10 Temmuz 2015 Cuma

HAZİRAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 6



KİTABIN ADI
Ebedi Nişanlı Kafka (Kafka, L’eternal Fiance)
KİTABIN YAZARI

Jacqueline Raoul-Duval

KİTABIN ÇEVİRMENİ
İnci Malak Uysal
KİTABIN YAYINEVİ
Can Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2015
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   (Orijinal ilk baskı 2011)
KİTABIN SAYFA SAYISI
207 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Edebiyatseverlerin kesinlikle göz ardı edemeyeceği ve mutlaka kitaplığında bulunması gereken bir eser.
Öncelikle ifade edeyim bir roman gibi yazılmış ama eserin çıkış noktası Kafka’nın saklanmış mektupları ve anılara dayalı anlatımlar oluşturuyor. Romanda, Kafka’nın hayatına giren ve nişanlanma aşamasında ve evliliğin hemen öncesi ayrılıkla sonuçlanan aşkları konu ediliyor. Felice Bauer, Julie Wohryzek, Milena Jesenska ve Dora Diamant (Dymant) ile ilişkileri, mektuplardan sızan olaylar akıcı bir şekilde anlatılıyor.
(Kafka ve Felice Bauer)
(Julie Wohryzek)
(Milena Jesenska)
(Dora Diamant)
Kafka sağlığında bir çok el yazmasını kendisi yok eder. Bu nedenle bir çok önemli belge ne yazık ki yok olmuştur. Ölüm döşeğinde iken arkadaşı Max Brod’a kalan tüm kitap ve belgelerini yok etmesini vasiyet eder. Max Brod bu vasiyeti yerine getirmez ve belgeleri saklar. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yayınlanan yazı ve romanlarda Kafka yeniden keşfedilir.
Max Brod ölümünden önce el yazmalarını sekreteri Esther Hoffe’ye emanet eder. Hoffe, yakın zamanda bu el yazmalarını açık artırma ile satmaya karar verir. Ancak İsrail Devleti, bir Yahudi olan Kafka’nın el yazmalarının ulusunun malı olduğunu öne sürerek dava açar.
Kitap bu açıklama ile bitiyor.
Ancak;
Kitabın yayınından tam 4 yıl sonra ve tesadüf bu ya, kitabı okuduktan sonra, devam edegelen davada mahkeme kararını verir. Bu mahkeme kararı ile ilgili gazete haberini de ekte sunuyorum.
Kitabı gerçekten almaya ve okumaya değmez mi? Siz karar verin…


"Yüzyılın en önemli yazarlarından Franz Kafka'ya ait el yazmalarının nerede kalacağına ilişkin bir süredir devam eden dava sonuçlandı.
03 Temmuz 2015 Cuma 12:53
20. yüzyılın en önemli yazarlarından Franz Kafka'ya ait el yazmalarının nerede kalacağına ilişkin bir süredir devam eden dava sonuçlandı.

Yazar , başyapıtlarından biri kabul edilen ‘Dönüşüm’ başta olmak üzere pek çok müsveddeyi ölümünden önce arkadaşı Max Brod’a teslim edip kendisinden bu metinleri yakarak yok etmesini istemişti.

Ancak Max Brod, bu dileği yerine getirmedi. Hatta yazarın ölümünden sonra metinleri yayımladı.

1968 yılında hayatını kaybeden Max Brod, el yazmalarını asistanı Esther Hoffe’ye emanet etti. Hoffe, 1973 yılında el yazmalarını açık artırmaya çıkararak satma fikrini ortaya attı.

Mahkeme, Brod’un vasiyetine uygun olmadığı gerekçesiyle bu fikre engel olmuştu.

Kafka'nın el yazmalarının nerede tutulacağına ilişkin uzun süredir devam eden dava, nihayet sonuçlandı.

Karara göre, el yazmalarının kendilerine ait olduğunu ileri süren Hoff
e
’un kızları, metinleri İsrail Ulusal Kütüphanesi’ne emanet edecek (hurriyet)"



2 yorum:

  1. Merhaba Mehmet Bey...

    Mahkemeye giden bu süreci ilgiyle okudum. Ve tabii hemen aklıma Nazım Hikmet geldi. Dünyaca tanınan Nazım Hikmet'i ne yazık ki biz elimizin tersiyle ittiğimiz gibi sahiplenemedik bile... Dolayısıyla içim cız etti. Üstelik mezarının kendi topraklarında olması için yanıp tutuşurken... :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ulusal değerler kolay yetişmiyor. Bir Yahudi yazarın el yazmalarının müzayede de satılmasını sindiremeyen bir devletin yıllarca mücadele ederek bu belgeleri ulusal hazineye kazandırması, devletlerin değerlerini nasıl koruduğunu gösteriyor. Nazım'ın bitmeyen çilesi karşısında azap duymamak elde değil. (Ama düşünüyorum da ülkemize getirilirse, her gün mezar taşı kırılacak, kemikleri kazılıp kaçırılmak istenecek, sanki halkım akıllanana kadar yerinde kalması daha iyi gibi...)
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil