26 Ocak 2016 Salı

EKİM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 12


KİTABIN ADI
İlk Aşk (First Love)
KİTABIN YAZARI

Joyce Carol Oates

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Erhan Suner
KİTABIN YAYINEVİ
Alakarga Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2015  (İlk yayın 1996)
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
78 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


J. Carol Oates, yaşayan edebiyatçılar arasında en sevdiğim yazarlardan biridir. “Gotik” tabir edilen edebiyat türünün en seçkin yazarlarındandır. Müthiş bir anlatıma sahip yazar, kitabın son sayfasına kadar okuru gerilimin tam ortasına koymaktadır.

Bu uzun hikayesinde de her an acaba ne olacak gerilimiyle sayfaları yutuyorsunuz. Josie, annesiyle birlikte bir süre zorunlu olarak teyzesi Esther’in yanına taşınmıştır.

Teyzesini yakından tanımadığı gibi oğlu Jared Jr.’u da ilk kez görmektedir. Jared Jr. Din eğitimi görmekte ve papaz olacaktır. Evde son derece tertipli ve çalışkan olan ve Josie’den bir hayli büyük olan Jared’ı tanıdıkça ve özellikle ev dışındaki saatlerinde adeta onun ruhsal esiri olan Josie bilmediği bir dünyada kaybolmak üzeredir.

Amerikan edebiyatının yaşayan efsanesi Joyce Carol Oates, edebiyat yaşamı boyunca iki ana çizgi üzerinde üretti yapıtlarını; gizemin, doğaüstünün araştırılması ve çağdaş toplumun eleştirisi... İlk Aşk, çok uzun bir süreden beri Nobel adayları arasında bulunan yazarın gençlik yapıtlarından biri. "Gotik Bir Hikâye" alt başlığını taşıyan bu kısa romanın anlatıcısı, küçük bir kasabada, kısıtlı bir çevrede yaşayan on beş yaşında bir kız. Bir talihsizlik eseri (ya da aşkın gerçek anlamına uygun düşmesi bakımından bir şans olarak) genç kız, kara yılanlarla aşkı peş peşe tanır. Cinsel tutkuların keşfi böylece doğanın, coğrafyanın bilgisine karışmaya başlar. İlk Aşk, sağlam kurgusu, güçlü etkisi ve olağanüstü anlatımıyla küçük bir başyapıt. Yayınlamaktan heyecan duyduğumuz unutulmaz bir uzun öykü...
(Tanıtım Bülteninden)


6 yorum:

  1. Hiç Oates kitabı okumadım. Merak ettim bu romanı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. J. Carol Oates'un son derece güzel kitapları vardır. İlk Aşk önlerde yer almasa da benim çok severek okuduğum bir yazardır. Eğer, Oates ile şok bir buluşma yapmak isterseniz "Kara Su" ile başlamanızı öneririm.
      Saygı ve sevgilerimle.

      Sil
    2. Az önce sipariş vermek için inceledim de, bu yazarın Seksi isimli gençlik kitabını okumuşum. Onu da sohbet ettiğimiz bir kitapçı Orhun için hediye etmişti. Bazen kitaplıkta ne olduğunu unutuyorum, normal bir durum mu bilmem ama hiç hoşlandığım bir şey değil:)

      Sil
    3. Zaman zaman olabiliyor. Bazen kitap seçerken yanılgıya düşüp daha önce alıp okuduğum bir kitabı tekrar almaya kalkışıyorum. Eser ve yazar çok olunca başa geliyor.
      Umarım Oates'u seversiniz.
      Sevgiler, saygılar.

      Sil
  2. Güzel bir kitaba benziyor, merak ettim en kısa zamanda alacağım ben de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinle tanışmak bir zevk. Yeni bir soluk ile umarım uzun süre devam edersiniz. Bloğunuzda kitap yorumlarına da rastlarız diye umuyorum.
      Müzik deyince, "İpanemalı Kız" iyi bir seçenek olabilir (mi?)
      Sevgi ve saygılar sunuyorum.

      Sil