13 Şubat 2015 Cuma

AMSTERDAM KISA KISA…

Amsterdam gezimin ana başlıklarını geçmiş günlerde verdim. Ziyaret süresi çok kısa olunca ne yazık ki pek çok gezi noktasını atlamak zorunda kaldık. Bununla beraber bazı çok kısa anlatımlarla gezimi noktalıyorum.
 DAM MEYDANI

Şehrin eski bölümünün hemen ortasında yer alan meydan oldukça geniş. Centraal Station’a yaklaşık 750 metre mesafede, yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz. Meydanın en büyük binası Amsterdam Kraliyet Sarayı. Hemen yanında Niewekerk var. Meydanın diğer ucunda şehrin en büyük alışveriş merkezlerinden “De Bijenkorf” var. Bu merkezin hemen önünde de ulusal anıt yer alıyor.
 MUSEUMPLEİN

Rijksmuseum ile Van Gogh museum arasında yer alan bu alan hem müzelere ulaşan yolların merkezi ve hem de artık şehrin simgelerinden sayılan “I Amsterdam” harflerinin dikildiği meydan. Bu harflerin önünde resim çektirmek turistler için bir gelenek.
 LA BETTOLA

Nieuwezijds Voorburgwal 82, 1012 SE Amsterdam, Hollanda (Dam Square) adresinde yer alan restoranı Türkler işletiyor. İtalyan lokantası olarak pizza ağırlıklı menüsü oldukça ucuz. 5-10 Euro arası yiyeceğiniz yemekler Türk usulü ince açılmış pidelerde servis ediliyor. Aklınızda bulunsun.


 RED LİGHT DİSTRİCT

Centraal Station’a çok yakın ve Odekerk’in hemen başlayan sokaklar içinde bulunan ve asıl kısmı kanalın iki yanında uzanan bu bölge yıllardır koruma altında. Sex shop, striptiz Kulüpleri ve diğer alternatif mekanların bulunduğu bölge şehrin, ülkenin ve insanlarının hoşgörüsü ölçüsünde korunmuş ve giderek turizm ağırlıklı çalışan bir bölge. Bölgede resim çekilmesi istenmiyor. Değişik evlerdeki kadınların cam vitrin önünde beklediği yöre özellikle geceleri çok kalabalık.

COFFEE SHOPS

Amsterdam’da diğer kafelerden ayırmak için özellikle “Coffee Shop” yazan bu kafelerde hafif uyuşturucu kullanılabilen mekanlar. Kek ya da sigara olarak sipariş verebiliyorsunuz. Dalgınlıkla girdiğinizde kokusundan ayırt edebilirsiniz.

DE DİJK

Haven 108, 1131 EV Volendam, Hollanda adresindeki bu kafeyi, Volandam’a gittiğinizde mutlaka öneririm. Nazik ve güleryüzlü hizmet eşliğinde muhteşem deniz manzarası tüm yorgunluğunuzu alacak.

 DE VRİJHEİD

Haven 80, 1131 ET Volendam, Hollanda adresindeki bu restorana balık yemek için mutlaka uğrayın. İki kişilik karışık balık tabağı size unutamayacağınız anlar yaşatacak. Yanında Hollanda’nın en sert birası (9 derece) Affligem’i öneriyorum.



 GRAFFİTİ

Şehrin bir çok yerinde sokak ressamlarının grafiti örnekleri var. Özellikle bu mekanda binanın tüm dış cephesinde çalışılmış ve şehir yöneticilerinden herhangi bir tepki yok. Şehircilik konusunda ahkam kesen değerli yöneticilere ithaf ediyorum. Birazcık özgürlük ne dersiniz?


6 yorum:

  1. Gezdiğim yerleri tekrar görmek ne güzel..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce gezmiş olanlar için anıları tazelemek gerçekten çok güzel oluyor.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. gezilecek güzel yerlerden biri daha..amsterdam..elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amsterdam kenti, herkesin görmesini dilediğim ender güzel yerlerden birisi.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  3. Özellikle "sokak ressamları"nın yaptıkları güzellikler insanın ruhunu okşuyor.. Ne modern binalar, ne de gösterişli mekanlar... El yapımı göz nuru, asıl olan bu.. Asla eskimez. Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanatı ve sanatçıyı korumak eserleri değerlendirmek çok önemli. Kanımca çağdaşlığın önemli göstergelerinden birisi. Tarihöncesinden bu yana kaya resimlerini yapan ve saymalıtaş gibi yazıtları bırakarak tarihe ışık tutan sanatçıyı özgür bırakmak çok önemli.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil