11 Kasım 2015 Çarşamba

TREVİSO

Treviso, (Venedikçe: Trevixo, Fransızca: Trévise, Latince: Tarvisium) İtalya’nın kuzeyinde Veneto yönetim bölgesinde bir kent. Sile nehri şehrin içinden geçmektedir.Kentten ilk kez tarihçi Yaşlı Plinius’un “Naturalis Historia” kitabında Sile nehri anlatılırken geçiyor. Daha sonra Venantius Fortunatus “Tarvisius” olarak bahseder.
“Trabision”, “Tribicium Seu Tarbision”, “Apud Tarvisium” gibi isimlerle de anılmış. Kent, Venetler tarafından kurulmuş. Romalılar köyü alınca “municipium” (şehir) olur. Zamanla canlı ticari merkezlerden birisi haline gelir. Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra şehir gerilemeye başlar. Ostrogot kralı Teodorik zamanında tarımsal merkez haline gelir. Bizans İmparatoluğu döneminde Ravenna Eksharhlığına bağlanır. 568’de kenti Lombardlar ele geçirir. Sonra Frankların eline geçen kent Şarlman döneminde “Marca Trevigina” sınır bölgesi merkezi yapılır.
Şehir yaklaşık 1167'de kurulan Lombard Ligi'ne katılmıştır. Şehirin yerleşik alanı büyümüş, nüfusu artmış, şehir güzel eser ve saraylarla süslenmiş, şehirde Castello d'Amore [Aşk Kalesi] gibi meşhur şenlik ve bayramlar sürekli olarak düzenlenmiştir. Bu sebeple şehir urbs picta [boyalı şehir], zevk ve eğlence düşkün insanların yaşadığı bir yer olarak tanımlanmaya başlanmıştır.
Sürgün öncesi Treviso'da bir süre yaşayan şair Dante Alighieri'nin İlahî Komedya eserinde ve şair Fazio degli Uberti Dittamondo eserinde şehirden olumlu olarak bahsedilmiştir. Bütün XII. ve XIII. yüzyıl boyunca şehir zenginleşince, 1321'de dünyanın ilk üniversitelerinden biri kurulmuştur.
Kent dönemsel olarak aristokrat ailelerin yönetiminde kalmıştır. “Tempesta”, “Ezzelini” “Collalto” “Da Caminio” “Scaligeri” ve 1384-1388 arasında “Carraresi "ailesine geçti. 1388'den itibaren nihai olarak Venedik Cumhuriyeti'ne ait oldu. Treviso ve civarı Venedik'in besin merkezi olmuştur. Şehir halen 90.000 civarında bir nüfusa sahip.
Tarihi şehre girdikten sonra belli başlı noktaları görmeye başlıyoruz;
CHİESE Dİ SANTA LUCİA E SAN VİTO http://www.santaluciatreviso.it/
İlk kez 981 yılında San Vito adına yoksul hacılar için hastane olarak yapıldığı söyleniyor. 13. Yüzyılda büyütülmüş. Üçgen yapılı 3 nefli tipik bir romanesk kilise halini almış.




PALAZZO DEİ TRECENTO http://www.comune.treviso.it/

Piazza Dei Signori meydanında bulunan bina Belediye Sarayı olarak kullanılıyor. 13. Ve 14. Yüzyıllarda yapılan bina tuğlalarla süslenmiş 2 katlı olarak yükseliyor. Üst katta üçlü pencelerle yapılan düzenleme dikkat çekici. 14 ve 16. Yüzyıllarda Venedikli sanatçılar tarafından freskolarla süslenmiş. 1944 yılında müttefik bombardımanın büyük zarar görmüş.





PİAZZA DEİ SİGNORİ
Treviso tarihi kent kısmının merkezi sayılıyor.

Yarın Duomo ile devam edeceğiz.

6 yorum:

  1. Her yer açık hava müzesi ve sanat galerisi adeta!.. muhteşem..emeğinize sağlık Mehmet Bey..
    Esen kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Treviso kenti gezimiz boyunca bizi etkileyen şehirlerden birisi. Bu gezimiz tarihle iç içe olmanın nasıl bir şey olduğunu bize fazlasıyla gösterdi.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. Fotoğraflar ve açıklamalarınız sayesinde gitmiş kadar olduk :) Emeğinize sağlık, çok güzel...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fotoğraflarım oldukça amatörce ama mümkün olduğunca detaylı anlatabilmek için gezi noktalarımız biraz uzatıyorum. Sabrınız için teşekkürler.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  3. çok şirin ve bir o kadar ilginç bir şehirmiş gibi gözüküyor..sonraki yazılarınızı da okudum..inşallah imkanımız olur biz de görürüz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Treviso, bu gezimizde en beğendiğimiz bir kaç şehrin arasına giriyor. Dinginliği, küçüklüğü, doğayla uyumluluğu bizi çok etkiledi.
      Umarım yolunuz düşer. Eğer içinizde seyahat mikrobu varsa mutlaka gidersiniz.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil