23 Şubat 2015 Pazartesi

KİTAP OKURKEN BEN…

Blog dostlarımdan “Hayat İzlerim, Kitap Sesleri” aşağıdaki sorulardan oluşan bir mim’i kendisi yanıtladıktan sonra beni de dahil ettiği bir arkadaş grubuna da paslamış. Ayrıca mesajla da iletmek nezaketini göstermiş. Elbette bu durumda yanıtlarımı diğer konuların önüne alarak hemen veriyorum bakalım benim durumum ne?

1-      Kitap okumak için evde belli bir yerin var mı?
Evet evde iki ayrı yerim var. Birisi oturma odasında koltuğum ve önündeki puf üzerinde okumayı sürdürdüğüm kitaplarım duruyor. Bir de mutfak masamda sadece sabahları çay demlerken saat 06.00-07.00 arasında okuduğum kitabım var. Bu kitap bitinceye kadar oradadır.

2-      Ayraç mı yoksa rastgele bir kağıt parçası mı?
Öncelikle ayracı tercih ediyorum. Fakat ender olarak bir kağıt, zarf vs. kullandığım zamanlarda olabiliyor. Ama asla kitap sayfasını kıvırmam. 

3-       Kitap okumayı belirli bir zamanda mı durdurursun yoksa belirli bir bölümde ya da bölüm başında mı durdurursun?
Çok sık değiştirdiğim metotlarım vardır ama genellikle saatli okurum. Fazla sıkılmamak için 45 dakika ile bazen bir saatlik periyotlarla okuyorum. Ancak bölüm başlıkları çok yakın ise tamamlayıp konunun bölünmemesine dikkat etmeye çalışıyorum.

4-      Okurken yemek yemek mi bir şeyler içmek mi?
Genellikle ikisini de çok tercih etmem. Yemek seçeneği sadece meyve için olabilir onda da okumaya ara vererek. İçmek ise çok nadir olarak çay tercihimdir. Neskafe ile hiç aram yoktur.

5-       Kitap okurken televizyon seyretmek mi müzik dinlemek mi?
İkisini de tercih etmemeye çalışıyorum. Ancak bazen tv benim istemim dışında açık oluyor. Bazen devam edebiliyorum ama izlemeyi tercih edebileceğim bir film var ise kitabı dikkatsiz okumamak için bırakıyorum.

6-       Tek seferde bir kitap mı yoksa birden fazla kitap mı?
Her zaman birden fazla kitap tercih ederim. Şu anda mutfaktaki kitabım hariç aynı anda değişerek okuduğum 3 kitabım var. Bunların yazarlarını ve konularını tamamen ayrı tutarak birini okuduktan sonra diğerini okumayı aktif dinlenme olarak kabul ediyorum.

7-       Okurken evde mi yoksa her yerde mi okumayı tercih  edersin?
Genellikle evde ama yukarıdaki anlatımların dışında bir de çantamda taşıdığım ve sadece metroda okuduğum bir kitabım var. Bunları dışında seyahate çıktığımda da çantamda mutlaka bir kitabım vardır. Yakaladığım boş anlarda okurum.

8-       Kitabın, kafanın içinde yüksek sesle okunması mı yoksa sessizce okunması mı?
Sessiz okumayı tercih ederim.

9-       Ciltli kitap mı karton kitap mı?
Özellikle bir tercihim yoktur. Ancak şu anda iyi ve kaliteli baskıya sahip dizgisine güvendiğim yayınevlerinin kitaplarını almaya gayret ediyorum. 80’li yıllarda yapıştırma kitap modası vardı. Pek çok kitap sonradan dağıldı.

10- Kitap yazıyor musun?
Kendimi o seviyede görmüyorum. Ama yazabilmeyi isterdim. Şimdilik Kurtuluş Savaşı’na katılmış ve unutulmaya başlamış bazı kahramanlarımızın hikayelerini derlemeye çabalıyorum. Bunları zaman zaman blogda yazıyorum. Belki ileride bunları bir araya getirip bir derleme kitap yapabilirim. Bir de izleyen dostlarım anımsar, Ankaralı Gezginler olarak kitaplaştırılan ve halen satışta olan 3 gezi anı kitabında birer yazım bulunmakta.


Benim yanıtlarım bunlar. Beni mimleyen değerli dosta teşekkür ediyor ve bu soruları yanıtlamaları için “ESİN” “SEDA”SEZER ESER PERKER” ve “BAĞIMSIZ YAZAR”I mimliyorum. Cevaplarını bekliyorum.

10 yorum:

  1. Çok teşekkür ederim ilginize, keyifle okudum.
    Sevgi ve saygılar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize ben teşekkür ederim. Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. Kitaplarla ve okuma eylemiyle ilgili mimler çok hoş oluyor. Keyifle okudum. Beni de mimlemişsiniz, teşekkür ediyorum. Fakat cevaplamasam olur mu?:( Darılmazsınız umarım. İlk başlarda atladığım bazı arkadaşlarım oldu, ondan sonra ayırım olmasın diye hiç yanıtlamamaya başladım. Şimdi mim etkinliğine katılırsam ayıp olur diğer arkadaşlarıma.
    Benim kitap okuma hallerim de sizinkiyle benzeşiyor. Sadece ben bir kitabı okuduktan sonra diğerine başlayabiliyorum ancak.
    Tekrar teşekkür ediyorum Bilgehan Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette, yazıp yazmama konusundaki tercih sizin. Ben de zaman zaman bu tür ilkeler uyguluyorum.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  3. harika ama bu rutin , ben de birden fazla kitap okuyan guruptanım bazen sırf kendimi frenlemek için zorluyorum birini bitirmeye kendimi, yoksa aynı anda başlanmış onlaca kitabım olabilir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuma konusundaki davranışların farklı olması kadar doğal bir şey yok. Herkesin yoğunlaşma derecesi farklı farklı. Ben sadece, blog dostumun mimine, samimi cevap verme kaygısıyla kendi doğrularımı yazdım.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
    2. Mehmet Bey samimiyetinizden bir an bile şüphe etmiyorum inanın. Okuma alışkanlaıklarımızda farklılıklar değil benzerlikler olduğunu ve birden fazla kitap okuyabildiğimi anlatmaya çalışmıştım , yanlış ifade ettim ise affedin...

      Sil
    3. Yazdığım cevabım size sitem maksatlı değildi. İletmek istediğinizi anlamıştım. Galiba ben yanlış anlattım. Farklılıklar son derece doğaldır. Yorumumun da başka bir anlamı yoktu inanın.
      Sevgiler, saygılar.

      Sil
  4. Beni de mimlemişsiniz :) Çok teşekkür ederim. En kısa sürede bloğumda soruları zevkle yanıtlayacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap dostlarının paylaşımlarını ilgiyle izleyeceğim. Saygı ve sevgilerimle.

      Sil