20 Şubat 2015 Cuma

ARALIK AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4

 
KİTABIN ADI
Atatürk’le Beraber
KİTABIN YAZARI

İsmail Habib Sevük

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Hazırlayan: Lütfü Tınç
KİTABIN YAYINEVİ
T. İş Bankası Kültür Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
3. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
170  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Yakın tarihimizin görgü tanıklarının eserleri bizler için çok önemli bilgileri veren değerli kaynaklardır. Cumhuriyetimizin kuruluşunun kutsal günlerini yaşayanların tanıklıkları ve hele bunlar Mustafa Kemal’i anlatan bilgiler taşıyorsa daha da önem kazanmaktalar. Birinci elden kaynak niteliğindeki bu eserleri okumak kadar okutmak ve geçmişimizi doğru öğretmek, geleceğimizi kurmakta yol gösterici etmenlerdendir.
Değerli gazeteci Sevük’ün makale-röportajlarından derlenen kitap iki ana bölümden oluşuyor. İlk bölüm, Atatürk’ün ölümü sonrası 24.12.1938’den 03.03.10939’a kadar Sevük’ün yazdığı anı röportajlar. İkinci bölümü ise Atatürk hayatta iken değişik gazetelerde 1922-1937 arası kaleme alınan makalelerden oluşuyor. Muhteşem Atatürk’ün yaşamından fazla bilinmeyen noktalarla karşılaşabilirsiniz.
Tanıtımından;
Milli Mücadele'nin hız kazandığı dönemde, Meclis 'le ve savaş meydanlarında yaşananları Türk halkına aktarmakla görevli bir gazetecinin kaleminden Atatürk ve o dönemler. İsmail Habib Sevük, Kurtuluş Savaşı 'ndan Cumhuriyet'e ve devrimlere uzanan coşkulu değişim dönemini, tarihe not olarak düşüyor: Konya ve Adana gezilerinden Kastamonu 'daki Şapka Devrimi 'ne, saltanatın kaldırılışından İkinci Meclis seçimlerine dek pek çok tarihi olay... İsmail Habib Sevük'ün Atatürk'ün ölümü üzerine kaleme aldığı anıları, bir edebiyatçı ve gazeteci gözüyle 1921-38 döneminin panoramasını çiziyor. İlk baskısı Atatürk İçin adıyla yapılan bu kitabın dili genç kuşaklar için güncelleştirildi, metni fotoğraflar ve açıklayıcı dipnotlarla zenginleştirildi.
                                              
İsmail Habip Sevük (d. 1892, Edremit – ö. 17 Ocak 1954 İstanbul), Türk yazar, edebiyat tarihçisi, gazeteci, siyasetçi.
Kurtuluş Savaşı boyunca Anadolu'da çıkarılan çeşitli gazetelerde Milli Mücadeleyi destekleyen yazılar kaleme aldı.Cumhuriyet döneminin ilk edebiyat tarihi kitabı olan “Türk Teceddüt Edebiyatı Tarihi” adlı eserin yazarıdır. VII.TBMM’de Sinop milletvekili olarak yer almıştır (1943-1946).
1892'de Edremit'te dünyaya geldi. Babası Jandarma binbaşısı Mustafa Habib Bey’dir. İlk öğrenimin Edremit'te, lise öğrenimini Bursa'da tamamladı. Edebiyat zevkini Bursa İdadisi'ndeki edebiyat öğretmeni Hüseyin Siret Bey'den aldı. Yükseköğrenimini İstanbul'da Darülfünun Hukuk Mektebi'nde tamamladı (1913).
Hukuk Mektebi'nden mezuniyetinin ardından öğretmenlik mesleğini seçti. 1914'te Maarif Nezareti'nin imtihanını kazanarak  Kastamonu'ya edebiyat ve felsefe öğretmeni olarak atandı. Kastamonu'da İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kulüp müdürlüğünü ve cemiyetin yayın organı “Köroğlu” gazetesinin başyazarlığını üstlendi.
1919'da İzmir’e geçerek İzmir Sultanisi'nde edebiyat öğretmenliği yaptı. İzmir'in işgali üzerine Balıkesir'e geçti. 1919-1920 arasında Balıkesir'de Mustafa Necati ve Vasıf Bey tarafından çıkarılan “İzmir'e Doğru” dergisini yönetti. Balıkesir'in de Yunan işgaline uğraması üzerine Kastamonu’ya tekrar gitti. Hamdi (Çelen) ve Hüsnü (Açıksöz) beylerin çıkardığı “Açıksöz” gazetesinde 13 Ekim 1922 gününe kadar başyazı yazdı. Kurtuluş Savaşı bittikten sonra Ankara’ya gitti.
Ankara Erkek Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yapan İsmail Habip Bey, Aralık 1922'de Yunus Nadi'nin "Yeni Gün" gazetesinde yazarlığa başladı. Yeni Gün'ün ve Anadolu Ajansı'nın muhabiri olarak 1923 yılı Mart ayında Mustafa Kemal Paşa'nın Adana, Mersin, Konya illerine yaptığı seyahate katıldı. Dönüşte izlenimlerini bir dizi halinde Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde yayımladı
Vasıf Bey'in Maarif Vekaleti sırasında Edirne Milli Eğitim Müdürü oldu. Edirne Türk Ocağı başkanlığını üstlendi. 1925 yılında liseler için ders kitabı olarak hazırladığı “Türk Teceddüt Edebiyatı Tarihi” adlı eseri yayınlandı.
1926-27 Antalya Maarif Eminliği, 1927-1931 Adana Maarif Eminliği görevlerinde bulundu. Adana'da iken “Adana Mıntıkası Maarif Mecmuası” dergisini çıkardı. Dergi, 1928-1931 arasında 40 sayı yayımlandı. Maarif eminliklerinin kaldırılması üzerine 1931'de Galatasaray Lisesi edebiyat öğretmenliğine atandı.
1939 yılının sonuna doğru Mustafa Nihat Özön'ün “Metinlerle Muasır Türk Edebiyatı Tarihi” adlı eseri hakkında kaleme aldığı yazılar basında birçok yazarın katıldığı tartışmalara yol açtı[3]
Galatasaray Lisesi edebiyat öğretmeni iken milletvekilli seçildi. TBMM VII. dönemde Sinop milletvekili olarak yer aldı. Hiç evlenmeyen İsmail Habib Sevük, 1946'da emekliye ayrılarak kendisini tamamen yazmaya verdi. 17 Ocak 1954'te gırtlak kanseri nedeniyle İstanbul'da yaşamını yitirdi. Cenazesi Merkezefendi Mezarlığı’na defnedildi.



7 yorum:

  1. Çok güzel bir kaynak olmalı. Teşekkürler paylaşım için ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuya, Mustafa Kemal'e ve yakın tarihimize meraklı olanlar için nadide kaynaklardan.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. kitapsesleri.blogspot.com.tr sayfamda bir MİM var ilgilenirseniz. Mutlu pazarlar :)

    YanıtlaSil
  3. Cumhuriyetimizin temelini atan bu saygın kişileri sonsuz sevgi, minnet ve şükranla anıyorum.. Onların sayesinde var olduğumuzu hatırlatan yazınıza teşekkür ediyorum. Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu değerlerin, kitap raflarında kalmaması ve olabildiğince çok Türk evladına ulaşması en büyük dileğim.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil