10 Şubat 2015 Salı

VOLENDAM

Amsterdam’daki kısıtlı gezme süremizde bir günümüzü de çok övülen ve önerilen Volendam ve Edam’a ayırdık. Hem Hollanda’nın kırsalını tanımak ve hem de şehir dışındaki hayatı görmek bakımından önemli olduğundan gezginlere önerebileceğim bir gezi.
Kendi aracınızla ya da Centraal Station’dan trenle de gidebileceğiniz Volendam şehre 22 kilometre mesafede şirin bir kasaba. Biz gidiş seçeneği olarak Centraal Station’ın deniz tarafında kalan bölümünden kalkan otobüsleri kullandık. Buradan değişik hatlarla Volendam ve yakındaki diğer kasabalara giden veya ring seferi yapan otobüsler var. Günlük geçerli 10 Euro’ya bilet alabiliyorsunuz. Gişeden size verilen haritada hem otobüslerin hatları yer alıyor ve hem de her otobüsün nerelere uğradığını görebiliyorsunuz. Ayrıca daha önce yazdığım gibi duraklarda her otobüsün geleceği saat yazılı. İsterseniz gün içinde uğrayabileceğiniz birçok kasabayı aynı kartla görebilirsiniz.

Volendam’a geldiğinizde “Centrum” durağında indiğiniz takdirde kanal boyunu takip ederek 5-10 dakikada limana ve sahil şeridine ulaşıyorsunuz. Sahilde küçük bir limanı ve çok sayıda kafe restoran yanı sıra hediyelik eşya satan dükkanları sıralanıyor. Sahil yolunun canlı kısmı 300-400 metre kadar. Küçük limandan isterseniz feribotla Marken adasına gidip gelme imkanı var. Yağmurlu ve fırtınalı bir hava nedeniyle bu seçeneğimizi kullanmadık.

Alışveriş dükkanlarındaki fiyatlar, Amsterdam’a göre daha ucuz. Volendam’da en ilgi çeken şeylerden birisi, yerel kıyafetleri giyerek stüdyo resimleri çektirmek. Değişik mizansenlerin bulunduğu çok sayıda dükkan var.


Hollanda’nın en büyük ihraç ürünlerinden olan peynirin asıl merkezinin Edam kasabası olduğu söylense de Volendam sahilinde de büyük bir peynir dükkanı var. Alt kat müze olarak düzenlenmiş ve peynir yapımı ve aletlerin tanıtımı var. Fiyatlar çok düşük değil. Ancak hediye olunca insan almamazlık edemiyor.





Volendam’a gelince balık yemeden olmaz. İsterseniz bir ayak üstücü büfede 3-5 Euro arasında yiyebileceğiniz çok sayıda balık ve deniz ürünü seçeneği var. Ya da bir restoranda oturarak balık keyfi yaparsınız. Biz her ikisini de denedik. Büfede sandviç arası karides 3 Euro. Kesmeyince oturduğumuz kafedeki iki kişilik deniz ürünleri tabağı ise tek kelime ile muhteşemdi. (Fiyatı Ankara ve İstanbul için son derece ucuz; 18,50 Euro)
Kış aylarında dahi hareketli bu küçük kasabanın yaz günleri daha hareketli olduğu ve restoranlarda yer bulmanın imkansız olacağını tahmin etmek zor değil.

10 yorum:

  1. çok şeker bir yere benziyor çok beğendim gerçekten:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok gönül alıcı ve insanı ruhen rahatlatan bir yer. Görmeniz dileğiyle Sevgiler, saygılar.

      Sil
  2. Hollanda ne kadar güzel bir ülke ve insanları da bir o kadar tatlı. Gezdiğim ülkeler içinde en sevdiğimdi sanırım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum. Seyahat anılarımın başında da bahsettim. bugüne kadar gezdiğim ülkeler içinde insan olarak en cana yakın, yardımsever, güleryüzlü ve nazik insanların yaşadığı bir ülke. Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  3. avrupada gezip-görmek istediğim birkaç ülkeden biridir hollanda..daha sonra belçika,isveç,isviçre ve polanya gelir..çünkü buralar bildiğime göre avrupanın doğduğu yerlerdir.Buralardan avrupaya yayılmalar gerçekleşmiş..ilk avrupalı izlerini buralardan görmek mümkün..zaten özelliklede köy-kasaba yaşam biçimlerine bakarsanız eski geleneklerinden anlayabiliyoruz bunu..Çok güzel resimler ve iyi bir anlatım olmuş..elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum. Hollanda gerçekten hem güzel hem de güzel insanların yaşadığı bir yer. Sanıyorum Belçika'da yakındır. Doğu Avrupa ülkeleri de beni çok etkiliyor. korunmuş doğa ve mimari Avrupa2nın en belirgin ve güzel özelliği.
      Değerli katkınıza en derin teşekkürlerimle sevgiler, saygılar.

      Sil
  4. Volendam geziniz ile bir kez daha gezmiş gibi oldum..ve anılarım canlandı yeniden..biz gittiğimizde yaz sonu idi..havalar ılıktı..ve dolayısı ile oldukça hareketli idi..

    Sizler hep böyle gezin ve bizler de sayenizde bilgilenirken bir yandan da görülmesi gerekenlerin listesini yapalım :) Teşekkürler Mehmet Bey keyifli bir gezi ve güzel bir tanıtım olmuş. Esenlikle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce gezilen yerlerin bir başkası tarafından yeniden kaleme alınıp anlatılması gerçekten çok keyif verici oluyor, hem anılarınız canlanıyor hem de farklı bakış açılarıyla getirilen yorumlar ilginç oluyor.
      Volendam gerçekten çok hoş bir kasaba ve sanıyorum yaz ayları çok daha güzel oluyordur. kim bilir belki bir başka sefere.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  5. Bilgehan hocam sadece o deniz ürünleri tabağı için bile tekrar Volendam'a gidebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam geride keyifli anıların kalması çok güzel. kim bilir gelecek bizi nerelere sürükleyecek. (Bu yorumları yazmak için pazarları evde kalarak neleri kaçırıyorsun bir bilsen)

      Sil