26 Mayıs 2015 Salı

ZEKİ MÜREN SİZLERLE

Çocukluğumuzun, gençliğimizin ve olgunluk dönemimizin en büyük Türk Sanat müziği sesi Zeki Müren, fotoğrafları, belgeleri ve görselleriyle bir sergi halinde bugünlerde Ankaralılara misafir oluyor. Ölümünden bu yana kanımca değerinden hiçbir şey kaybetmeyen ve kendisine verilen “Sanat Güneşi” ünvanını sonuna kadar hak eden Zeki Müren’i unutulmaz kılan şarkıları eşliğinde bir görsel şölen ile anıyoruz.
Halen Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezinde devam eden sergi “İşte benim Zeki Müren” adını taşıyor. Doğumundan itibaren çocukluğu ve okulları fotoğraflarla sergilenen Zeki Müren’in bir yandan hem hayat hikayesini takip ediyorsunuz ve hem de yıllar itibariyle sanatındaki aşamaları izliyorsunuz. Müzik dünyamıza armağan ettiği birbirinden güzel şarkıların çıkış yılları, değişik gazinoların sözleşmeleri, telif mektupları, Zeki Müren’in anı ve telefon defterleri gibi son derece ilginç belgeler yanında sahne kostümleri, film afişleri ve diğer sanatçıların resim ve anı yazıları ile görseller sizleri sarıp sarmalıyor.
Bir odada da çevirdiği filmlerden sahneler kısa kısa ekrana geliyor.
Sevin ya da sevmeyin Türk müziğine bir dönem damgasını vurmuş, unutulmaz besteler armağan etmiş Zeki Müren izlenmeyi hak ediyor.





 ZEKİ MÜREN'İN KENDİ EL ÜRÜNÜ ESERLERİ


















































 Serginin beni en çok etkileyen fotoğrafı Belgin Doruk ile Zeki Müren'in içten ve sevgi dolu bakışması ve yanında Belgin Doruk'un sözleri. Tek kelime ile MUHTEŞEM!

10 yorum:

  1. güzel paylaşım için teşekkürler...serginin mahiyetini anlamak güzel oldu umarım gidebilirm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gidersiniz. Büyük keyif alacağını tahmin ederim.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. Sergiye İstanbul'dayken iki kez gitmiş ve bayılmıştım. Kitabı da var.. Ben arşiv niteliğinde bulunsun istediğim için almıştım kitabı da, aklınızda olsun. http://www.idefix.com/kitap/iste-benim-zeki-muren-kolektif/tanim.asp?sid=CQXYOO7XZB7BL2H2EKHP Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz bu kitap bilgisi çok iyi oldu. Arayacağım. Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  3. Aynı sergi bir süre önce İstanbul'daydı. Büyük bir Zeki Müren hayranı olduğum için hem çok mutlu olmuş hem de çok duygulanmıştım. 1977 doğumluyum. Zeki Müren'in sahnede olduğu yılları bilmiyorum maalesef. Onu televizyondan tanıdık. Ben ve yaşıtlarım yani... Söylediği her şarkıyı, ister popüler müzikten ister klasik sanat müziğinden olsun büyük bir zevkle dinlerim. Sergide etkileyici pek çok detay var ama evet Belgin Doruk'un o sözleri beni de çok etkiledi. Bir dönemmiş o. Galiba güzel de bir dönemmiş. Herşey daha bir rafineymiş, incelikliymis sanki. Paylaşım için çok teşekkürler. Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değindiğiniz gibi Zeki Müren hem çığır açmış ve hem de dönemine damga vurmuş bir sanatçıdır. O zamanlar galiba harika zamanlarmış, insan bazı şeyleri ancak kaybedince farkına varabiliyor. Bizler için unutulmaz bir sanatçıdır.
      Sevgi ve enderin saygılarımla.

      Sil
  4. sergiyi gezmek sanırım benim için zor , fakat paylaştığınız görsellerden oldukça beğeneceğimi tahmin ederim , sanatçının son programını izlemiştim , hala Zeki Müren deyince o son sahneler geliyor aklıma...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unutamadığınız bir anınızın olması da güzel. Gerçek sanatçılar ne yazık ki o güzel atlarına binip bir bir gidiyorlar.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  5. Ne iyi olmuş serginin Ankara'ya da gitmesi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten iyi ama iyi duyurulmadı sanıyorum. Ben tesadüfen bir arkadaşımdan duydum.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil