13 Ocak 2016 Çarşamba

EKİM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 10

 
KİTABIN ADI
Çalıkuşu
KİTABIN YAZARI

Reşat Nuri Güntekin

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Danışman: M. Fatih Kanter
KİTABIN YAYINEVİ
İnkılap Kitabevi
KİTABIN BASKI YILI
2015 
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   (İlk yayın 1922)
KİTABIN SAYFA SAYISI
541 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Herkes tarafından okunmasa bile edebiyatla ilgilenenlerin tümünün yakından bildiği bir romanı yorumlamak elbette güç. Bunun için romanın anlatımına değinmeyeceğim.
İlk kez 1922 yılında Vakit Gazetesi sütunlarında tefrika edilen roman daha sonra değişik tarihlerde 5 kez basılır. 1939’da romanı tekrar ele alan Güntekin yeni düzenleme ve ilavelerle kitabına son şekli verir.
Okul döneminde öğrencilere okutulan, “Radyo Tiyatrosu” zamanlarında defalarca özetlerini dinlediğimiz romanı bu yaş ve görüşle yeniden okumak oldukça ilginç oldu. Kitabı okurken ve şimdi yorumlarken aklıma geldi. Reşat Nuri Güntekin, romanlarında arka planda sürekli dönemini anlatan, eğitim ve yaşam tarzı bakımından bilgi veren romancılarımızdandır. Sanırım klasik romanların tümünde bu özellik ağır basıyor. Günümüzde bazı romanlarda ise artık arka planlar yok. Daha soyut bir dünyada yaşananları okuyorsunuz.
Romanın baş kahramanı Çalıkuşu-Feride’nin ağzından anlatılan, aslında çökmüş eğitim sisteminin ve bürokrasinin ağır bir eleştirisi. Romanın asıl odağı varsayılan aşk-ayrılık-nefret-tutku-bağlılık zinciri daha bir fonda devam ediyor gibi.
Kamran, Munise ve Dr. Hayrullah bey gibi karakterler dönemin ürünü yaşamlarıyla romanı örüyorlar. Okumayanınız var mı bilmiyorum?



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder