17 Şubat 2015 Salı

ARALIK AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

 
KİTABIN ADI
Düşman Yaratmak (Costuruire il Nomice)
KİTABIN YAZARI

Umberto Eco

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Leyla Tonguç Basmacı
KİTABIN YAYINEVİ
Doğan Kitap
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
295  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Umberto Eco, benim için yaşayan bir efsane. Bilgisi ve entelektüel düzeyiyle Çağdaşlığın simgesi. Üretken, çağına damga vuran eserleriyle kalıcı ve gelecek nesillere yol gösterici bir yazar. Bu kitapta da son on yıldaki değişik yazı ve makalelerinden yapılmış bir derleme ile karşınızda.
Bazı makaleler kısaltılmış, birleştirilmiş veya özgün olarak kaleme alınmış.
Bu muhteşem bilgi kaynağı, Eco’nun dünyaya bakışa açısını yakalamak için mükemmel bir fırsat.
Düşman Yaratmak, "rastgele yazılar"dan oluşan bir kitap. Ama, yazarın 20. yüzyılın en önemli düşünce adamlarından Umberto Eco olduğunu düşününce, bu yazıların öylesine seçilmiş konularda rastgele yazılmış yazılar olmadıkları belli.

Kitabın adının kaynağı olan "Düşmanı İnşa Etmek" yazısı, New York'ta Pakistanlı bir taksi şoförünün Eco'ya sorduğu, "İtalyanların düşmanları kimler?" sorusuyla başlıyor. Böylece ülkelerin "dış düşman"lardan çok "iç düşman"larla uğraştığı ve bir düşmanın olmaması durumunda bu düşmanın "inşa edildiği, yaratıldığı" sonucuna varan yazar, bu inşa sürecini Cicero'dan Sartre'a çeşitli metinler aracılığıyla örnekliyor.

Öteki yazılar da, kutsal kavramından hazine arayışına, ıssız adalardan ateşin kültür tarihine, "Soğuk Güneş" ve "Oyuk Dünya" gibi hayali astronomilerden atasözleri üzerine kurulu bir Mutluluk Cumhuriyeti'ne kadar pek çok alanı kuşatan, "hem konuşanı hem de dinleyeni eğlendirmeyi amaçlayan, abartılı retorik alıştırmalar".
(Tanıtım Bülteninden)

4 yorum:

  1. Eco gerçekten efsane , okunur kitap aklımda olsun :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eco büyük bir ekol. Adeta okul. O'nun yazdıklarıyla çağının yakalayan bir insan olmak mümkün. Okudukça, ülkemiz entellektüel düzeyinin ne kadar düşük olduğuna insan hayıflanıyor.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. Merhaba Mehmet Bey,

    "Yaşarken başımızdan hiçbir şey geçmez. Dekorlar değişir, kişiler girer çıkar yalnız. Başlangıçlar da yoktur; günler anlamsız bir biçimde birbirine eklenir durur; sonu gelmez, tekdüze bir ekleniştir bu… Başlangıç olmadığı gibi, son da yoktur. Bir kadın, bir dost, bir kent, bir kere de terk edilemez. Hepsi birbirine benzer zaten." Jean Paul Sartre, Bulantı kitabından.. Hani "düşman yaratmak" ve Sartre'den de bahsedilince aklıma Sartre'ın "La Nausée" adlı eseri geldi.. Saygılarımla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O cümlenin kapsadığı anlamı kavrayabilmek için zaten özel bir bilgi birikimi gerekiyor. Edebiyatçılar bu anlamda bence sanat adamları olduklarından herkese "rutin" gibi gelen gidişe kafa yoruyorlar, arkasındaki gizemleri ya da geleceği çözmeye çalışıyorlar değil mi?
      Sevgi ve derin saygılarımla.

      Sil