13 Temmuz 2015 Pazartesi

HAZİRAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 7



KİTABIN ADI
Öteki Mehmed Akif  VAİZ
KİTABIN YAZARI

Sinan Meydan

KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
İnkılap kitabevi
KİTABIN BASKI YILI
2015
KİTABIN BASKI SAYISI
2. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
284 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
9/10 


Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşımızın söz yazarı olmakla birlikte toplumda değişik duygularla anılan, sahiplenilen ya da sahiplenmekten çekinilen bir şairdir.
Özellikle son 20-30 yıllık dönemde gericilerin önemli sembollerinden birisi yapılan ve anma günleri sahiplenilen şairimizi, Kurtuluş Savaşından sonraki devrimlere ve Atatürk’e karşı olduğu için gönüllü Mısır’a sürgün gittiği söylenen, Yeni Osmanlıcıların bayrak yaptığını bilirsiniz.
Sinan Meydan sol ve Atatürkçü kesim tarafından fazla tutulmayan sadece İstiklal Marşımız sebebiyle saygı duyulan şairimizi hayatı, şiirleri ve düşünceleriyle yakından tanıtıyor ve gericilerin bayrak yaptığının aksine, 2. Abdülhamit düşmanı ve Kurtuluş Savaşımızda gönüllü katılımcı olan, özellikle Kastamonu ve dolaylarında verdiği vaazlarla halkı direnişe destek olmayan çağıran yüzüyle tanıtıyor.
Asla gerici olmayan, eşinin ve kızlarının başını kapatmayı hiç düşünmeyen, çağdaşlığa özenen Ersoy’un sadece devrimlerde devrimci bakış açısı yakalayamayan fakat ömrünün son günlerinde Atatürk’e minnet duyan kişiliğini öğreniyorsunuz.
Kitapta şairin hayat hikayesinden sonra, “Akif’in Medeniyet Görüşü”, “ Dine ve düne bakışı”, “Direnişçi Akif”, “Akif’i kullanıp Atatürk’e saldırmak”, “son röportajı” başlıkları altında bölümlerde şairi yakından tanıyacaksınız.


6 yorum:

  1. Sayın Hocamıza şükranlarımızla... Tanıttığınız kitap gericilere "El Cevap" olsun... Saygılarımla Mehmet Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekleri bilmek insanları güçlü kılar. Yalanlara en iyi cevap bilgiyle olacağından Sinan Meydan'a bir kez daha teşekkürler. Yalanları açıkça sergilediği için.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. "...eşinin ve kızlarının başını kapatmayı hiç düşünmeyen..." Lisede edebiyat dersinde Mehmet Akif Ersoy hiç evlenmedi, hep içinde kalmıştır aile kurmak, diye öğrenmiştim ama sanırım yanlış hatırlıyorum. Sinan Meydan diyorsa doğrudur, şu aralar insan kime güveneceğini şaşırıyor ve iyi ki Sinan Meydan var yoksa birçok gerçeği öğrenemezdik. Paylaşım için teşekkürler. Sonbahar okuma şenliğinde Sinan Meydan'ın kitaplarından birini okumak istiyordum, sanırım bununla başlayabilirim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinan Meydan'ın iyi bir araştırmacı olduğunu düşünüyorum. Mehmed Akif ne yazık ki tüm yönleriyle tanınmayan bir insan. Elbet kimse Mustafa Kemal olamaz, o yetkinlikle düşünemez. Doğrularıyla ve yanlışlarıyla Akif'e sahip çıkmak önemli.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  3. Benim de aklımda soru işaretleri var, bunları gidermek için de çaba sarf etmedim açıkçası. O yüzden okumalı bu kitabı. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok şey öğrendim açıkçası. Faydalı olacağına inanıyorum.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil