27 Ocak 2016 Çarşamba

EKİM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 13


KİTABIN ADI
Sıfır Sayı (Numero Zero)
KİTABIN YAZARI

Umberto Eco

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Eren Yücesan Cendey
KİTABIN YAYINEVİ
Doğan Kitap
KİTABIN BASKI YILI
2015  (İlk yayın 2015)
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
176 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Tam bir “kaybeden” olan elli yaşlarındaki işsiz yazar Colonna, gazeteci Simei’den iyi bir iş teklifi alıyor: “Yazı işleri sorumlusu ya da benzeri bir şey” sıfatıyla bir yıl boyunca bir günlük gazete için hazırlanan 12 “sıfır sayı”yı yönetecek ve “asla çıkmayacak olan bir günlük gazetenin hazırlanışıyla geçen bir yılın öyküsü”nü anlatan bir kitap yazacak.

Patron Vimercate, bu gazete sayesinde “finans ve politika dünyasının güzel salonunu rahatsız edebileceğini kanıtladıktan sonra, olasılıkla bu güzel salon ona bu düşünceden vazgeçmesini rica edecek, o da Yarın tasarısını bir kenara kaldırıp güzel salona giriş yapma iznini koparmış  olacak.”

Teklif sahibi Simei’nin de kendine göre de bir planı vardır; “her şey suya düşerse kitabı yayımlarım. Bomba gibi patlayacak ve yayın hakkı adına bana belli bir gelir sağlayacaktır. Ya da, olur ya, birileri yayımlamamı istemez ve bana bir total verir.”

Colonna’nın, bir araya getireceği gazetecilere yıl sonu kapanışından bahsedilmeyecektir. İşsiz ve parasız Colonna teklifi kabul eder. Kendisine bir ekip kurar ve sıfır sayıların manşet ve içerikleri konusunda fikir yarıştırma başlar.

Olaylar giderek sıfır sayının çapını aşar, son elli yıllık İtalya tarihine bir geri bakış, Papanın öldürülmesinin perde arkası, Mussolini’nin gerçekten öldürülüp öldürülmediğinin araştırıldığı sisli bir yakın geçmişe,  giderek Gladyo’nun karıştığı gazeteci cinayetiyle sonlanan olaylar zincirinde Colonna ölümün nefesini ensesinde hisseder.

Eco, ülkesinin çok yakından bildiği yakın tarihi üzerinde, araştırmacı kimliği ile çıktığı doludizgin bu serüvende, muzip bir biçimde, gazeteciliği ve gazeteleri ti’ye alarak ortaya müthiş akıcı bir kısa roman çıkarıyor.

Eco’nun dehasını yakından tanımak için iyi bir fırsat…


5 yorum:

  1. Konuyla alakali degil ama resat ekrem kocu okudunuz mu hic ? Tarihimizin garip olaylari kitabini merak ediyorum yorumunuzu merak ediyorum eger okuduysaniz yazari

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reşat Ekrem Koçu'nun kitaplarının büyük kısmı bende var. Sanırım 1990'lı yıllarda okudum hepsini. İçlerinde "Tarihimizin Garip Olayları" var mı kitaplığıma bakmam lazım. Sanırım size yarın kitap konusunda dönüş yaparım.

      Sil
  2. Kitap ismi tam olarak Tarihimizde Garip Vakalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O isimle bakacağım. Tamamdır

      Sil
    2. “Tarihimizde Garip Vakalar” kitabı, Doğan kitap’tan 2003 yılında Reşat Ekrem Koçu serisinin 15. Kitabı olarak çıkmış. Kitabı 2003 yılında okumuşum. (Okuduğum kitapların arkasına okuma tarihimi not ediyorum, ileride anımsamak için) Kitapta anlatılan vaka ve hikayelerin tamamı değişik anlatı ve vakayinamelerden derlenmiş. Tamamına yakının doğru olduğunu tahmin ediyorum. Osmanlı toplumuna ilişkin ilginç ayrıntılarla dolu. Bu bilgileri öğrenmek bakımından çok faydalı olduğuna inanıyorum. Bu anlamda okunmasında yarar bulunan bir kitap.”

      Sil