7 Ocak 2016 Perşembe

2015 YILI KİTAP OKUMA RAPORUM


 Eski yılı geride bırakınca genellikle geçen bir yılın muhasebesi yapılır. Yapılanlar ve yapılamayanlar gözden geçirilir ve önümüzdeki sene için hedefler belirlenir.

     Ben de blogda birkaç yıldan beri  önceki senenin değerlendirmelerini yapıyorum. Gelenekselleşti galiba. Ülkemizde, yayınlanan tüm istatistiklerde kitap okuma oranı ve sayısı son derece düşük çıkmakta ve yükselmiyor da. Bırakın gelişmiş ve çağdaş dediğimiz Avrupa devletlerini, neredeyse 3. Dünya ülkelerinden bile geri durumdayız. Oysa yayınlanan o kadar çok ve çeşitli kitap var ki, -kendi açımdan söyleyeyim- neredeyse almayı düşündüğüm kitaplara bazen aylarca yetişemiyorum. Buna rağmen nedense kitap alımı ve okuma halkımızın harcama tercihlerinde hala son sıralarda yer alıyor.  

     Kitap okuma işinin eğitim ve sonra öğretim işi olduğu, eğitimin ise okuldan önce evde başladığı kuşkusuz. Çocuk daha okula başlamadan evde büyüklerinden bu sevgiyi evde almaz ise zamanla kendisine bu alışkanlığın kazandırılması oldukça güç. Bunun çeşitli nedenleri var kuşkusuz. Kitap okuma, sırf okusunlar diye ödev biçimine sokularak dayatmacı bir zihniyet sergileniyor. “Müfredat programı” bahane edilerek, özellikle öğretmenler, kitap seçiminde özgür bırakılmayıp kısıtlanıyor. Özellikle Türkçe ve Edebiyat derslerinden kitap okuyup tartışmasının yapılmaması, kitabın neden okunması gerektiği çocukların bilinç altına yerleştirilmemesi de bir etken elbette. Okumanın bir yaşam biçimi, olayları, çevreyi ve evreni algılamakta bir rehber olduğu çok kez göz ardı ediliyor. Nedenler, niçinler sıralanıp gitse de gençler yıllar içerisinde boş yetişmeye devam ediyorlar. Ülkemizin enerjisi boş konularda harcanıp duruyor.

     Gelelim benim  2015 yılı kitap okuma  raporuma: Bunu daha önce blogda yayınladığım 2012, 2013 ve 2014  ile karşılaştırmalı veriyorum.


2012 yılı
2103 yılı
2014 yılı
2015 yılı
Okunan toplam kitap
71
70
90
97
Okunan toplam sayfa
24.965
28.681
30.623
34.946
    
     Bu sene geçmiş seneler sayısını bir kez daha  geçmiş bulunuyorum. Sayfa sayısında ciddi bir sıçrama olması ise kitapların sayfa sayısı ortalamasının daha yüksek olduğunu vurguluyor.    Geçen yıl da belirttiğim gibi okunan sayfa sayısı kitaplar dışında düzenli takip ettiğim birkaç dergiyi de kapsamakta
 Blogda tanıttığım kitaplarımı takip eden dostlarım bilirler, kitapta  seçici davranırım. Belli ilkelerim vardır.  Değişik düşüncelerle hiç okumadığım yazarlar olduğu gibi, çıkan tüm kitaplarını aldığım ya da toplamaya çalıştığım yazarlar vardır. Roman dışında özellikle okumaya çalıştığım kitaplar ise, Tarih –Cumhuriyet Dönemi, Atatürk üzerine, Osmanlı ve Bizans üzerine- Arkeoloji –özellikle Anadolu ve eski Anadolu Uygarlıkları ve Bilim –popüler bilim, Darwinci kuram- üzerinedir. Bu sene daha çok, okumayı sevdiğim yazarların tüm eserlerini okuyarak tamamlamaya daha ağırlık verdim. Dostoyevski’nin halen baskısı olan tüm kitaplarını okudum. (Baskısı tükenmiş ve bulamadığım bir kaç kitabı var) Bir eksik kitabın baskılarını henüz bulamadım. Reşat Nuri Güntekin, Stefan Zweig, Umberto Eco ve John Steinbeck, Fakir Baykurt okumalarım yeni yılda da devam edecek. Jose Saramago’nun ve İsabel Allende’nin dilimizde yayınlanmış tüm eserlerine sahibim. Heinrich Böll okumalarım, baskısı tükenmiş “Melek Sustu” romanı dışında tamamlandı. Bazı yorumlarım zorunlu olarak 2016’ya sarkmış vaziyette.

     Elbette sınırlarım bunlar değil.  Bazen kitapçılarda,  “beni al” diye tutturan kitapları da okumayı sürdüreceğim. Kimbilir belki yeni yazar ve kitaplarla tanışmamız da devam eder     Bu seneye ait raporumda bu kadar. Herkese yeni yılda bol ve keyifli okumalar diliyorum.



12 yorum:

  1. Keyifle kitap okuyabileceğiniz bir yıl olması dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yeni yılda herkes daha çok okur.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. Merhaba Mehmet Bey...

    Kitap okuma hızınızı ve sevginizi yazılarınızdan biliyorduk, şimdi de rakamlarla gördük. Vallahi kendi adıma gıptayla baktım. Sonsuz tebrikler.. Diğer taraftan değindiğiniz üzere DOSTOYEVSKİ'nin ünlü yapıtından esinlenerek -sözcükler itibariyle- ne yazık ki, "SUÇ'umuz okumamak VE CEZA'mızı çekiyoruz"... Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonuçları görünce ben de mutlandım doğrusu. Okumak aslında fırsat yaratmaktan geçmiyor benim için, aksine yaşamın bir parçası. Hava ve su gibi. Allah ekliğini hissettirmesin.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  3. Kitap okuma skorunuz gıpta edilesi Mehmet Bey. Hem gezmeler, hem okumalar, hem de profesyonel iş hayatı ve özel hayatın içinde bu kadar iyi bir okur oluşunuzu tebrik ediyorum. Bahsettiğiniz gibi 'kitap okumak' daha okul öncesi evde edinilecek bir alışkanlık olmalı.Ama ülkemiz, hem sosyal açıdan, hem de yaşam kültürü gereği ne yazık ki farklı önceliklerin, tercihlerin içinde kendini bulmaya çalışan, kültür erozyonuna uğramış; problemli, kompleksli, sorunlu insanlar yumağı halinde!. Bu kaotik ortamda 7'den, 70'e bir silkeleniş gerekli bize!

    Kitap okuyanların çoğalması, okudukça daha aydınlık ve daha nitelikli insanların artması en büyük dileğimizdir. Ben hiç saymıyorum kaç tane okuduğumu yıllık? her şeyi de okumamalı insan bana göre. Zaman değerli. Seçicilik ve niceliğin, nitelikten daha önemli olduğunu bildiğim ama yine de kendimi bilmek adına!.. 'acaba benim skorum da ne imiş ??' dedim...şöyle bir kütüphaneye kısaca göz gezdirdim.. Roman türü az olmakla birlikte, şiir, araştırma, arkeoloji, tarih kitapları ve resim, fotoğrafçılık, gezi kitapları vs..hemen her ay en az 8-9 dergi ile baktım ki '80 küsur kitap' hiç de fena değilmiş dedim kendime :) kitap okumanın dışında da, rutin ve hobi olarak yaptığımız onca şeyi düşününce ;)

    Kitap tanıtımlarınızı ve gezi yazılarınızı hep ilgi ile takip ediyorum..
    Yeni yılda da nice güzel okumalarınız ve gezmeleriniz olsun Mehmet Bey..
    Size ve ailenize esenlikler dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değindiğim gibi uygarlık için okuma bir silkiniş olabilir. Belki her şey bir kitap okumakla başlayacak. 80 milyon insanın bir kitap okuduğunu düşünebiliryormusunuz?
      Bence okuduklarınızı denetlemeye başlayın göreceksiniz rakamların artmasından büyük keyif alacaksınız.
      Esenlik dileklerinize minnettarım. Bu sene ihtiyacım olacak.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  4. Gerçekten süpersiniz bu yıl bende böyle bir istatistik tutma niyetindeyim :) keyifli okumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıl sonu rakamlarınızı merakla bekleyeceğim.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  5. Size de keyifli okumalar Bilgehan Bey!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dileklerinizi içtenlikle kabul ediyorum.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  6. Okuma listenize gıpta ile bakmamak elde değil. Sanırım okumayı sever herkesin özendiği bir sayıya sahipsiniz :) Benim okuma hızım oldukça yavaş. Bu nedenle bu rakamlara ulaşmak zor lakin imkansız değil diye düşünüyorum. :)) Bunun dışında merak ettiğim bir konu var. Okuduğunuz kitapların arşivini Goodreads veya vikitap benzeri bir sitede tutuyor musunuz?
    Yeni yılla birlikte keyifle okuyacağınız yeni kitaplarla karşılaşmanız dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rakamlar ne olursa olsun kendimi hiçbir zaman yeterli görmüyorum.
      Geçen sene okuduklarımı vikitapta arşivlemeye başlamıştım. Site şubat veya mart gibi çöktü ve bütün işaretlediklerim kayboldu. Tekrar girmedim.
      Halen 2009'dan beri blogda tanıttıklarımı arşivden Pintereste aktarmaya çalışıyorum. (Halen Kasım 2012'ye kadar olanları aktardım) Ama bütün kitaplığımı aktarmam olanaksız gözüküyor.
      (Halen okunmuş tanıtım için sırada bekleyen 28 ve alınıp okunmak isteyen 26 kitabım var) Bu sevda bitmez kanımca...
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil