar ve etrafında deniz kızları ve bazı erkek tanrılar yer alıyor. Michelangelo, eserin yaratıcısı Ammanati’ye bu çeşme için;

“Ammanati, Ammanati che bel marmo che hai rovinato” (Ammanati, Ammanati yazık ettin güzelim mermer parçasını) dediği söyleniyor.
Meydan ismini meydanda bulunan eski şehir yönetim binasından alıyor. Siyasi ve sosyal yaşamın canlı olduğu bu meydanda belediye ofisleri de bulunmaktadır. Palazzo Vecchio’daki çan çaldığında insanların toplandığı meydan burasıydı. Bu binanın girişinde ünlü Davut heykeli 400 yıl boyunca sergilenmiş. Şimdi orijinali Accademia’da bulunan heykelin bir replikası var.
Meydanda Neptün havuzu dışında görebileceğiniz yapı ve eserler arasında meclis salonu Salone dei Cinquecento, Giambologna’nın atlı Grandük I. Cosimo heykeli ve mermerden oyulma Sabin Kadınların Kaçırılması heykeli, Cellini’den Perseus, Palazzo Vecchio, antik Roma heykelleri ile bezeli Loggia dei Lanzi, Loggia dei Lanzi’nin tepesinde bulunan Uffizi Kafe, Cellini’den Perseus heykeli bulunmaktadır.

Loggia dei Lanzi

Loggia dei Lanzi Floransa’da üstü kapalı bir platform olarak inşa edilen bir yapı. 14. yüzyılda kent yetkililerinin törenleri buradan izlediği bilinir. 18. yüzyıldan sonra ise açık hava heykel müzesi işlevine bürünmüştür. Bu açık hava heykel müzesinde görebileceğiniz eserlerden bazıları Giambologna’dan “Sabin Kadınların Kaçırılışı”, Medici Ailesi’nin bağışladığı “Herkül ve Kentauros”dur. Cellini’nin yılan başlı medusayı elinde tutan Perseus heykeli heykeli I. Cosimo tarafından düşmanları korkutmak amacı ile yaptırılmış.
Centro Storiconun en büyük ikinci meydanı olan burada çok sayıda kafe ve restoran arasında seçim yapmakta zorlanacak ve belki çevreyi seyre dalarak güzel vakit geçireceksiniz.


4 yorum:

  1. Ah Floransa! Nasıl estetik bir şehirdir burası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşfedilecek o kadar değeri var ki yetişemedik çoğuna.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. Rönesansın kalbi!. Benim de bugüne kadar yaptığım yurt dışı gezilerimin arasında en çok etkilendiğim şehirlerden biridir, Floransa..Yeniden gidebilmeyi çok isterim..teşekkürler Mehmet Bey..sayenizde bir kez daha geziyoruz inanın..Esenlikle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezilen yerler farklı anlatımlarla ilginç oluyor sanırım. Ben de gezdiğim yerleri başkası anlattığında daha değişik ayrıntıların farkına varıyorum.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil