27 Temmuz 2015 Pazartesi

HAZİRAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 9

 

KİTABIN ADI
Yarım Ekmek
KİTABIN YAZARI

Fakir Baykurt

KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Literatür Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
3. Baskı   (Orijinal 1. Baskı 1998)
KİTABIN SAYFA SAYISI
363 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Yazarın “Duisburg Üçlemesi” kitapları içinde yer alan bu romanı ile, yine köyden koparak Almanya’ya işçi giden bir ailenin ön planda yer alan olaylarla işçilerimizin Almanya’daki zor yaşamlarına göz atma fırsatı yakalıyoruz.
Burdurlu köy kızı Kezik, ailesi tarafından evlendirildiği Mustafa Acar ile eşinin demiryolcu olması sebebiyle İçanadolu illerine göç eder. Bir oğlu ve iki kızı olur. Demiryolcu Mustafa bir tren kazasında yaşamını yitirince çocuklarını da yanına alıp Almanya’ya Duisburg’a işçi gider. Bir yaşlılar evinde bulaşıkçıdır artık. Yıllar geçer, oğlu ve küçük kızı okumakta ve Alman sevgilileri vardır. Büyük kızını köylüsü bir oğlanla evlendirmiş 2 torunu vardır. Biriktirdiği parası ile eski bir üç katlı evi satın alır. Ev anıt eser sayıldığından, devlet tarafından onarılır o da borcunu azar azar öder. Bir katını kiraya verir bir katında evli kızı, diğerinde de kendisi çocuklarıyla oturur.
Artık ülkeye kesin dönüş yapması zordur. Çocuklarının gelecekleri için Almanya’da kalması kesin gibidir. Derken rüyalarında demiryolcu Mustafa’yı görmeye başlar, eşi sürekli olarak “Artık gelmeyeceksen beni yanına al” demektedir. Kezik Acar, Türklerin cenazelerini Türkiye’ye götürdükleri bir sırada kocasının kemiklerini Almanya’ya getirmeye kalkar. Üstelik Duisburg’da Müslüman mezarlığı da yoktur.
Ama, demiryolcu Mustafa rüyadan çıkacak gibi değildir. Kezik Acar mücadelesine başlar… Türk işçilerinin zorlu Avrupa macerasının pek çok yönüne ışık tutan, belgesel tadındaki bu romanı okumak, gurbetteki insanımızı anlamak, en azından anlamaya çalışmak kanımca önemli…



2 yorum:

  1. Fakir Baykurt , bir dönem oldukça fazla okumuştum , şimdi sizin blogunuzda görünce hiç edinmediğimi fark ettim sanıyorum edinmeye başlamanın zamanıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortaokul yıllarında bende okumuştum. Sonra blog dostum Seda ile bir yorum sırasında elimde hiç kitabı olmadığını farkettim. Diğer yazarlar yanında Fakir Baykurt okumalarını yeniden başlattım. Literatür Yayınevi eserlerinin toplu baskısını yaptığı için neredeyse tümü (Susuz Yaz hariç) bulunabiliyor. Seriyi tamamlayacağımı umuyorum.
      Sevgi ve en derin Saygılarımla.

      Sil