14 Ocak 2016 Perşembe

EKİM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 11


KİTABIN ADI
Ermeni Milliyetçiliğinin Serüveni
KİTABIN YAZARI

Mehmet Perinçek

KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Kaynak Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2015 
KİTABIN BASKI SAYISI
2. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
350 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Son dönem yakın dönem tarih araştırmalarının önde gelen yazarlarından olan Mehmet Perinçek, özellikle Rus kaynaklarındaki araştırmalarıyla Ermeni olaylarının çok önemli kaynaklarını ortaya çıkararak bir anlamda yüzyılın yalanının perde arkasını sergilemekte.
Çok yakın zamanlarda araştırmacıların incelemesine açılan Rus Devlet Arşivlerinden gün yüzüne çıkan belgelerde bir anlamda gerçekler konuşuyor. Sayın Perinçek’in Rusçadan tercüme ettiği belgeler dönemi ayrıntılarıyla anlatıyor.
Kitap çok uzun olmayan bölümler halinde ve dönem fotoğraflarıyla yayınlanmış. Çok özel bir eser. Ülkemiz tarihi açısından bilinmesi gerekli bilgiler.

Tanıtımından;

Ermeni milliyetçi hareketinin serüveni, özellikle de Taşnaksutyun Partisi’nin tarihi yazılmadan geçmişten bugüne Ermeni meselesini anlamak mümkün değil.”
Dr. Mehmet Perinçek şimdiye kadar gün yüzüne çıkartılmamış kaynaklara ve onlardan çıkan sonuçlara dayanarak Ermeni milliyetçiliğinin tarihsel serüvenini kaleme aldı. Dünyada ilk kez yayımlanan Rus devlet arşiv belgelerinin yer aldığı bu özgün çalışma,bilinmeyen birçok görsel malzeme ve belgeyle birlikte okura sunulmaktadır. Ermeni milliyetçiliğinin, geçmişten bugüne derslerle dolu serüvenin yazılması, 100. yılında “Ermeni soykırımı” iddialarına bir yanıt niteliği de taşıyor.

Kitaptan bazı konu başlıkları:
Grigoriy Artsruni ve Ermeni Milliyetçiliğinin Irkçı-İşbirlikçi Kökleri
Rus Arşiv Belgeleri ile Taşnaksutyun Partisi’nin Kuruluşu ve Türkiye’deki Faaliyetleri (1890-1915)
Çarlık Askeri İstihbarat Raporlarında Dünya Savaşı’nın Arifesinde Ermeniler
Rus İçişleri Bakanının Gizli Mektubu: 1915’e Giden “Kanlı Yol”
Tiflis Jandarma Müdürünün Raporu: Taşnakların Yolsuzlukları, Yalanları…
Dünya Savaşı’nda Çarlık Askeri Mahkemelerinin Tutanaklarında Ermeni Çetelerinin Katliam ve Yağma Politikası
Osmanlı’ya Çalışan Ermeni Bir Ajan: Arşavir Saakyan
Kürt Sorunu ve Taşnaklar
İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi-Taşnak İşbirliği



6 yorum:

  1. Merhabalar.
    Kitabın yazarı Mehmet Perinçek, Doğu Perinçek'in kardeşi midir? Bu kitabı temin edip okumak gerekiyor. Bence aynı zamanda güzel bir kaynak olarak kitaplığımızda yerini alabilir değil mi?
    Kitaplar konusundaki tanıtımınızı her zaman takdir ediyorum. Güzel ve yararlı bir blog paylaşımı olarak değerlendiriyorum. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep bey, Mehmet Perinçek doğu bey'in oğludur. Rus kaynaklarından derlediği belgelerle Ermeni girişimleri üzerine çok sayıda kitabı vardır. Bu kitapta dahil bir kaç tanesini daha önce tanıtmıştım. Yorumlarımda özellikle kitaplığınızda bulundurulması gereken kitapları mutlaka belirtiyorum.
      İçten sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. Merhaba Mehmet Bey,

    İnsan geçmişte yaşanılanları yani tarih'i okudukça bilinç düzeyi yükselir ve sağlam adımlar atar. Bu bağlamda konu ettiğiniz Araştırmacı Akademisyen Mehmet PERİNÇEK'in bir tespitini izninizle aktarmak isterim:

    "ABD'nin temel hedefinin Orta Asya olduğu biliniyor. Bunu başarmak için de Rusya'ya diz çöktürmekten başka çare yok. Bu nedenle Rusya'yı kuşatmak için peşi sıra hazırlanan renkli devrimlerde Kafkasya önemli bir rol oynuyor. Rusya'nın bölgedeki tek askeri üssünün Ermenistan'da olması Amerikan politikası açısından bu ülkenin önemini ayrıcalıklı kılıyor. Bu bakımdan Ermenistan'ı Rusya'dan koparmak ABD güdümündeki sözde bir Türk-Ermeni yakınlaşmasından geçiyor. İki ülke arasında sınırın açılmasıyla Ermenistan'ın Rusya'ya bağımlılığı azalacak ve Moskova'dan koparılarak Türkiye üzerinden Atlantik sistemiyle birleşecektir." Türk-Rus Diplomasisinden Gizli Sayfalar, sf:351

    Dolayısıyla bölgemizde yaşanılanları ve dün olduğu gibi bugün de Ermenilerin büyük güçlerce nasıl kullanılmak istenildiği daha iyi anlaşılacaktır... Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu güzel özetlemeniz tarihin neden okunması ve çok iyi bilinmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Zira yaşadığımız her an devam etmekte olan olaylar zinciri var, nedenler, koşullar tümüyle birbirine bağlı etkileşerek gelişiyor. bilmediğiniz takdirde olan bitenin farkına varmanız imkansız.
      Geçmişi bilmezseniz, günlük yaşamda, bu siyasetin sanki yeni olduğu sanırsınız ama 200-300 senelik politikaların nasıl israrla sürdürüldüğü anlamanız kabil olmaz.
      2001 yılında ikiz kuleler olayının hemen ertesinde George Bush'un "yeni haçlı seferine hazırız" sözlerini ise 1.000 yıllık tarihi bilirseniz anlamlandırabilirsiniz.
      İçten sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  3. Paylaşım için teşekkürler. Bu kitabı okuyacağım mutlaka. Bu aralar bu konuya sardım. Orhun'un internet üzerinde çok fazla arkadaşı var. Birçoğuyla Ermeni meselesi üzerinde anlaşamıyorlar. Yok önyargı var bu konuda bize karşı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı bir kitap olacağına ve pek çok yeni bilgi edineceğinize inanıyorum.
      Sevgi dileklerimle.

      Sil