3 Kasım 2015 Salı

AĞUSTOS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4

 
KİTABIN ADI
İlkçağ Ütopyaları Mükemmel Toplum ve İlk Devlet Teorileri
KİTABIN YAZARI

Sadık Usta

KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Kaynak Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2015
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
336 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
8/10 


Ütopya, her zaman daha mükemmeli arzulama, daha iyinin ve doğrunun hayalini kurmaktır. Tüm toplumlarda her çeşit ütopya söz konusudur, hatta kişilerin bile kendi ütopyaları olması normaldir.
İlkçağ toplumlarında da “Ütopya” gelişmiş bir kavramdır. Antik çağda bile daha gelişmiş ve arzulanan istemler hayal edilir. Birçok düşünürün kitaplarında bulunan yazılar, yazar tarafından bir araya getirilmiş. Konunun tüm seçkin yazılarını bir arada bulabiliyorsunuz. Eser derleme niteliği taşıdığından bir küçük antoloji gibi de düşünebilirsiniz.
Kitapta bir çok alt başlık bulunmakla birlikte; “Ütopya Kavramı”, “Sparta’nın Tarihsel Anlamı”, “Likurgos’un Hayatı”, “Sparta Anayasası”, “Ksenefon”, “Güneş Adaları” ve “Atlantis Efsanesi” kanımca göz ardı edemeyeceğiniz yazılar…
Pek çok değerli bilgiyi bir arada bulabileceğiniz bir kitap.


4 yorum:

  1. 4 bin yıl önce ortalarda bir efsane dolaşırmış; "Tanrı kullarını aynı çamurdan yaratmıştır. Fakat zenginlik hırsı, doymak bilmeyen altın ve gümüş hırsı, insanı, geleneksel ahlaktan ve göreneklerden uzaklaştırmıştır. Ama cennetle her şey yeniden düzelecektir. Toprak herkesin müşterek malı olacak, onu ne duvar, ne de sınır bölecektir. İnsanlık bal gibi hurmaların yetiştiği, buğdayın kendiliğinden göverdiği sütün ve balın ırmaklar gibi aktığı bir diyara ulaşacaktır. Herkes birlikte yaşayacak ve zenginlik bir fayda sağlamayacaktır. O zaman ne fakir, ne zengin, ne zalim, ne köle, ne kral, ne senyör, ne büyük, ne küçük kalmayacak; herkes eşit olacaktır."

    Yazınızı okuyunca... ütopyalar diyarından, "Güneş Ülkesi" aklıma geldi. Bu güzel yolculuk insanı gerçekten mutlu ediyor.. Saygılar Mehmet Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel katkı için teşekkür ederim. Çağdaş uygarlığının nimetlerinden ne kadar yararlanabiliyoruz bilmiyorum ama bugünün temel taşlarını binlerce sene önce döşeyen aydın düşünürleri okuyabilmek mutluluğu önemli bir duygu bence.
      Sevgi ve enderin Saygılarımla.

      Sil
  2. Özür dilerim Mehmet Bey, sonradan hatırladım; paylaştığım efsanenin Mısır'da dolaştığını belirtmeyi unutmuşum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ütopyalar dünyanın her yerinde ve mekanında özlenen durumları yansıtır.

      Sil